Gripa aviara este o boala infectioasa cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. Toate pasarile sunt susceptibile de aceasta infectie, desi unele specii sunt mai rezistente decat altele. Conform Ministerului Sanatatii, sunt cunoscute 15 subtipuri de virusuri gripale care produc infectie la pasari, in acest fel oferind un rezervor extins al virusurilor gripale potential circulante in populatiile de pasari. Pana in prezent toate izbucnirile cu forma de inalta patogenitate au fost cauzate de virusurile gripale de tip A de subtipurile H5 si H7. Pasarile migratoare de apa, in special ratele salbatice, sunt rezervorul natural al virusurilor.

Pasarile de curte sunt in mod specific susceptibile la epidemii de gripa rapide, fatale. Pericolul asupra sanatatii publice este acela ca virusurile gripale pot suferi schimbari antigenice frecvente si permanente. Cei mai expusi la imbolnavirea de gripa aviara sunt crescatorii de pasari si de porci. Astfel, aceste persoane care se afla in contact cu pasarile bolnave se pot infecta cu virusul aviar prin intermediul dejectiilor. Pericolul creste atunci cand persoana respectiva este, la randul ei, bolnava de gripa umana. Combinarea celor doua tipuri de virusuri poate crea un nou subtip, care sa-l faca transmisibil de la om la om. De aceea autoritatile sanitare, pentru a preveni o pandemie de gripa aviara, iau ca masuri de preventie vaccinarea antigripala a populatiei si in special a persoanelor care prezinta risc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.