Fiul generalului Mircea Chelaru (fost sef al Statului Major General al Armatei Romane), a primit mandat de arestare pentru o perioada de 29 de zile, alaturi de alta persoana, sub acuzatia de coruptie.

Surse judiciare ne-au declarat ca in acest caz apare si numele chestorului Lazar Carjan, actual director al Directiei Pasapoarte, dar se vehiculeaza si alte trei-patru nume de ofiteri cu rang inalt. Carjan a marturisit ieri reporterilor "Averea" ca l-a cunoscut intr-adevar pe Chelaru jr., care i-a cerut o favoare, dar ca a refuzat sa incalce legea. Un alt ofiter al carui nume a fost pronuntat pe marginea acestui dosar este al unui comisar sef din cadrul Institutului National pentru Evidenta Persoanelor.

Procurorii DNA l-au retinut luni dimineata pe Mircea Nicolae Preda Chelaru, fiul din prima casatorie a generalului Mircea Chelaru (foto) pentru trafic de influenta si luare de mita. El a fost prezentat luni seara judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de a i se emite mandat de arestare. Cererea Parchetului condus de Daniel Morar a fost admisa atat pentru Mircea Chelaru jr., cat si pentru Dumitru Scutaru, persoana banuita de complicitate cu fiul generalului. Acesta a fost pana ieri directorul general adjunct al filialei Neamt a Organizatiei "Comisariatul pentru Societate Civila".

In sedinta de judecata de la Inalta Curte, in urma careia Chelaru jr. a fost incatusat pentru 29 de zile, procurorii DNA au sustinut ca l-au prins in flagrant delict in timp ce lua 4.000 euro pentru a interveni in schimbarea locului de munca a unui politist de la IPJ Neamt. Alaturi de Chelaru a fost prins si Scutaru. Surse judiciare au declarat pentru "Averea" ca denuntatorul este chiar politistul, care a purtat tehnica de inregistrare pe corp in timpul intalnirii cu cei doi. La prima vedere, competenta materiala pentru judecarea celor doi ar apartine la fond Tribunalului Bucuresti.

Procurorii Anticoruptie au sesizat insa instanta suprema cu propunerea de arestare a celor doi din ratiuni care ni s-au lamurit ulterior.In cauza este implicat si un chestor de politie. Surse judiciare ni l-au indicat pe chestorul Lazar Carjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Oficial, DNA n-a confirmat ieri implicarea inaltului ofiter, Lazar Carjan. Acesta a recunoscut insa pentru "Averea" ca il stia din vedere pe generalul Mircea Chelaru. Chestorul ne-a mai declarat ca l-a primit pe Mircea Chelaru jr., care i-ar fi cerut sa-l ajute pe un politist de la Neamt sa se transfere la Pasapoarte si ca l-ar fi refuzat. Carjan sustine astfel ca, in data de 14 octombrie, Chelaru jr.

l-ar fi vizitat la birou si l-a rugat sa intervina pentru respectivul politist. "Chelaru a venit la mine impreuna cu acel politist si m-au rugat sa-l ajut. Avea deja dosarul facut, complet. I-am explicat ca nu am cum. Apoi a plecat si de atunci nu mai stiu ce a facut. Nu am nici o responsabilitate pentru faptele lui ulterioare", a adaugat chestorul Carjan.

Surse care au legatura cu ancheta ne-au marturisit aseara faptul ca impotriva chestorului Lazar Carjan s-ar fi inceput urmarirea penala si ca Seful Directiei Pasapoarte are calitatea de invinuit. Aceasta apare si in referatul DNA, prin care s-a cerut mandat de arestare pentru Scutaru si Chelaru. Chestorul Lazar Carjan nu a fost insa citat la DNA si nu i s-a adus la cunostinta urmarirea penala. Chestionat de reporterii "Averea" cu privire la decizia DNA, chestorul n-a vrut sa comenteze in nici un fel daca s-a inceput ori nu urmarirea penala impotriva lui. "Pentru mai multe date intrebati la DNA. Eu nu am ce sa va mai spun", a incheiat Carjan.

Surse judiciare sustin ca lui Lazar Carjan i se imputa faptul ca ar fi semnat initial pentru transferul politistului, insa a anulat ordinul constatand ca nu exista locuri libere. In fata judecatorului, Mircea Nicolae Preda Chelaru si Dumitru Scutaru au fost audiati pe rand.

Primul a cerut sa dea declaratii Scutaru, pe motiv ca este bolnav, cardiac. Chelaru a fost scos din sala de judecata si invitat sa astepte, dar nu in camera detinutilor, ci in toaleta Inaltei Curti de Casatie si Justitie! Politistii de la DNA, care au asigurat paza invinuitilor, au ridicat din umeri, declarand ca nu au alt spatiu si ca, oricum, "WC-ul n-are geam, n-are pe unde sa fuga! (Chelaru n.n.)".

Audierea lui Scutaru a durat aproape doua ore, iar la finalul depozitiei sale i-a venit si lui randul sa stea aproape doua ore, in WC-ul Curtii de Casatie, atat cat a vorbit Chelaru.

Fiul generalul si-a pledat nevinovat, negand ca ar fi primit bani pentru interventia sa la chestorul Carjan.

El a solicitat in plus instantei sa fie anchetat in libertate, invocand motive medicale. Concret, Mircea Chelaru jr. sustine ca in luna august ar fi fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie Dr. Baltazar, ramanand sub tratament trei saptamani. Diagnosticul consemnat de medicii psihiatri este de dubla personalitate (schizofrenie) si stare depresiva. Surse apropiate familiei Chelaru ne-au declarat ca tanarul a suferit un soc puternic dupa ce in vara iubita lui a murit in urma unei boli de inima. Procurorii DNA n-au divulgat pana acum decat faptul ca fiul generalului ar fi pretins si primit initial zece milioane de lei vechi si bunuri in valoare de 17 milioane lei vechi, pentru a interveni pentru transfer. Ulterior, acesta ar fi cerut inca 4.000 euro, moment in care au intervenit anchetatorii.

Un rol in acest caz i-a fost atribuit de anchetatori si Aureliei Scutaru, sotia lui Dumitru Scutaru. In privinta acesteia s-a decis sa fie cercetata in stare de libertate.

Revenind la "Comisariatul pentru Societate Civila", reprezentantii organizatiei din care facea parte Dumitru Scutaru ne-au declarat ca s-a luat hotararea excluderii lui. Obiectul de activitate al ONG-ul este sa ajute cetatenii in sensul acordarii de asistenta juridica contracost. "Toate persoanele care ne cer ajutorul sunt obligate sa devina membri si trebuie sa plateasca si o cotizatie de inscriere si una anuala!", ne-a precizat Valeriu Adrian Samoil, secretarul general al "Comisariatului pentru Societate Civila". "Ne pare rau ca numele lui Scutaru a fost legat de al ONG-ului nostru, intr-un asemenea scandal".

Filmul flagrantului in urma caruia a fost arestat Chelaru jr. ne-a fost relatat de avocati, care sustin ca cei doi au fost retinuti la restaurantul Horoscop din Piata Unirii din Capitala. Asupra acestora nu s-au gasit banii, valuta fiind in masina lui Scutaru, unde au descoperit-o judiciaristii in timp ce Scutaru si Chelaru erau audiati incrucisat la sediul DNA.

Mircea Chelaru a lasat haina militara pentru a intra in politica

Generalul Mircea Chelaru a fost sef al Statului Major General al Armatei Romane sub regimul Emil Constantinescu. Inainte, Chelaru a ocupat si functia de comandant al Corpului IV Armata Transilvania. Chelaru a cochetat si cu politica. In 2002 s-a inscris in PUNR, fiind ales ulterior presedinte al acestei formatiuni. El a fost avansat la gradul de general de corp de Armata in anul 2000.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.