Intre paginile dosarului denumit de "Averea" "Spaga in MAI" se contureaza filmul unuia dintre cele mai cutremuratoare cazuri de coruptie din interiorul Ministerului Internelor. "Averea" reconstituie azi, pas cu pas, in exclusivitate, culisele acestui scandal, care se leaga de numele unor inalti ofiteri, extrem de cunoscuti.

Reporterii nostri au deslusit itele zguduitorului scandal care mijeste la varful Internelor. Surse judiciare sustin ca in data de 6 octombrie 2005, agentul Ioan Ciubotaru din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenta Persoanelor Neamt s-a prezentat la Bucuresti in biroul comisarului sef Silviu Luncasu (seful Institutului National de Evidenta Persoanelor) cu solicitarea de a-i aproba transferul la Serviciul Judetean Pasapoarte. Intrucat raportul lui Ciubotaru nu era aprobat de Consiliul Local - asa cum impun dispozitiile legale in vigoare - Luncasu s-a vazut obligat sa-l trimita la Neamt pentru analiza si aprobarile necesare. Nu a trecut mult si subofiterul a revenit cu raportul vizat chiar de catre primarul PNL Gheorghe Stefan, zis "Pinalti", motiv pentru care Luncasu a dispus transferul. In data de 13-14 octombrie, Ciubotaru s-a prezentat in audienta la chestorul Lazar Carjan, seful Directiei Pasapoarte, insotit de Mircea Chelaru jr. (fiul generalului Mircea Chelaru, fostul sef al Statului Major al al Armatei, sub mandatul lui Emil Constantinescu). Generalul Carjan a aprobat cererea lui Ciubotaru. Agentul, bucuros ca si-a rezolvat problemele, a alergat intr-un suflet la Neamt pentru a-si lua postul in primire. Aici, surpriza! Posturile vacante de la Serviciul Pasapoarte erau insa blocate, fiind scoase la concurs.

Potrivit unor surse confidentiale, atat chestorul Carjan - care semnase transferul - cat si agentul Ciubotaru cunosteau starea de fapt, motiv pentru care banii invartiti in aceasta afacere ar fi avut drept scop mutarea subofiterului inainte concursului in asa fel incat acesta sa nu fie supus probelor de examen. Istoria relatiilor dintre Chelaru si Ciubotaru se rezuma la un anume Dumitru Scutaru - co-inculpat in cauza si arestat preventiv pentru 29 de zile. Tatal lui Mircea Nicolae Preda Chelaru, gen. Mircea Chelaru, ne-a declarat ieri de pe patul de spital, acolo unde a fost internat in urma vestii arestarii fiului sau: "Baiatul meu l-a cunoscut pe Scutaru cu ceva vreme in urma, dupa ce sotia acestuia, Aurelia, ziarista la Iasi, l-a ajutat sa publice poeziile in gazeta la care aceasta lucreaza. A publicat de fapt o repriza de versuri". Publicarea gratuita a versurilor, l-ar fi legat pe Chelaru jr. de familia Scutaru, in asa fel, incat acesta sa devina "sensibil" la doleantele acestora.

Astfel ca, apropiat al agentului Ioan Ciubotaru, sotul ziaristei nu a intarziat sa apeleze la Chelaru jr. "Pentru gestul sotiei lui Scutaru, fiul meu s-a simtit obligat sa-l ajute pe agent atunci cand avea nevoie. Il cunoasteam foarte bine pe domnul Lazar Carjan, iar fiul meu a apelat la dumnealui, crezand ca nu face nimic rau in asta. Eu, personal, il cunosc pe Carjan din activitatile pe care le-am avut in comun, in special la Casa de Cultura a MAI. Daca e sa-l compari cu mine pe un om ca generalul Carjan, acesta este incompatibil cu orice act de coruptie!!!" Informatiile noastre arata faptul ca Dumitru Scutaru, director adjunct al "Comisariatului pentru Societate Civila" si co-incupat, arestat in dosar, era prieten cu agentul Ioan Ciubotaru. "In momentul in care Ciubotaru a apelat la Scutaru, acesta din urma stia ca poate sa traga niste sfori, sa-l sune pe Mircea Chelaru jr. si sa-l roage in numele politistului sa intervina pentru el", sustin sursele noastre. Intre timp, pentru telefoanele date si efortul depus, Scutaru i-ar fi dat lui Chelaru 10.000.000 lei vechi si bunuri in valoare de 17.000.000 lei vechi, asa cum de altfel reiese si din comunicatul DNA. Ulterior, Chelaru jr. i-ar fi dus pe Scutaru si Ciubotaru la Carjan, ca sa-i convinga ca "lucrurile sunt rezolvate".

In timpul discutiei, agentul a explicat gen. Carjan ca isi doreste foarte mult transferul la Pasapoarte in conditiile in care el a mai fost detasat o perioada la acest departament, cunoaste legislatia si colegii. Chestorul si-a dat acordul de fata cu Mircea Chelaru jr., asa incat agentul a crezut ca problema sa este "ca si rezolvata"! Ajuns la Neamt a aflat insa ca posturile vacante sunt scoase la un concurs, care urma sa aiba loc peste cateva zile, iar singura lui sansa de incadrare era aceea ca locurile sa nu se ocupe integral in urma examenului. Nu s-a intamplat asa, motiv pentru care Ciubotaru a reclamat procurorilor ca a dat mita, fiind inselat. El i-a nominalizat pe Chelaru jr. si pe Dumitru Scutaru. Procurorii DNA n-au divulgat pana acum decat faptul ca fiul generalului ar fi pretins si primit initial zece milioane de lei vechi si bunuri in valoare de 17 milioane lei vechi, pentru a interveni pentru transfer.

Ulterior, acesta ar fi cerut inca 4.000 euro, moment in care au intervenit anchetatorii. Revenind la "Comisariatul pentru Societate Civila", reprezentantii organizatiei din care facea parte Dumitru Scutaru ne-au declarat ca s-a luat hotararea excluderii lui. Obiectul de activitate al ONG-ul este sa ajute cetatenii in sensul acordarii de asistenta juridica contracost. "Toate persoanele care ne cer ajutorul sunt obligate sa devina membri si trebuie sa plateasca si o cotizatie de inscriere si una anuala!", ne-a precizat Valeriu Adrian Samoil, secretarul general al ONG-ului. "Ne pare rau ca numele lui Scutaru a fost legat de al ONG-ului nostru, intr-un asemenea scandal", a conchis Samoil.

Daca aparent, implicarea gen. Carjan imbraca haina legalitatii, surse din Parchet sustin ca altfel stau lucrurile in MAI si ca el nu este decat un "nume greu" pronuntat de procurorii Anticoruptie in acest scandal. Dincolo de numele lui Carjan sunt insa "n" nume nelamurite in scandalul "Spaga in MAI".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.