In timp ce presedintele CNSAS spera sa obtina o prelungire automata a mandatului pe inca sase ani, partidele isi fac deja calcule pentru a controla institutia. Desi in opozitie, PSD va avea cei mai multi membri in viitorul Colegiu.

Mandatul CNSAS va expira in decembrie, iar guvernul deja i-a prelungit existenta cu inca sase ani. Mandatul membrilor Colegiului expira insa pe 8 martie 2006, dar batalia pentru cele 11 posturi din Colegiu a inceput deja, dat fiind ca, potrivit actualei configuratii a Parlamentului, cele trei posturi ocupate de reprezentanti propusi in 1999 de PNTCD vor fi redistribuite.

Unul dintre cele trei locuri ale taranistilor va reveni in continuare PNL, partid care, in urma cu sase ani, a avut dreptul sa propuna un singur membru, si acesta a fost Gheorghe Onisoru, ales ulterior presedinte al Colegiului. „PNL a fost nemultumit de activitatea domnului Onisoru, insa nu stiu pe cine va propune acum partidul", spune Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL.

„Ar fi preferabil sa ramina in continuare cei care au lucrat deja sase ani in acest Colegiu", apreciaza Gheorghe Onisoru insusi. Varianta prelungirii automate, desi schioapata juridic, l-ar avantaja pe acesta, intrucit ar putea ramine in continuare sef, lucru care nu s-ar intimpla, probabil, daca ar fi propus din nou de un alt partid. Surse parlamentare sustin ca, daca nu va obtine prelungirea automata a mandatului, Onisoru va fi propus pentru viitorul Colegiu de catre PSD. Un alt reprezentant al PSD va fi Laurentiu Tanase, care a fost numit in locul lui Mihai Gheorghe, cel care a lipsit luni in sir de la sedintele Colegiului. Soarta celorlalti doi reprezentanti PSD din Colegiu, Florin Chiritescu si Aurel Pricu, nu a fost inca decisa.

PD zice ca-l vrea tot pe Dinescu

In locul demisionarului Andrei Plesu, din partea PD a fost numit Dan Lazea. Mircea Dinescu, propus tot de PD in 1999, va prinde probabil inca un mandat in CNSAS. „Este de presupus ca, daca si Dinescu va dori sa ramina, va fi propus in continuare", spune deputatul PD Cristian Radulescu. Sanse foarte mari de a i se prelungi mandatul are si Claudiu Secasiu, propus in 1999 de fostul PNTCD. Potrivit unor surse parlamentare, el ar putea fi propus in continuare de PNL, fiind considerat unul dintre cei mai activi membri. Soarta colegului sau Viorel Nicolescu, vicepresedinte al Colegiului, propus tot de PNTCD, pare a fi insa incerta, nefiind sigur de un al doilea mandat.

Locul PC este vinat de UDMR

Un al treilea loc, detinut initial de taranisti si ocupat pina la inceputul lui 2005 de Horia-Roman Patapievici, ramas apoi vacant, ar trebui sa revina acum Partidului Conservator. „O decizie in acest sens se va lua probabil la nivelul Biroului politic", spune Bogdan Pascu, purtatorul de cuvint al partidului. Unii parlamentari dau insa ca nesigura nominalizarea unui membru in Colegiu de catre partidul lui Dan Voiculescu si sustin ca exista sansa ca acesta sa fie ocupat de un reprezentant al UDMR, care, in prezent, il are in Colegiu pe secretarul Ladislau Csendes.

Astfel, cu doi membri propusi de PNL, doi de PD si doi de UDMR, CNSAS va fi controlat de Putere, desi PSD va avea cei mai multi membri, mai multi decit atunci cind forma singur guvernul. Al 11-lea membru al Colegiului, desemnat de PRM, va ramine, foarte probabil, tot Constantin Buchet, implicat in actiunea de „spalare" a lui C.V. Tudor ca securist.