Nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii ar trebui sa rezolve doua probleme: sa asigure calitatea informatiilor oferite, dar si sa verifice in ce masura informatiile sint luate in considerare de beneficiari. Pentru ca CNI sa functioneze trebuie modificate 42 de legi.

CSAT a stabilit vineri ca CNI este structurata pe patru compartimente: Comitetul Coordonator, Consiliul Consultativ, Consiliul Operativ si Oficiul pentru Informatii Integrate. Dintre acestea, ultimele doua, de decizie si de executie, sint cele care conteaza. Iar ele vor fi in mina consilierului prezidential pe probleme de securitate nationala. In acest moment, aceasta functie este vacanta.

Un supraveghetor

Comitetul Coordonator, aflat in subordinea CSAT, este format din consilierul prezidential pentru securitate nationala, seful SRI, seful SIE, ministrii Apararii, Justitiei, de Interne, de Externe, precum si consilierul premierului pentru securitate nationala, Constantin Gheorghe. Acest Comitet va supraveghea activitatea CNI si va asigura conditiile de lucru. Pe linga Comitetul Coordonator va functiona Consiliul Consultativ, alcatuit din presedinti ai comisiilor parlamentare, reprezentanti ai unor ministere si servicii nereprezentate in CSAT.

Degeratu, mina dreapta

Consiliul Operativ are un rol foarte important, pentru ca elaboreaza planurile de actiune si strategiile CNI. Din Consiliul Operativ - condus de consilierul prezidential pentru securitate nationala - fac parte consilierul prim-ministrului pentru securitate nationala, Constantin Gheorghe, un adjunct, inca nestabilit, al directorului SRI, un adjunct, de asemenea neprecizat, al directorului SIE, si sefii serviciilor secrete de la Aparare si Interne.

Urmeaza o institutie-cheie, Oficiul pentru Informatii Integrate, care va aduce informatiile, va face evaluarile si va monitoriza reactiile beneficiarilor. Practic, Oficiul va fi elementul de legatura intre structuri, dar, in acelasi timp, este cel care va atentiona serviciile reclamate ca nu si-au facut treaba cum trebuie. Va stabili in ce masura institutiile statului folosesc eficient informatiile oferite de servicii. Acesta este format din specialisti din toate serviciile secrete si e condus de consilierul de stat Degeratu.

Esecuri anterioare

Nevoia unei Comunitati de Informatii s-a vazut cel mai bine in cazul rapirii ziaristilor romani in Irak. SRI l-a supravegheat patru ani pe Omar Hayssam, dar rapirea nu a putut fi impiedicata. Pe de alta parte, Daniel Morar, seful DNA, a declarat ca numai 20% din informatiile furnizate de servicii au avut valoare.

Vulnerabilitatile proiectului

• trebuie schimbate multe legi si proiectul se poate bloca in Parlament; • Basescu nu are inca un consilier pentru securitate nationala. Vasile Blaga este, deocamdata, de neinlocuit la Interne, unde se ocupa securizarea frontierelor; • nu exista nici o garantie ca analistii diferitelor servicii detasati la CNI vor coopera si nu se vor „spiona", de fapt, unii pe altii; • nu este clar cum ar putea fi trasi la raspundere sefii unor institutii ale statului despre care CNI va trage concluzia ca nu au luat in seama informatiile oferite de servicii.

CNI va fi functionala abia peste un an

Pentru ca nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii sa functioneze legal, vor fi revizuite de 42 de legi care reglementeaza domeniul apararii si al sigurantei nationale. Oficiali din serviciile secrete estimeaza ca CNI va functiona efectiv abia catre sfirsitul anului viitor, dupa o perioada „de rodaj" a oamenilor si a institutiilor ce urmeaza sa o compuna.

Surse de la Palatul Cotroceni sustin ca presedintele Basescu nu doreste sa forteze nota si sa treaca pachetul legislativ prin asumarea raspunderii, ci are in vedere o dezbatere serioasa asupra acestei teme.

Cine pe cine controleaza

CNI urmeaza sa raspunda in fata CSAT, iar CSAT in fata Parlamentului. De asemenea, Parlamentul va continua, prin comisiile speciale, sa exercite controlul civil asupra SRI si SIE. De controlul serviciilor de la Aparare si Interne se vor ocupa comisiile de aparare. Cele patru structuri sint singurele care „alimenteaza" CNI cu informatii, Comunitatea neavind o structura proprie de culegere si de stocare a acestora. Ar fi eliminate astfel temerile fata de o eventuala turnura antidemocratica a CNI.

Timona e la Basescu

• Presedintele Traian Basescu a explicat, la Realitatea TV, ca CNI va fi „o structura de analiza care primeste informatii pe domenii foarte limitate, care tin de securitatea nationala, le analizeaza si face prognoze de evolutie". El a adaugat ca CNI are parteneri de cooperare din afara ei, de aceea „nu trebuie sa fie suspiciuni".

• Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca CNI „e o concentrare suplimentara de putere in miinile presedintelui Basescu, in detrimentul primului-ministru".

• Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a apreciat ca problema cea mai delicata in ceea ce priveste constituirea comunitatii de informatii este legata de zona in care se face coordonarea acestei structuri, el subliniind ca cele mai multe informatii vizeaza activitatea guvernului.

• Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a declarat de acord cu existenta unei comunitati de informatii, dupa modelul Sigurantei Statului, dar care sa fie subordonata Parlamentului.