Instanta galateana i-a acordat sindicatului Solidaritatea, creditat cu sanse zero la infiintare (aprilie 2004) si indelung hartuit de vechea garda sindicala de pe platforma, dreptul de a participa la masa tratativelor cu patronatul anglo-indian al societatii Mittal Steel Galati. Liderii sindicali de la Solidaritatea au stabilit deja in mare parte revendicarile pe care le vor expune administratiei combinatului galatean la negocierile din noiembrie.

Acestea se axeaza, in principal, pe imbunatatirea conditiilor de lucru din combinat si pe recuperarea drepturilor salariale pierdute de Federatia Sindicala a Siderurgistilor (FSS) in 2002, la prima negociere cu indienii. Printre acestea se afla numarul zilelor de concediu, care a scazut intre timp de la 28 la 21, si sporul pentru fiecare duminica lucrata, care s-a diminuat si el, ajungand la 25 la suta.

Atat ca Solidaritatea nu a fost inca invitata la negocierea anuala a anexei contractului colectiv de munca, care trebuia sa inceapa ieri. Tratativele au fost amanate cu o luna. Motivul? Gheorghe Tiber, presedintele Solidaritatea, crede ca liderii Federatiei, cu sprijinul tacit al patronatului, fac eforturi disperate pentru a putea intra si ei la tratativele de la nivelul combinatului, desi n-ar avea numarul de membri minim necesar (6.000, adica o treime din numarul angajatilor). In replica, vicepresedintele FSS, Emil Mihaila, declara ca amanarea este cauzata de faptul ca Federatia nu si-a finalizat strategia de negociere si, ca atare, nu este pregatita sa se aseze la masa tratativelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.