Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, soseste in seara aceasta la Bucuresti, pentru o ultima evaluare inaintea Raportului de tara. Spre deosebire de predecesorul sau, Gnther Verheugen, Rehn are o atitudine mult mai exigenta fata de tarile candidate.

"Planul A pentru Tratatul Constitutional nu a functionat, iar un plan B nu a existat niciodata. Pentru Extindere, haideti sa lucram la un plan C: consolidare, conditionare, comunicare", spunea Olli Rehn, pe 21 iunie, in Parlamentul European. Pe atunci Uniunea Europeana era socata de respingerea Constitutiei UE in Franta si Olanda. Politica de extindere "fara limite" a Uniunii era blamata. Olli Rehn, fost politician liberal in Finlanda, si-a propus sa recistige increderea europenilor in institutiile de la Bruxelles, incredere zdruncinata de entuziasmul fostei Comisii condusa de Romano Prodi. Si Rehn sustine procesul de extindere, dar atit timp cit criteriile de aderare sint respectate cu strictete. Corectitudinea pare a fi mottoul sau.

Spre deosebire de social-democratul german Verheugen, care a acceptat ca Romania sa furnizeze reforme doar pe hirtie ajungind astfel sa fie acuzat de favorizarea PSD, finlandezul Olli Rehn este foarte precaut in declaratii. Si cere de fiecare data rezultate concrete. "Desi sper ca Romania si Bulgaria sa reuseasca la timp, nu voi ezita sa recomand aminarea aderarii lor daca nu implementeaza reforme esentiale", obisnuieste sa avertizeze Rehn.

Semnale pozitive, totusi

Vizita sa la Bucuresti survine insa intr-un climat in care Romania a primit deja semnale pozitive. Acum doua saptamini, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, se declara "optimist" in ceea ce priveste sansele Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007, apreciind ca "aveti destul timp pentru a implementa reformele". Frattini a recunoscut ca in decembrie anul trecut a fost "mai degraba pesimist", de aceea Comisia a introdus clauza de salvgardare, dar ca acum aceasta este o "posibilitate extrema".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.