Probele din Romania continand temutul virus H5, pierdute pe aeroport mai mult de 24 de ore. Autoritatile romanesti se spala pe maini

Ultimele probe prelevate de la pasarile din Romania, suspectate de gripa aviara si trimise pentru teste in Marea Britanie, au fost pierdute, timp de cel putin 24 de ore si cel mult doua zile, pe aeroportul international Heathrow din Londra, relateaza The Times, citat de Mediafax, in editia electronica de ieri. Mostrele au fost transportate in Marea Britanie la bordul unui avion apartinand companiei British Airways, dar, cand curierii serviciilor de securitate au venit sa ridice coletul, acesta nu a mai fost gasit.
Virusul H5 a fost izolat de la niste probe prelevate de la pasari din zonele Vadu Oii si lacul Sinoe (judetul Constanta), martea trecuta, probele fiind trimise apoi pentru confirmare catre laboratorul de referinta din Marea Britanie in cursul zilei de miercuri, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA).

Ca si cum nu ar fi vorba despre un colet care contine un virus extrem de periculos, o data ce a fost trimis din Romania autoritatile se spala pe maini, asa ca ce s-a intampla mai departe cu el, seful IDSA ne-a spus ca "nu stie". "Datoria noastra este sa trimitem probele, dupa aceea este problema lor. Nu sunt obligati sa ne confirme daca le-au primit, ci doar rezultatele testelor", a declarat acesta.

Aruncam pisica

Contactat de noi, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat ca "din cate stiu, probele sunt la Londra, la doamna Ruth Manvell (expert britanic in gripa aviara, n. red.). Noi ne-am facut datoria si le-am trimis. Cei de la British Airways le-au ratacit. Cred ca e o problema a lor. O data le-au tinut 48 de ore pe aeroportul din Londra (probele de la Maliuc, n. red.). Abia luni au ridicat probele... "

"Proba se afla acum la laboratorul Weybridge, confirmarea fiind data pentru IDSA Bucuresti de catre un reprezentant al laboratorului.
Precizam ca, din momentul urcarii coletului in avion si pana la predarea sa destinatarului, responsabilitatea gestionarii revine integral transportatorului", anunta un comunicat primit ieri de la Ministerul Agriculturii.

"Ghinion" cu repetitie

Pana acum au fost confirmate de laboratorul de referinta din Marea Britanie trei cazuri de gripa aviara la noi (virusul H5N1), la Ceamurlia de Jos si Maliuc, in judetul Tulcea, si la Vaslui, langa granita cu Republica Moldova. Pentru felul cum a fost gestionata "criza" gripei aviare, autoritatile din Romania au primit felicitari de la Uniunea Europeana. Totusi, aceasta este cea de-a treia situatie de genul acesta, cand virusul izolat in Romania nu ajunge la timp la laboratorul din Anglia. Pentru improspatarea memoriei, facem o scurta recapitulare. Prima data s-a intamplat cu probele recoltate de la Ceamurlia de Jos.

Acestea au "ramas" pentru 24 de ore in Vama Otopeni, din cauza "procedurilor vamale aplicate transporturilor de substante periculoase", anunta un comunicat al Comisiei Europene.
Cu alte cuvinte, coletul nu indeplinea toate conditiile pentru a fi transportat in siguranta. Cu toate acestea, de vina a fost presa.

"Datorita insistentei exagerate a presei, care a urmarit coletul, pilotul nu si-a dat acordul sa plece. Coletul a stat 24 de ore in vama Otopeni pe acest considerent", ne-a declarat ieri ministrul Agriculturii.
A doua oara a fost cu probele de la Maliuc. Acestea au fost trimise pe data de 15 octombrie la Londra, insa pentru ca era sambata si "cei de la laboratorul din Weybridge nu lucrau", dupa cum afirmase seful IDSA, coletul continand virusul H5 a stat 48 de ore in aeroportul din Londra, fiind ridicat abia luni, 18 octombrie.

Am cheltuit cinci milioane de euro

Compania British Airways a deschis o ancheta si a anuntat ca nu exista nici un risc sanitar.
Daca virusul gripei aviare sufera o mutatie si devine virus al gripei umane, eventuala pandemie ar putea determina pierderi de circa 800 de miliarde de dolari pe an, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Aceasta cifra ar reprezenta doi la suta din Produsul Intern Brut global.

In ceea ce priveste Romania, "din data de 7 octombrie a.c., atunci cand a fost declarata suspiciunea de gripa aviara in Delta Dunarii, tara noastra a cheltuit circa 5 milioane de euro pentru izolarea zonelor afectate, protectia si ajutorarea populatiei, aplicarea procedurilor standard prevazute de tarile europene. Concomitent cu informarea populatiei si a organismelor internationale a fost declansata actiunea de monitorizare a intregii suprafete a Romaniei", a declarat Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.