Grevele sint planificate chiar de sindicalisii politicieni aflati pe bancile opozitiei. Senatorul PSD Ion Radoi, liderul muncitorilor de la Metrou, vorbeste de ideologia social-democrata a sindicatelor.

Sindicalistii de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), condusi de senatorul PSD Ion Radoi, ameninta ca vor opri miine metroul bucurestean, intre orele 4.00 si 16.00. Zile la rind, senatorul PSD lider de sindicat a negociat cu reprezentantii Ministerului Transporturilor marirea salariilor muncitorilor de la Metrou cu cel putin 20%, dar nu a obtinut nimic. Motiv pentru care, de miine, Metroul intra in greva pe termen nelimitat.

Radoi a gasit legatura dintre politica si sindicate

Greva vine dupa o pauza in perioada guvernarii PSD, ultima greva la METROREX fiind in 1999, cind Traian Basescu era ministrul Transporturilor. Dar Ion Radoi, liderul sindical devenit senator PSD, sustine ca, in timp ce ani la rind guvernul Nastase le-a acceptat maririle de salariu, in prezent, guvernul Tariceanu nu le-a dat nimic in plus. Cit priveste legatura dintre politica PSD, al carui senator este, si politica sindicatelor, Ion Radoi a gasit o conexiune. „Sindicatele fac politica sociala si nu pot sa aiba alta ideologie decit social- democratia, iar daca partidul vrea sa-si respecte aceasta ideologie, este clar ca va deveni un partid sustinut de sindicate la modul general, spune senatorul PSD Ion Radoi. Dar el sustine ca PSD, partidul din care face parte, nu are nici o legatura cu greva pe care vrea sa o declanseze la Metrou. Nu am avut nici o discutie cu domnul Geoana pe aceasta tema, doar in plenul Senatului am facut o declaratie politica despre relatiile sociale, spune Radoi. La rindul sau, liderul PSD Mircea Geoana afirma ca i se pare normal ca un lider sindical sa fie si senator al unui partid. Este ceva normal, iar partidul nu are nici un amestec in aceasta greva. Am discutat cu domnul Radoi, dar numai lucruri politice, nu despre greva, spune Mircea Geoana.

Sindicalist cu doua case de vacanta si doua Audi

Potrivit raportului din 2004 al Coalitiei pentru un Parlament Curat, Ion Radoi se afla pe lista candidatilor care nu intrunesc criteriile de integritate morala ale societatii civile. Asta pentru ca firma Sindomet Servcom SRL, al carei actionar majoritar este USLM, condusa de senatorul PSD, a incheiat contracte dezavantajoase cu METROREX. In declaratia de avere a senatorului Radoi, apar doua case de vacanta, un apartament in Bucuresti, patru terenuri agricole, forestiere, dar si intravilane. Senatorul are si doua masini Audi dobindite in 1999 si in 2004, dar si ceasuri in valoare de 12.000 de euro.

Metroul inlocuit cu autobuze

Greva va afecta aproape o treime dintre locuitorii Capitalei. Noi transportam intre 300.000 si 600.000 de persoane pe zi, a spus Liviu Soava, directorul general al METROREX. Acesta a adaugat ca, daca va fi greva, traficul rutier va deveni un calvar. Vom mari parcul RATB care va iesi in teren, a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Acesta a adaugat insa ca parcul nostru RATB e in piuneze acum.

Minerii cer guvernului trenuri

Minerii sint pregatiti sa vina in Capitala. Ei nu cer cresteri salariale, ci au revendicari dintre cele mai ciudate. Schimbari la legea padurilor, legea cooperatiei, pentru pastrarea meseriei de miner si legea televiziunii nationale, care trebuie sa iasa de sub spectrul politic, potrivit presedintelui Confederatiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, care si-a intemeiat federatia chiar in timpul mineriadelor. In plus, el este un aprig sustinator al exploatarii miniere de la Rosia Montana. Si Marian Condescu, liderul minerilor din Oltenia, are planificat un miting, pe 25 noiembrie. Condescu i-a cerut ministrului Transporturilor sa asigure contra cost citeva garnituri de tren pentru minerii care vor sa vina la Bucuresti.