Mai toti proprietarii de combinate avicole risca amenzi si inchiderea firmelor, intrucat nu si-au vaccinat angajatii. Bilantul gripei arata ca virusul a ajuns numai in estul Deltei Dunarii

Desi incearca sa convinga populatia sa consume in continuare carne de pasare, proprietarii unitatilor avicole nu se grabesc sa-si vaccineze personalul impotriva gripei. Potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, pana acum, din 166 de unitati avicole doar in cinci au fost vaccinati angajatii. Daca nu vor face acest lucru, patronii fermelor de crestere a pasarilor risca amenzi de 20 de milioane de lei si chiar inchiderea societatilor. In perioada urmatoare, urmeaza sa fie controlata activitatea tuturor unitatilor avicole din intreaga tara.

Ministrul a precizat ca pentru unitatile respective "exista vaccin pus la dispozitie contra cost", procurarea acestuia nefiind o problema. Proprietarii de pasari au si ei obligatii pe care daca nu le respecta sunt amendati. Pana acum, potrivit ministrului agriculturii, s-au aplicat amenzi in valoare de 316 milioane lei proprietarilor care nu si-au tinut pasarile inchise.

Teste si in Bucuresti

Teama de gripa aviara i-a cuprins si pe bucuresteni, care asalteaza cu telefoane Ministerul Agriculturii si autoritatea sanitar-veterinara pentru a reclama moartea unor porumbei. "In Bucuresti a fost gasit un porumbel mort in zona Arcului de Triumf, dar testele au iesit negative", a precizat ieri Gheorghe Flutur. La ora actuala, mai sunt analizate si alte probe provenind de la pasari din Capitala.
Marti au fost descoperite mai multe lebede moarte in zona lacurilor Popina, in apropiere de granita cu Ucraina, Obretinu Mic si cateva rate la Caraorman. Conform oficialului de la Agricultura, pana in prezent au fost analizate aproximativ 1.200 de probe din judetul Tulcea si toate au iesit negative. Dupa ce langa comuna C.A. Rosetti, situata la 10 kilometri de granita cu Ucraina, probele recoltate de la o lebada au iesit pozitive, Gheorghe Flutur a informat partea ucraineana in legatura cu masurile luate. "Conform legislatiei trebuie sa intindem masurile de securitate pe o raza de 10 kilometri".

In acelasi timp, ministrul a precizat ca au fost luate probe si de la pasari din judetele Alba-Iulia, Arges, Bihor, Botosani, Dambovita, rezultatele testelor fiind negative. Flutur a afirmat ca autoritatile sanitar-veterinare monitorizeaza situatia din intreaga tara, dar nu exista semnale de extindere a virusului gripei aviare. Rezultatele de pana acum arata ca gripa aviara a ajuns, deocamdata, doar in estul Deltei Dunarii.

In tara

PRAHOVA. Prefectura cere primarilor sa monitorizeze pasarile migratoare, sa interzica accesul ratelor la luciul de apa si sa-i opreasca pe localnici sa imprastie gunoiul de grajd pe camp.

VASLUI. Preotii din parohii au fost solicitati de autoritati sa propavaduiasca si in biserici masurile de prevenire a gripei aviare.

BACAU. Angajatii de la Agricola International, cel mai mare crescator de pasari din Romania, au cerut conducerii sa fie vaccinati.

IALOMITA. Un sfert din primarii din judet nu au ridicat de la prefectura afisele prin care populatia era avertizata asupra pericolului.

In lume

Rusia. Cazuri de gripa aviara de forma similara celor din Siberia (transmisibila la om) au fost semnalate in regiunea Tula, la 300 kilometri sud de Moscova. 3.000 de pasari au fost sacrificate langa Tula, dupa descoperirea virusului in sapte ferme private.

China. Noi cazuri de gripa aviara, primele semnalate in China dupa o perioada de peste doua luni, au fost inregistrate in Mongolia Interioara, regiune autonoma din nord-vestul Chinei, unde 2.600 de pasari au murit din cauza virusului H5N1.

Ungaria. Un prototip de vaccin impotriva gripei aviare, pregatit la Budapesta pentru combaterea unei epidemii umane, este deja eficient in cazul pasarilor, au anuntat serviciile veterinare ungare.

H5N1 si la Maliuc

Virusul gripei aviare H5N1 (care se transmite si la om si are grad inalt de patogenitate) a fost confirmat ieri si in probele din localitatea Maliuc, in urma testelor realizate de specialistii din Marea Britanie, a declarat ieri Gheorghe Flutur. Comuna Maliuc, din judetul Tulcea, este cel de-al doilea focar de gripa aviara din tara, primul fiind confirmat tot in judetul Tulcea, la Ceamurlia de Jos. Pana acum, Romania a cheltuit 3.000 de euro pentru a trimite la analiza in Marea Britanie probele de la Ceamurlia de Jos si Maliuc. In tara, pentru fiecare proba analizata se cheltuiesc aproximativ un milion de lei, potrivit ministrului agriculturii. De acum, probele din cele doua zone care ies pozitive nu vor mai fi trimise in Marea Britanie.

Cheltuielile bugetare pentru despagubiri, vaccinuri si echipamente sunt de 154,65 miliarde de lei

Dupa inundatii, si gripa pasarilor a inceput sa inghita miliarde de la buget.

Ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, a estimat, intr-un raport oficial, ca numai pierderile exportatorilor de carne si produse din pasare, precum si cele provocate de anularea contractelor turistice in Delta Dunarii se vor cifra, in urmatoarele luni, la peste 20 de milioane de euro. Daca adaugam la aceasta suma cheltuielile legate de dezinfectie, vaccinuri si depagubirea proprietarilor de pasari ajungem la o pierdere estimata de aproximativ 23 de milioane de euro.

Unei singure comune, Ceamurlia de Jos, i-au fost alocate, saptamana trecuta, prin doua hotarari de guvern, 14,65 miliarde de lei. Din acesti bani, zece miliarde au fost destinate despagubirii proprietarilor pasarilor ucise, iar restul de 4,65 de miliarde de lei reprezinta contravaloarea ajutoarelor alimentare (zahar, ulei, paste fainoase, malai, conserve si faina) de la rezerva de stat care au fost distribuite oamenilor din comuna tulceana. Suma e mare daca ne gandim ca e destinata sa acopere efectele produse de temutul virus intr-o singura localitate, de dimensiuni relativ mici. Odata cu extinderea epidemiei, ea va creste proportional.

40 de miliarde pentru protectie si dezinfectare

Pe langa banii si ajutoarele care au ajuns direct la oameni, statul a trebuit sa aloce o suma importanta si pentru asigurarea masurilor de prevenire si extindere a bolii. Prin intermediul Ministerului Agriculturii, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a primit 40 de miliarde necesare pentru achizitionarea materialelor de protectie, a substantelor dezinfectante, a echipamentelor si substantelor necesare depistarii virusului.

Ministerul Agriculturii este obligat, de asemenea, sa intervina si pentru a-i proteja pe producatorii de carne de pasare care ar putea fi afectati de preconizata scadere a vanzarilor. Vineri, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii acestora, ministrul Flutur s-a angajat sa acorde cu prioritate subventiile pentru carnea de pasare, subventii a caror valoare medie lunara e de aproximativ 150 de miliarde de lei. Sumele pentru acoperirea subventiei sunt prevazute in bugetul institutiei, dar plata lor cu prioritate ar putea crea unele dificultati.

Producatorii se tem de scaderea consumului intern

Producatorii autohtoni se tem foarte tare si de scaderea consumului la intern, piata interna reprezentand baza afacerii, in conditiile in care doar 5a din produse merg la export.
"Reculul nu se va resimti asupra exporturilor. Problema este ca romanii vor prefera carnea de pasare din import pentru a limita pericolul imbolnavirilor. Aici va fi drama. Vom produce pe stoc si vor creste alarmant importurile de carne de pui", ne-a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor Romani, Mihai Ionescu. Presedintele ANEIR a mai spus ca o evaluare a pagubelor inregistrate de sectorul avicol va putea fi realizata dupa delimitarea si izolarea focarelor epidemice.

Fondul pentru vaccinuri depaseste o suta de miliarde de lei

Conform informatiilor furnizate presei de ministrul Eugen Nicolaescu, Ministerul Sanatatii a achizitionat deja 520.000 de doze de vaccin antigripal de la Institutul "Cantacuzino" si va mai cumpara, prin licitatie, inca un milion. Contactat telefonic, ministrul a refuzat sa faca publica suma cheltuita pana acum "pentru a nu influenta licitatia aflata in curs". Fondul alocat de minister pentru cumpararea de vaccinuri depaseste 100 de miliarde de lei.

Asiguratii vor fi despagubiti tot de stat

Fermierii din zona de carantina care si-au asigurat pasarile impotriva riscului de gripa aviara vor primi despagubiri de la stat. "Riscul de pesta aviara (vechea denumire a virusului H5N1) este cuprins in polite, dar despagubirile vor fi acordate de stat potrivit unei legi. Exista cateva ferme de pasari din zona de tampon, respectiv Calarasi si Ialomita, care au polite de asigurare la noi. Daca pasarile asigurate vor fi ucise, proprietarii fermelor vor fi despagubiti de stat", ne-a spus unul dintre reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari, Sorin Berechet. Costul unei polite este de 100-150 lei vechi/kg de pui, respectiv 12 lei vechi/ou pentru gainile ouatoare. Despagubirile vor fi acordate in functie de pretul de productie, care la gainile ouatoare se ridica la 150.000 lei/pasare si 70.000-80.000 lei/pui de carne.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.