Vaccinul previne transmiterea virusului gripei aviare de la pasari la om. Ministrul Sanatatii, Jeno Racz, a declarat pentru "Cotidianul" ca "partea romana si-a aratat interesul sa comande vaccinul preparat de noi, in caz de nevoie. Despre acest lucru nu poate fi vorba insa decit dupa ce vom primi certificatul de fabricare de la institutiile internationale. In scurt timp, vom cunoaste pasii pe care trebuie sa ii facem pentru a indeplini cit mai rapid normele europene. Abia prin decembrie vom putea ajunge in stadiul in care sa putem produce si in cantitati industriale vaccinul", ne-a declarat ministrul ungar.

"In Ungaria, proportia celor care ar trebui vaccinati in cazul unei pandemii este de 30%. Situatia difera de la zona la zona. Bunaoara, intr-un oras cu doua-trei milioane de locuitori, proportia creste din cauza densitatii ridicate a populatiei", a precizat Racz. Pina acum si-au manifestat interesul si SUA, Marea Britanie, Germania, Indonezia, Insulele Filipine, Rusia, Ucraina, Mongolia si Siria. "Sigur, e si o afacere, dar un astfel de caz nu poate fi gestionat decit printr-o colaborare internationala. Altfel, gripa nu poate fi oprita. Pretul unei doze este in jur de 5-6 dolari. Ungaria ar putea produce 500 de mii de doze saptaminal", ne-a mai spus ministrul Jeno Racz.

Purtatorul de cuvint al guvernului maghiar, Batiz András, a spus ca, in cazul unei mutatii a virusului, prin care acesta sa se transmita de la om la om, producerea unui vaccin nu va mai dura luni de zile, ci doar citeva saptamini.