Virusul H5 al gripei aviare a fost semnalat la alte doua pasari salbatice. Acestea au fost gasite moarte in judetele Constanta si Tulcea, a anuntat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a izolat virusul la probele prelevate de la o lebada gasita in apropierea Lacului Sinoe (judetul Tulcea) si la o gasca salbatica localizata pe malul Dunarii, la circa un kilometru distanta de localitatea Vadu Oii (judetul Constanta).

Aceste noi probe nu vor fi trimise deocamdata pentru teste suplimentare in Marea Britanie, a precizat Flutur, lasand sa se inteleaga ca, daca vor mai fi semnalate si alte cazuri, se va face "un lot mai mare care va fi trimis la Londra". Ministrul a precizat ca nu este vorba despre noi focare in aceste doua zone, intrucat virusul a fost depistat la pasari salbatice. Localitatea Vadu Oii nu va intra in carantina, insa se vor intensifica analizele serologice la pasarile domestice.

GAITA

Rezultatele probelor prelevate de la gaita gasita moarta in Gradina Botanica din Bucuresti sunt negative, a anuntat ieri Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala. Deci gaita nu a murit de gripa aviara. Tot negative au iesit si testele facute pentru o mierla gasita moarta in Capitala in urma cu ceva timp.

RECOMANDARI OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda evitarea prepararii industriale a vaccinului A/H5N1. Studii recente au aratat ca genele H5 ale virusurilor izolate de la pasari din mai multe tari, dar si de la virusuri umane din Indonezia sunt genetic diferite de tulpinile prototip selectate anul trecut pentru prepararea vaccinului pandemic.

OMS nu recomanda deocamdata schimbarea tulpinilor folosite in vaccinul gripal pandemic si atentioneaza tarile si companiile care au anuntat demararea productiei de vaccin A/H5N1 sa nu treaca la prepararea industriala a acestuia pana nu se stabileste cu precizie tendinta de variatie antigenica a virusurilor aviare H5N1.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.