Aparatorul lui Miron Cozma, Adrian Roset, ne-a declarat ca, pe 20 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti va pronunta o sentinta favorabila clientului sau. In aceste conditii, avocatul a spus ca va cere, din doua in doua zile, eliberarea conditionata a lui Cozma, pana cand va fi admisa. Cozmin Gusa a aflat ca Miron Cozma este o unealta si ca adevaratii responsabili pentru mineriade sunt din mediul politic. "Pe langa Iliescu a mai fost implicat si actualul ministru al transporturilor", a declarat acesta.

Miron Cozma va mai sta dupa gratii cel putin pana pe 20 octombrie, cand Instanta Curtii de Apel va lua in discutie solicitarea fostului lider sindical de contopire a pedepselor sale pentru mineriadele din 1991 si 1999. Daca magistratii vor admite aceasta cerere, lui Cozma ii va ramane de executat doi ani si o luna de inchisoare. In acest sens, Miron Cozma va formula si o cerere de eliberare conditionata, deoarece a executat o perioada mai mare de doua treimi din pedeapsa in Dosarul "Costesti".

Solicitarea de eliberare conditionata nu poate fi luata insa in discutie de instanta decat dupa ce judecatorii s-au pronuntat in privinta contopirii, timp in care este valabila si se aplica sentinta de zece ani, iar Miron Cozma sta in arest. Potrivit avocatului lui Miron Cozma, Adrian Roset, fostul lider al minerilor din Valea Jiului ar mai avea de executat 2 ani si o luna inchisoare. Explicatia pe care ne-a dat-o aparatorul este urmatoarea: "Conform jurisprudentei si a unor interpretari unitare a mai multor texte de lege, nu se pot contopi pedepsele gratiate cu cele negratiate.

In cazul lui Cozma, nu se poate contopi pedeapsa gratiata cu cea negratiata, pentru ca asta ar insemna ca cei zece ani s-ar absorbi in 18 ani de detentie, ceea ce ar insemna ca toata executarea pedepsei sa fie gratiata, iar acest lucru este absurd. Cererea noastra se refera la contopirea partii executate din pedeapsa de 18 ani cu ultima de 10 ani care o are de facut. Astfel, in acest caz, voi invoca art. 36, alin. 3, din Codul Penal, care spune ca: 'in perioada executata de infractor, fie ca arest preventiv, fie ca executare efectiva, se deduce pedeapsa din rezultanta, iar rezultanta poate fi ori 10 ani, ori 10 ani plus un spor>>.

Conform acestui text de lege, magistratii Curtii de Apel vor trebui sa constate ca faptele sunt concurente, apoi vor face un "cumul juridic", adica vor alege pedeapsa cea mai mare, cea de zece ani, si in ultimul rand vor scadea pedeapsa de sapte ani si zece luni care deja a fost executata de Cozma, din cea de zece. Drept urmare, lui Miron Cozma ii va ramane de executat doi ani si o luna de inchisoare."

Aviz consultativ

Totodata, avocatul ne-a mai precizat ca in baza acestui rest de doi ani si o luna va cere eliberarea conditionata. In plus, Roset a mai adaugat ca se va forma o comisie care va da un aviz consultativ privind respectiva eliberare conditionata. "Nu conteaza daca avizul va fi negativ sau pozitiv. Asta nu poate influenta cu nimic instanta. Dar, daca judecatorii vor respinge solicitarea noastra, voi cere eliberarea conditionata a clientului meu, din doua in doua zile".

Gusa: Gheorghe Dobre trebuie acuzat alaturi de Iliescu in Dosarul 'Cozma>>

Cozmin Gusa isi continua ancheta in cazul lui Miron Cozma. Dupa ce a declarat pentru "Gardianul" ca va investiga personal acest dosar, liderul PIN a venit, ieri, cu o declaratie-soc. "Sunt convins ca Miron Cozma este doar o unealta in acest caz. Adevaratii faptuitori sunt din mediul politic si din mediul serviciilor de informatii. Ei sunt atat reprezentanti ai fostei puteri, cat si ai celei actuale, si culmea, de la cele mai inalte niveluri. Ce pot spune este ca, pe langa numele fostului presedinte Ion Iliescu, care a tot fost vehiculat ca fiind implicat in dosarele mineriadelor, a mai aparut un nume - cel al actualului ministru al transporturilor.

El a precizat ca in urma unei investigatii pe care a efectuat-o, ieri, chiar la Targu-Jiu, a aflat multe informatii interesante, dar a anuntat ca spera in confirmarea sau cel putin lamurirea lor, in cursul zilei de joi, cand si-a propus sa il viziteze pe Miron Cozma in penitenciarul din Rahova.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.