Sindicalistii din Metrorex au decis sa intre in greva generala, incepand de miercuri, 16 noiembrie, in cazul in care solicitarea lor privind cresterea salariilor cu 23% nu va fi acceptata de administratie, in urmatoarele zile.

Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a declarat ca sindicalistii au avut o "intalnire formala" miercuri, cu ministrul Transporturilor, care nu a venit cu nici o oferta, ba mai mult, ar fi spus ca o eventuala negociere ar trebui sa aiba loc in 2006, in functie de ceea ce se va intampla cu bugetul ministerului. "Este o incertitudine totala si pentru anul viitor, nu numai pentru acum", a spus Radoi. In aceste conditii, nu exista motive de renuntare la greva generala. "Am ajuns la greva generala tocmai pentru neimplicarea autoritatilor in acest conflict", a mai afirmat Ioan Radoi, care este si senator PSD si lider al Conventiei Nationale a Transportatorilor. Pentru ca legea obliga sindicalistii sa asigure o treime din activitate pe durata grevei generale, membrii USLM au decis sa opreasca total lucrul, intre orele 4.00 si 16.00, urmand ca, in restul zilei, sa lucreze la parametri normali. Cei 5.500 de salariati ai Metrorex au primit majorare salariala in fiecare an, la negocierea contractului colectiv de munca, ultima majorare fiind de 17%. Salariul mediu brut al angajatilor de la Metrorex este de 860 de lei, afirma liderul sindical.

Potrivit sindicatelor, majorarea salariala ceruta in acest an ar putea fi onorata renuntandu-se la acordarea celui de-al 13-lea salariu. Salariatii de la metrou au organizat deja greva de avertisment, cand au oprit activitatea, luni dimineata, intre orele 4.00 si 6.00. Ultima greva generala la metrou a avut loc in anul 1999.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.