Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat ieri hotarat decizia de a nu demisiona din functia de prim-ministru ca urmare a ceea ce in presa a primit catalogarea de "scandalul telefonului".

Premierul spune ca un astfel de gest ar veni numai in situatia in care el ar considera ca a gresit, ceea ce acum nu este cazul. "Nu am nici cea mai mica intentie sa demisionez, pentru ca acest lucru ar trebui sa-l fac in cazul in care as fi considerat ca este o greseala. Am explicat ca eu am dreptul sa comunic la nivel institutional cu orice institutie si imi voi exercita acest drept", si-a precizat ieri Tariceanu pozitia.

Intrebat daca isi va mentine pozitia si in cazul in care CSM va decide ca a fost vorba de o imixtiune politica, premierul a raspuns ca o imixtiune politica trebuie dovedita si ca o astfel de practica, de informare la orice nivel institutional, "este una curenta", el nefiind singurul care o face. "Eu nu ma pot informa pe cai neoficiale in legatura cu problemele care tin, sa zicem, de securitatea nationala", a spus Tariceanu.

PRINCIPII... PERMISIVE

Ceva mai vehement a fost premierul atunci cand a fost intrebat care ar fi cadrul legal al acestui "drept de informare la nivel institutional". Raspunsul primului-ministru a facut trimitere la "lucrul permis doar pentru ca nu este interzis". "Trebuie sa va aduc aminte un principiu simplu care spune ca tot ceea ce nu este interzis in mod explicit este permis. Cum va imaginati dumneavoastra ca functioneaza primul-ministru al unei tari?

Credeti ca exista vreo lege care sa specifice ca primul-ministru are voie sa vorbeasca cu ministrii, ca exista o lege care spune ca are voie sa vorbeasca cu directorii serviciilor de informatii? Cum credeti? Discutia nu o facem intre persoana Calin Poescu Tariceanu si X de la institutia Y. O facem in calitate de reprezentanti ai acestor institutii", a replicat primul-ministru.

CONTURI

In ceea ce priveste prezumata verificare a conturilor sale, Tariceanu a apreciat ca este un lucru normal intr-un stat de drept. El a precizat ca, daca ar fi avut intentia de a nu se face cercetari in legatura cu tranzactiile bursiere sau cu conturile sale, ar fi putut sa intervina, dar a tinut sa sublinieze ca "nu am facut si nu voi face asa ceva".

INTALNIRE

"Discutia serioasa" cu premierul pe care o anunta presedintele Basescu miercuri seara a avut loc ieri dimineata, dar Palatul Victoria a anuntat ca a fost vorba doar de o "intalnire uzuala", in care subiectele abordate au vizat integrarea, relatiile cu FMI sau orice altceva, dar numai subiectul pentru care fusese stabilita in principiu intalnirea nu a fost abordat. De altfel, nici subiectul unei eventuale demisii a lui Tariceanu nu s-a aflat pe agenda intalnirii, spune premierul, caci "nu intra in atributiile prezidentiale".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.