Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar, a invocat periclitarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana drept motiv pentru a discuta in regim de urgenta cererea de revocare a celor 11 procurori anticoruptie. Afirmatia a fost facuta de seful Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Dan Lupascu, care a criticat faptul ca celor 11 procurori nu li s-a comunicat decizia revocarii inainte de a fi publicata informatia in mass-media.

Intre timp, a mai venit o alta solicitare de la Ministerul Justitiei, privind revocarea a doi magistrati militari si a altui procuror anticoruptie. In prima parte a sedintei CSM, membrii Consiliului au pus in discutie problema competentei asupra revocarii sau transferarii celor 11 procurori anticoruptie. Majoritatea membrilor CSM au aratat ca legea este lacunara, neprecizand cine decide revocarea din functia de procuror din cadrul unui Parchet. Dar, aplicandu-se principiul simetriei, s-a apreciat ca hotararea de revocare apartine Camerei procurorilor a Consiliului.

De altfel, si Daniel Morar a apreciat ca legea nu este explicita, facand referire doar la CSM si nu daca, intr-o astfel de situatie, competenta de a decide revine Camerei procurorului sau plenului Consiliului. Atat presedintele CSM, judecatorul Dan Lupascu, cat si vicepresedintele Consiliului, procurorul Liviu Dascalescu, au subliniat ca legiuitorul s-a "grabit" cand a modificat legea, in vara acestui an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.