Bugetul prea mic alocat armatei pentru anul viitor nu va permite Ministerului Apararii Nationale sa-si respecte angajamentele asumate fata de NATO, a declarat, ieri, seful Marelui Stat Major, Eugen Badalan.

"Armata Romaniei nu-si poate indeplini obiectivele cu bugetul alocat prin proiectul de buget pentru 2006, care este mai mic cu 13 la suta decat suma necesara", a aratat Badalan, dupa audierea sa la Comisia de aparare a Camerei. Oficialul MApN a precizat insa ca subfinantarea sectorului militar nu va duce la abandonarea vreunuia dintre obiectivele angajate fata de NATO, insa exista posibilitatea ca termenele de finalizare a masurilor sa fie renegociate. ,Ecuatia nu este foarte complicata: ori indeplinim obiectivele pe care ni le-am asumat, si pentru aceasta asiguram resursele necesare, ori, daca nu pot fi asigurate resursele necesare, reformulam obiectivele si le renegociem in interiorul Aliantei", a explicat Badalan.

Potrivit sefului Marelui Stat Major al Armatei, Romania s-a angajat ca pana in 2008 sa asigure o finantare de 2,38 la suta din PIB pentru acest domeniu, in timp ce proiectul de buget pentru 2006 asigura doar 1,85 la suta din PIB. Presedintele Comisiei de aparare din Camera, pedistul Mihai Stanisoara, a declarat, dupa audieri, ca parlamentarii vor incerca sa asigure MApN un buget care sa nu puna in pericol realizarea obiectivelor Romaniei in relatia cu NATO. De altfel, saptamana viitoare, deputatii vor avea o discutie pe aceasta tema si cu ministrul apararii, Teodor Atanasiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.