Concesionarea salbei de lacuri de pe raul Colentina. O afacere care a umplut buzunarele multora. Mai putin pe cele ale statului. Bubele din contractele de asociere se stiau demult, dar nu s-a luat nici o masura. Au iesit din nou la iveala in timpul inundatiilor, cand unii administratori ai luciului de apa n-au fost de acord sa colaboreze cu autoritatile, de frica sa nu-si piarda pestele din balta.

In Bucuresti, de salba de lacuri de pe raul Colentina raspund, atat Administratia Parcuri si Lacuri, din cadrul Primariei Capitalei, cat si Agentia Nationala Apele Romane (ANAR) si Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). S-a mers probabil pe principiul cu cat sunt mai multe institutii implicate, cu atat responsabilitatea poate fi pasata de la una la alta. Ceea ce s-a si intamplat.

S-a creat o adevarata increngatura intre institutiile implicate, incat, la un moment dat, nu se mai stia cine raspunde de lacul respectiv. Trebuie mentionat faptul ca lacurile Bucurestiului au fost concesionate pe perioade mari, de pana la 20 de ani, tocmai pentru ca afacerea sa fie una de succes, nu gluma. Din nefericire, a fost nevoie de o saptamana de ploi abundente pentru ca hibele din sistem sa iasa la iveala: lipsa de responsabilitate a concesionarilor, dotari tehnice la pamant, lipsa de comunicare. Toate acestea au creat un adevarat haos, Bucurestiul fiind pe punctul de a fi "inecat".

SCANDAL

Fondul piscicol al Lacului Plumbuita, aflat in administrarea ANAR, a fost inchiriat firmei Manor Center, patron fiind Marian Cioceanu, consilier al lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii. El a fost printre putinii administratori de lacuri din Capitala care nu a fost de acord cu ridicarea stavilarului in momentul in care orasul era pe punctul de a ajunge sub ape.

Mai mult, un angajat al Apelor Romane, care a vrut sa ramana in anonimat de frica repercusiunilor, a fost batut zdravan de un subaltern al lui Cioceanu care nu voia sub nici un chip sa ridice barajul, pe motiv ca pierdea pestele din lac. Incidentul a avut loc chiar in noaptea in care autoritatile locale erau in alerta si nu mai stiau ce sa faca pentru a salva Capitala de la inundatii.

Surse din cadrul Politiei Comunitare Sector 2 ne-au declarat ca agresorul este cunoscut sub porecla "Buze". Intrebati despre incident, cei de la Apele Romane au dat vina repede pe cei de la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol.

"Apele Romane nu incheie nici un contract, pentru ca nu detine fondul piscicol. Contractele sunt la cei de la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol. Noi am facut nenumarate scrisori, dar nu ne-au spus pana acum nimic despre contracte. Nu e treaba noastra", a pasat repede responsabilitatea Cristian Teodorescu, director in cadrul Agentiei Apele Romane. Se pare ca firma fostului consilier nu are contract in acest moment nici cu Apele Romane, nici cu CNAFP. Cu alte cuvinte, isi desfasoara activitatea ilegal, insa nimeni pana la ora actuala nu a luat vreo masura.

ILEGAL

Surpriza vine de la conducerea CNAFP, care precizeaza ca societatea Manor Center SRL nu are "relatii contractuale cu CNAFP". Atunci cu cine are contract?

"Nu este singurul caz din tara. S-a prevalat de faptul ca probabil are un contract de agrement. Manor Center n-are cu noi nici un contract. Activitatea lui se pare ca este ilegala. Am sa fac o ancheta", ne-a promis Corneliu Popescu, director general (CNAFP). El a recunoscut ca situatia concesionarii sau a inchirierii lacurilor din Capitala nu este tocmai in regula, singura solutie pentru clarificarea problemei fiind o modificare legislativa. "Exista varianta ca o balta sa aiba cinci proprietari: barajul la ANAR, apa la Apele Romane, digul la piscicultura, pamantul de sub apa poate la noi sau in alta parte, iar pestele din lac al unei alte persoane", a mai spus Popescu.

Intrebat de incidentul de la barajul Lacului Plumbuita, Marian Cioceanu n-a vrut sa dea foarte multe amanunte. "Nu am ce sa va spun, Politia trebuie sa faca ancheta. S-a pierdut foarte mult peste, pe noi nu ne intreaba nimeni cati bani am pierdut", ne-a spus suparat Cioceanu.

In ceea ce priveste Lacul Fundeni, care se afla tot in administrarea Apelor Romane, situatia este la fel de confuza. Din raspunsul dat de conducerea CNAFP reiese faptul ca de fondul piscicol se ocupa SC ART LAND SRL. Numai ca firma cu pricina a fost dizolvata, conform datelor publicate in Oficiul National al Registrului Comertului. Astfel, din investigatiile noastre rezulta ca Lacul Fundeni a fost inchiriat firmei Consilier Impex SRL, al carui administrator este Liviu Vasile Cercel. Nu putem trage decat o singura concluzie, cele doua institutii, Agentia Nationala Apele Romane si CNAFP, nu comunica si, mai mult, nici nu fac eforturi sa desluseasca itele contractelor de inchiriere.

1.123 ha
suprafata totala a lacurilor de pe raul Colentina

899 tone cantitatea de peste din lacurile de pe raul Colentina

SISTEM PROST

"Exista varianta ca o balta sa aiba cinci proprietari: barajul la ANAR, apa la Apele Romane, digul la piscicultura, pamantul de sub apa poate la noi sau in alta parte,iar pestele din lac al unei alte persoane"
Corneliu Popescu, director general al CNAFP

Concesionari facute pe 20 de ani

In ograda Primariei Capitalei lucrurile stau un pic mai bine. Cel putin se stie cine administreaza, pe cati bani si pe ce perioada. Lacurile din subordinea Administratiei Lacuri, Parcuri si Gradini, din cadrul Municipalitatii, au fost concesionate inca de pe vremea fostului primar general, Crin Halaicu, pe cand mai exista RGAB. La inceput erau mai putine firme care detineau luciul lacurilor din subordinea Primariei Capitalei, Number One, condusa de Mitica Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, fiind una dintre acestea.

Odata trecute sub palaria Administratiei Lacuri, Parcuri si Gradini, situatia s-a mai schimbat putin. Contractele au fost renegociate, clauzele au fost schimbate si au aparut si alte firme. "Contractele sunt de asociere in participare, pe o perioada de maximum 20 de ani, firmele respective avand obligatia sa curete lacul si sa-l populeze cu peste. Ceea ce este important, instalatiile tehnice au ramas in administrarea noastra, adica stavilarul, sifoanele, gratarele. Nu se atinge nimeni de ele", ne-a spus Virgil Carstea, director al Administratiei Lacuri si Parcuri.

Pentru ca nu putea fi facut totul ca la carte, si aici exista o hiba. Firmele care au incheiat contracte de asociere cu Administratia Lacurilor s-au angajat sa achite anual o suma de bani in valuta si in principiu 40% din profit. Cum controleaza autoritatile locale profitul firmelor respective este greu de verificat.

ULTIMA ORA

Cei care exploateaza lacuri mici cu folosinta piscicola sau de agrement sunt obligati sa intocmeasca regulamente de functionare in situatia in care nivelul apei creste, care trebuie aprobate de directiile de ape, stipuleaza o Ordonanta de Urgenta aprobata ieri de Guvern. In situatii de avertizare meteo-hidrologica exploatarea micilor acumulari se va face conform dispozitiilor dispeceratului directiilor de ape.

LACUL STRAULESTI

Firma concesionara: SC MOS INTERNATIONAL SRL (in litigiu cu Administratia Lacurilor din Primaria Capitalei, s-a obtinut in prima instanta hotarare judecatoreasca pentru evacuare)
Obiectul de activitate al firmei: comert cu amanuntul al carnii si produselor din carne
Administrator: Camelia Coman
Lungime lac: 1,7 km
Volum acumulat (NNR): 0,66 milioane mc
Nivel normal de retentie (NNR): 86,35 md MN
Nivel maxim: 87,50 md MN
Suprafata: 44 ha
Cantitate peste: circa 35,2 tone

LACUL GRIVITA

Firma concesionara: SC MARINARUL PRODIMPREX SRL
Administrator: Constantin Bucur
Obiectul de activitate al firmei: restaurante
Perioada concesiunii: 7 ani (pana in 2012)
Taxa de concesiune: 3.500 euro/an plus 30% din profit
Lungime lac: 3,8 km
Volum acumulat (NNR): 1,16 milioane mc
Nivel normal de retentie (NNR): 84,00 md MN
Nivel maxim: 84,40 md MN
Suprafata: 75,85 ha
Cantitate peste: circa 60,8 tone

LACUL BANEASA

Firma concesionara: SC NUMBER ONE SRL
Administrator: Bogdan Dumitru Dragomir (fiul lui Mitica Dragomir)
Obiectul de activitate al firmei: restaurante
Perioada concesiunii: 14 ani (pana in 2016)
Taxa de concesiune: 10.000 USD/an plus 40% din profit (suma se refera la ambele lacuri detinute de SC Number ONE: Baneasa si Herastrau)
Lungime lac: 3,0 km
Volum acumulat (NNR): 0,62 milioane mc
Nivel normal de retentie (NNR): 81,00 md MN
Nivel maxim: 81,30 md MN
Suprafata: 40,0 ha
Cantitate peste: circa 32 tone

LACUL HERASTRAU

Firma concesionara: SC NUMBER ONE SRL
Lungime lac: 3,5 km
Volum acumulat (NNR): 2,39 milioane mc
Nivel maxim: 79,90 md MN
Suprafata: 77 ha
Cantitate peste: circa 61,6 tone

LACUL FLOREASCA

Firma concesionara: SC CAPTAIN SERVICE PRODUCT SRL
Administrator: Florin Rinu
Obiectul de activitate al firmei: restaurante
Perioada concesiunii: 20 de ani (pana in 2022)
Taxa de concesiune: 4.000 USD/an plus 40% din profit
Lungime lac: 3,0 km
Volum acumulat (NNR): 1,62 milioane mc
Nivel normal de retentie (NNR): 75,50 md MN
Nivel maxim: 75,90 md MN
Suprafata: 70 ha
Cantitate peste: circa 56 tone

LACUL TEI

Este in administrarea Primariei Capitalei, nu a fost concesionat
Lungime lac: 2,5 km
Volum acumulat (NNR): 2,0 milioane mc
Nivel normal de retentie (NNR): 73,00 md MN
Nivel maxim: 73,30 md MN
Suprafata: 80 ha
Cantitate peste: circa 64 tone

LACUL PLUMBUITA

Contract de inchiriere: MANOR CENTER SRL
Administrator: Marian Cioceanu (consilier al fostului ministru al Agriculturii Ilie Sarbu)
Obiect de activitate: neprecizat
Suprafata: 55 ha
Cantitate peste: circa 44 tone

LACUL FUNDENI

Contract de inchiriere: CONSILER IMPEX SRL
Administrator: Liviu Vasile Cercel
Perioada concesionarii: 10 ani
Suprafata: 80 ha
Cantitate peste: circa 64 tone

LACUL PANTELIMON II

Firma: SC CARMA SRL
Administrator: Marcel Voicu
Obiectul de activitate al firmei: piscicultura
Perioada concesionarii: 15 ani (pana in 2017)
Taxa de concesiune: 6.000 USD/an plus 40% din profit
Lungime lac: 4,5 km
Nivel normal de retentie (NNR): 61,00 md MN
Suprafata: 260 ha
Cantitate peste: circa 208 tone

LACUL CERNICA

Firma: SC MILVA PROD SRL
Administrator: Vasilica Teodorescu
Obiectul de activitate al firmei: pescuitul
Perioada concesionarii: 15 ani (pana in 2017)
Taxa de concesiune: 6.000 USD/an plus 40% din profit
Lungime lac: 5,5 km
Volum acumulat (NNR): 7,0 milioane mc
Nivel normal de retentie: 54,10 md MN
Nivel maxim: 54,40 md MN
Suprafata: 341 ha
Cantitate peste: circa 273


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.