Presedintele Basescu si-a vazut visul cu ochii: i-a adus pe americani la Marea Neagra, sa nu mai fie "lac rusesc"

Trupele americane vor infiinta in Romania baze operationale la Constanta, Babadag si Fetesti. Unul dintre obiectivele strategice ale administratiei americane, dar si al presedintelui Basescu, securizarea Marii Negre, este pus in practica. Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa o intalnire cu consilierul presedintelui SUA pe probleme de securitate, Stephen Hadley, ca un acord privind instalarea unor baze militare in Romania este foarte aproape de finalizare.

,Practic, negocierile intre cele doua echipe sunt terminate. Acum, acordurile sunt pentru o ultima revizuire la Departamentul de Stat si la Ministerul de Externe. Speram ca doar mici detalii sa mai fie de discutat si semnarea acordului este mai mult o chestiune administrativa, discutarea oportunitatii unei vizite in Romania... Asta va stabili guvernul Statelor Unite", a spus Traian Basescu, dar a refuzat sa precizeze care oficial american va veni in Romania pentru semnarea acordului privind bazele militare.

Consilierul presedintelui SUA pe probleme de securitate, Stephen Hadley, a precizat ca acordul prevede ,accesul la facilitati in vederea colaborarii dintre fortele americane si cele romane". Intrebat unde vor fi amplasate fortele americane, presedintele Basescu a raspuns: ,Va puteti imagina zona Constanta, Babadag si chiar Fetesti". Potrivit unor informatii neoficiale, trupele americane ar putea utiliza facilitatile oferite de Aeroportul Mihail Kogalniceanu, portul Constanta, baza de antrenament de la Babadag sau Aeroportul Fetesti.

Aceste baze vor gazdui unitati americane relativ reduse numeric - de circa 500 de soldati - care se vor roti la fiecare sase luni. Bazele vor fi insa amenajate astfel incat, in caz de necesitate, sa se poata extinde pentru a gazdui chiar 20.000 de militari americani. Trupele americane ar putea amenaja in Romania si un centru de odihna si recuperare pentru soldatii aflati in misiune in Afganistan sau Irak.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.