Cazul Adrian Iovan tinde sa se transforme intr-o mocirla de informatii inutile, lucru ce demonstreaza ca romanii nu sunt pregatiti sa inteleaga importanta termenului de legitima aparare sau a celui de drept la proprietate.

Prezentam astazi in premiera fragmente din declaratia pe care Adrian Iovan a dat-o luni anchetatorilor. Inainte de asta trebuie facute cateva precizari legate de stadiul actual al anchetei. In primul rand, se pare ca hotul Bogdan Iancu a intrat in casa familiei Iovan, escaladand gardul unei case vecine, aflata in renovare, apoi a escaladat si zidul unei alte curti, comuna cu un alt vecin. Asta inseamna ca el tintea exact casa familiei Iovan. La autopsie, s-a stabilit ca Iancu avea alcoolemia foarte mare. De asemenea, s-a aflat ca el a dat ultimul telefon in jurul orei 23.00 (cu patru ore inainte de a muri), persoana apelata fiind iubita sa.

Suplimentul de expertiza balistica solicitat de procurorul criminalist Andreea Serbanoiu vizeaza date tehnice despre arma Winchester folosita de Iovan, adica daca sistemul de percutie avea vreun defect, daca munitia ridicata a fost trasa cu arma in cauza si daca se putea declansa accidental. De asemenea, s-a hotarat ca trebuie facuta o reconstituire.

In continuare, prezentam declaratia lui Adrian Iovan, cu mentiunea ca el a elucidat o asa-zisa enigma: a luat pusca Winchester si nu pistolul cu gaze Rohn, pentru ca nu avea acasa munitie de pistol.

'Vocea sotiei mi-a spus: "Iubire, hotul"!>>

La un moment dat in noapte, am auzit vocea sotiei mele care mi-a spus: "Iubire, hotul!" Intrucat dormeam adanc, cand am auzit vocea sotiei nu am realizat ce se intampla, stateam pe spate, am deschis ochii si am ridicat numai capul. Am vazut-o pe Romanita langa mine, stand in sezut la 90 de grade, am perceput obiectele si mobilierul din casa, iar in cadrul usii am vazut o silueta care statea cu o mana pe clanta usii de la dormitorul pe care o deschisese. Am realizat ca un individ necunoscut se afla la noi in casa, in conditiile in care nu aveam menajera sau alte persoane care sa ramana in locuinta noastra peste noapte. M-am ridicat in sezut, ca si Romanita, si am vazut aceeasi silueta care nu pleca din cadrul usii si ramasese pe loc. Dupa cateva minute, am tipat aproape urland: "Pleaca..." M-am dat jos din pat relativ repede. Cand m-am ridicat din pat, silueta plecase. M-am indreptat catre bucatarie, la etajul 1 si, desi era intuneric, m-am uitat in living si nu am perceput ceva deosebit. Silueta din usa mi-a creat senzatia ca ar fi si alte persoane in casa, dar in acel moment nu am perceput ca sa fie cineva la nivelul etajului 1. Am crezut ca sunt mai multe persoane pentru ca, intr-o casa atat de mare, nu poate intra cineva singur.

'Astia au venit sa ne omoare!>>

Desi am avut un moment de retinere, am deschis usa de la bucatarie si din cadrul acesteia am vazut geamul deschis, primul din stanga, si o silueta care statea in geam. In acel moment, persoana a sarit pe geam. M-am apropiat de fereastra si m-am uitat in jos, in luminator, ocazie cu care m-am sprijinit cu mainile de pervazul interior. Aplecandu-ma pe geam, am vazut ceva ca o gramada, intr-un colt al luminatorului, unde stiu ca exista un pomisor. M-am retras imediat de la fereastra pentru a iesi din spatiul mic al bucatariei. Am iesit din bucatarie si am vazut-o pe Romanita pe scarile de la etajul 1 la 2. Romanita statea pe scari si nu spunea nimic. M-am dus spre telefonul din living si am incercat sa telefonez la 112, dar nu reuseam din cauza tremuratului mainii si a emotiei. Romanita a venit catre mine la telefon, moment in care mi-a spus: "Iubire, geanta e acolo, astia au venit sa ne omoare". In timp ce eu telefonam, iar Romanita imi spunea de geanta, am perceput zgomote infundate si pasi, lucru care m-a adus intr-o mare stare de teama.

'Nu aveam cartuse cu glont>>

M-am dus la etajul 2, in dormitorul mic, am luat din dulap cutia pustii si am scos arma care avea montata teava scurta. Am scos cartusiera dintr-o sacosa, dintr-un dulap, si am luat la intamplare cinci cartuse cu alice. Nu aveam cartuse cu glont. Cartusiera continea diferite tipuri de alice care nu erau asezate intr-o anumita ordine. Nu cunosc foarte multe despre pusca de vanatoare pe care o detin, dar stiam ca putea fi folosita de la vanatoarea de rate pana la cea de mistreti. Am incarcat pusca cu patru cartuse in magazie, am armat si am mai introdus unul in magazie. In momentul in care am facut aceasta operatiune, lumina era aprinsa doar in dormitorul mic.

Dupa incarcarea pustii am coborat la etajul 1, tinand arma in mana. In living, am gasit-o pe Romanita care nu reusea sa sune la Politie, pentru ca forma 055, in loc de 955. M-am dus la telefon, am pus pusca sub bratul stang si, uitandu-ma spre scarile care duceau la parter, am format cu mana dreapta la 955, unde am anuntat ca am un hot in casa. Dupa ce am inchis telefonul, Romanita a ramas in living, iar eu am coborat la parter, fara a aprinde lumina. M-am uitat pe geam catre luminator, avand pusca in mana stanga in pozitie verticala, cu teava in sus. Cu mana dreapta am deschis usa care facea accesul pe terasa si care era inchisa cu o cheie. Tineam pusca de mansonul de incarcare. Am iesit pe terasa si m-am deplasat in partea dreapta pana la scara din lemn care permitea accesul in luminator si, in locul unde cazuse individul, nu am vazut pe nimeni, motiv pentru care m-am panicat. M-am retras cu spatele la casa si m-am dus catre usa parterului. In acel moment nu am auzit nici o miscare in spatele meu, in casa, si nu pot spune daca am auzit sau nu vreun zgomot la subsol.

'O pata care nu avea culoarea pavajului>>

Mergeam spre curtea vecinului crezand ca intrusul a fugit acolo sau pe strada. M-am apropiat de marginea terasei spre coltul lipit de gardul comun, intrucat stiam ca de-acolo putea sari pe un garaj in curtea vecinului, Mircea Lucescu, si mai departe putea sa fuga in strada. Cand m-am apropiat de acel loc, peste parapetul terasei mele am vazut, in intuneric, capul si umerii unui individ. Pe masura ce m-am apropiat de parapet, am vazut si doua maini ce se prindeau de teava de gaze, vertical una deasupra celeilalte. In acel moment am avut perceptia unui nou individ. Acesta statea nemiscat, tinandu-se cu mainile de bara. Nu stiu daca acest individ incerca sa urce sau sa coboare, ceea ce stiu este ca era un individ care nu trebuia sa fie in acel loc. In acel moment m-am speriat, avand senzatia unui atac prin escaladare. In acele momente tineam pusca in mana dreapta, in pozitie verticala, sprijinita pe mana stanga, la 45 de grade. Instinctiv, m-am aplecat, am tinut pusca numai in mana dreapta, iar cu stanga m-am sprijinit pe marginea terasei.

L-am lovit pe individ cu teava pustii peste maini intr-o miscare de la stanga la dreapta, pentru a-i inlatura punctul de sprijin, pentru ca acesta sa cada in curte. In momentul in care l-am lovit cu teava peste maini, mana mea dreapta se afla pe manerul pustii. Am simtit ca am lovit cu mana peste ceva moale, nu am simtit ca am dat cu arma in teava de gaze sau in zid. Cand am lovit, am avut intentia ca si cum as fi lovit cu o bata. L-am lovit o data peste maini si nu s-a intamplat nimic, iar in momentul imediat urmator, nu stiu cum s-a descarcat arma. L-am vazut la pamant si nu mai misca. Fiind intuneric, am vazut o pata care nu avea culoarea pavajului. Am fugit in casa si am dat telefon la Salvare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.