Rodier Gueneal, expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii , a precizat la finalul misiunii de patru zile in Romania, ca, in cateva zile "situatia de criza aviara va trece"

Rodier Gueneal, expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a aprecizat, ieri, la finalul misiunii de patru zile in Romania, ca, in cateva zile "situatia de criza aviara va trece". "Cu toate acestea, trebuie pastrate masuri de rutina in conditiile in care virusul, o data cantonat in Delta Dunarii, va persista circa cinci ani, fapt confirmat si de medicii veterinari romani", a mai spus Gueneal Rodier. In continuare, autoritatile romane vor supraveghea cu strictete cele doua zone unde s-au confirmat focare de gripa aviara (n.r. - Ceamurlia de Jos si Maliuc), insa din punct de vedere epidemiologic, aria de supraveghere va fi extinsa. Totodata, recomandarile catre populatie cu privire la protectia fata de virusul gripei aviare vor fi reamintite periodic. Expertul OMS a precizat ca turismul din Delta ar trebui sa continue, dupa trecerea perioadei de risc, cel putin pana la finele perioadei de migratie a pasarilor.

El considera ca masurile instituite deja de autoritatile romane, cum ar fi interzicerea vanatorii si a pescuitului in Delta, ar trebui pastrate macar pana la sfarsitul anului. In opinia expertului, este imbucurator faptul ca, desi au trecut aproape doua saptamani de la anuntarea prezentei virului gripei aviare, nici un om nu a fost infectat cu acest virus. In ceea ce priveste utilizarea de medicamente antivirale, Rodier a recomandat populatiei sa nu abuzeze de Tamiflu, tratamentul fiind doar pentru 10 zile. Acest medicament se foloseste, insa, in cazuri de infectare si pandemii.

Despagubiri pentru pasaret

Locuitorii din comunele tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc, ale caror pasari au fost ucise in urma confirmarii virusului gripei aviare H5N1, au primit despagubiri de 3,76 miliarde lei vechi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Suma de 3,1 miliarde lei vechi a fost alocata pentru 341 familii din Ceamurlia, in timp ce locuitorii din Maliuc au beneficiat de 660 milioane lei vechi. Potrivit comunicatului, in cele doua localitati au fost sacrificate 22.150 pasari, din care 18.642 in Ceamurlia si 3508 in Maliuc. Virusul gripei aviare H5N1 a fost confirmat recent in cele doua localitati. Comunele au intrat in carantina, iar populatia a fost vaccinata contra gripei umane. In acelasi timp, pasarile din zona au fost ucise pentru a eradica focarul de boala.

Curca evadata

Din toti Balcanii, noi si turcii suntem singurii care au, cu certitudine, gripa aviara. O curca presupusa a fi infectata cu acest virus, in insula greceasca Oinouses, din Marea Egee, nu se mai stie unde este, precizeaza Mediafax. In centrul polemicii se afla declaratiile confuze ale ministrului Agriculturii, Evangelos Bassiakos, referitoare la trimiterea unor probe pentru analize in Marea Britanie. Ministrul nu a putut preciza daca probele trimise in Marea Britanie provin de la aceeasi pasare care fusese depistata, luni, ca purtator al unui virus de tipul H5, pentru ca veterinarii nu au marcat curca. Primele analize, iesite pozitive, au fost facute de un laborator atenian, nerecunoscut de UE, iar pentru alt set de analize nu mai exista suficient sange de la curca buclucasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.