Procurorul Constantin Gherta de la Parchetul General a fost audiat ieri de catre anchetatorii Departamentului National Anticoruptie (DNA), sub acuzatia ca l-a santajat pe omul de afaceri Stefan Radulescu.

Cu toate ca procurorul Gherta se afla sub lupa DNA, el continua sa instrumenteze dosarul in care afaceristul este acuzat de fostul sau asociat, Gelu Tofan, de presupusa comitere a unor infractiuni de ordin economic.

Constantin Gherta a intrat in sediul DNA in jurul orei 09.30 si s-a aflat fata-n fata cu procurorii din subordinea lui Daniel Morar vreme de o ora. La sfarsitul audierilor, Gherta - care este cercetat in cauza alaturi de omul de afaceri Gelu Tofan - a refuzat sa faca vreo declaratie ziaristilor. El se afla sub ancheta, dupa ce a recunoscut ca a primit mita, fapt care i-a atras si porecla "Procurorul Spaga". Paradoxal, in ciuda faptului ca i se retine de DNA faptul ca l-a santajat pe unul dintre cei pe care ii ancheta, iar verificarile DNA confirma acest fapt, Gherta este tinut in brate de superiorii din Parchetul General, fiind mentinut pe functie. Concret, din 2003, procurorul Gherta il cerceteaza pe Stefan Radulescu intr-un dosar complex, sub acuzatiile de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual.

Ancheta a fost declansata in urma plangerilor omului de afaceri Gelu Tofan, care sustine ca trei dintre societatile sale - Tofan Trans, Rotrans Turnu-Severin si Astra SA - au fost "luate cu japca" de Stefan Radulescu. Pe parcursul cercetarilor insa, Radulescu a ajuns la concluzia ca intre procurorul Gherta si Gelu Tofan exista o legatura si ca toata ancheta este rodul unui plan prestabilit. "Prin amenintari si santaj, Gherta a incercat sa ma faca sa renunt la Tofan Trans, Rotrans Turnu-Severin si Astra SA si sa i le cedez lui Tofan", declara, nu demult, Stefan Radulescu. De asemenea, omul de afaceri crede si-a petrecut patru luni in arestul Directiei de Cercetari Penale, din noiembrie 2004 pana in luna martie a acestui an, tocmai pentru ca a refuzat sa cedeze santajului.

In sprijinul afirmatilor sale, Radulescu a pus pe masa procurorilor DNA sute de pagini de documente si mai multe inregistrari audio ale intrevederilor dintre procurorul Gherta si Mariana Radulescu, sotia lui.
"Ganditi-va mai intai la dumneavoastra si la fericirea dumneavoastra. Daca exista in West Mar (n.n. - societate admnistrata de Mariana Radulescu) probleme mari, mai bine negociati...V-am spus ca am probe", sunt numai cateva din "sfaturile" procurorului Gherta date sotiei lui Radulescu, in timp ce acesta era arestat.

Afaceristul sustine ca, prin presiunile exercitate asupra sotiei sale, atat fostii sai asociati, apropiatii lui Gelu Tofan, cat si procurorul Constantin Gherta incercau sa-l determine sa renunte la societatile amintite. "Mi-am dat seama ca e un santaj si i-am spus si ei, si lui Gherta ca nu pot sa renunt. Gherta mi-a spus ca o sa aiba el grija de mine", a mai declarat omul de afaceri. In aceeasi perioada, noiembrie anul trecut, procurorul s-a autodenuntat la Parchetul National Anticoruptie, sustinand ca ar fi luat mita de la unul din avocatii lui Radulescu. Si cum "greseala" recunoscuta e pe jumatate iertata, conducerea Parchetului General a inchis ochii, Gherta ramand in continuare la conducerea anchetei.

Au urmat zeci de plangeri menite sa-l indeparteze pe procurorul spagar, insa toate au ajuns pe mana fostului sef din Parchetul General, Gheorghe Muscalu, care le-a inchis in sertar. Pana la urma, dupa o serie de verificari minutioase, DNA a declansat o ancheta pe numele procurorului Gherta, a omului de afaceri Gelu Tofan, precum si asupra lui Cristian Buciu (n.n. - unul din fostii asociati in firmele sus-mentionate) pentru santajarea sotilor Radulescu. Contactat telefonic, Gelu Tofan ne-a declarat ca nu a fost audiat in acest caz, insa a recunoscut ca audierea lui Gherta are legatura cu el.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.