Gospodariile taranesti de subzistenta trebuie transformate in ferme familiale de dimensiuni mici, a caror productie sa fie valorificata pe piata dupa modelul european, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la inaugurarea celui mai important targ anual de agricultura - Indagra, editia a X-a. El a precizat ca viitorul fermelor consta in "specializarea lor si inserarea in circuitul economic".

De altfel, la acest targ a fost lansat oficial si Programul "Fermierul", destinat fermelor mici si mijlocii. Seful Executivului a aratat ca agricultura are nevoie de investitii pentru a recupera ramanerile in urma fata de tarile membre ale Uniunii Europene. "Agricultura romaneasca traieste de peste 60 de ani din amintiri. Este ca o fata care a fost frumoasa si care a ajuns sa traiasca din amintiri", a spus Tariceanu.

La randul lui, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca agricultorii vor beneficia, prin intermediul Programului "Fermierul", de 7000 miliarde de lei vechi (200 milioane de euro), suma ce reprezinta circa un sfert din bugetul institutiei pe anul viitor. Primele 300 miliarde de lei vechi urmeaza sa ajunga la beneficiari pana la sfarsitul anului. In prezent, are loc licitatia pentru desemnarea bancilor prin intermediul carora banii vor ajunge la beneficiari, a mentionat Flutur. Cele trei banci care s-au prezentat la licitatie sunt CEC, BCR, Romexterra.

Flutur a mentionat ca ministerul pune la dispozitia bancilor sume pe care acestea trebuie sa le aloce agriculturilor interesati, sub forma de credite pentru investitii. Responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii au precizat ca fermierii vor beneficia de credite pe 1-10 ani, cu perioade de gratie de 1-5 ani.

Garantarea creditelor se va face prin fonduri de garantare, iar la terminarea rambursarii creditului in termenii stabiliti, fermierul va primi inapoi 20% din valoarea creditului. Banii vor fi alocati in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea unor unitati de procesare a laptelui si a carnii, dar si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural.

Vitelusa Europa

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat la Indagra certificatul de inregistrare al unei viteluse cu numele "Europa", care a venit pe lume chiar in prima zi a manifestarii de la Romexpo. "Este semn de bucurie si de bine ca programul «Fermierul», lansat la Indagra, va fi cu lapte", a declarat Flutur. Ministrul a spus ca numele "Europa" vine din mitologia greaca, unde insemna "vaca", lasand sa se inteleaga ca ar putea avea si o conotatie legata de momentul integrarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Potrivit ministrului, nu doar numele vitelusei este original, ci si al parintilor, numiti sugestiv "Naiv" si "Suraia". Flutur a parut totusi destul de nedumerit in ceea ce priveste numele tatalui, apreciind ca din cate stie "boul este mai degraba consecvent, decat naiv".