La Vama Albita, se controleaza pana si pachetele cu mancare. Pasarile cu comportament... ciudat, impuscate. In octombrie, in Delta Dunarii va incepe o campanie de vaccinare a populatiei.

Pentru a evita aparitia gripei aviare la noi, autoritatile au decis oprirea importurilor de carne de pasare sau de pasari vii din Kazahstan si Rusia. Cu toate acestea, Mihai Visan, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Carnii, ne-a declarat ca importurile din zona muntilor Ural sunt lipsite de importanta. "Dimpotriva, ei sunt importatori, nu exportatori. Importurile romanesti de carne de pasare se fac din SUA, Brazilia, UE.

Pericolul cel mare il reprezinta pasarile migratoare", a declarat Mihai Visan. Un oficial al ANSVSA ne-a declarat ca "Oficiul International de Epizootii nu a mai trimis vreo notificare vizavi de aparitia altui focar de gripa aviara; cu toate acestea, la granita opresc cam tot ce vine din partea de est". Spaima de gripa aviara este atat de mare, incat cetatenii straini care vin din Republica Moldova si intra in Romania prin PCTF Albita sunt controlati de catre vamesii vasluieni chiar si la... sandvisurile din bagaje, pentru ca acestea sa nu contina carne de pasare.

Potrivit oficialilor din cadrul Directiei Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, pericolul cel mai mare il constituie patrunderea pe piata vasluiana - si nu numai - a acelor transporturi ocazionale de carne de pasare facute de cetatenii moldoveni cu gentile de voiaj.

"In urma protocolului semnat la nivel central intre Autoritatea Sanitar-Veterinara si Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, cea care are in subordine si Directia Generala a Vamilor, s-au luat unele masuri dure in Vama Albita, cea mai importanta poarta catre Republica Moldova. In aceste conditii, lucratorii vamali au obligatia sa verifice fiecare bagaj in parte, chiar si pachetul cu mincare al fiecarui cetatean care intra in tara.

Daca situatia o impune, atunci se va confisca tot ceea ce inseamna carne de pasare si se va arde in crematoriul care functioneaza special pentru asa ceva in Vama Albita", a declarat, pentru Mediafax, Decebal Sararu, directorul DSVSA Vaslui. Conducerea DSVSA Vaslui considera ca instituirea carantinei nu se impune atit timp cit nu au fost semnalate cazuri de boala a gripei aviare pe teritoriul judetului.

Pasarile cu comportament... ciudat, impuscate

Problema devine mai critica in momentul de fata pentru ca a inceput migratia de toamna a pasarilor.
Directorul executiv al DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat ca medicii veterinari impreuna cu silvicultorii supravegheaza zilnic teritoriul, iar pasarile salbatice cu un comportament anormal urmeaza sa fie vanate si duse la laboratorul DSVSA Suceava pentru stabilirea diagnosticului, aceeasi procedura aplicandu-se si pentru pasarile gasite moarte. Dulgheru a precizat ca, pana in prezent, nu a existat nici un astfel de caz.

ANSVSA, in conformitate cu Programele anuale de Supraveghere, Prevenire si Control a bolilor la animale, monitorizeaza permanent, inclusiv prin examene de laborator, pasarile din exploatatiile aflate in localitati cu risc crescut de contaminare trans-frontaliera - la granita de est a tarii si in Delta Dunarii - si a pasarilor din import, in perioada de carantina.
In jurul datei de 1 octombrie, in Delta Dunarii va incepe o campanie de vaccinare a populatiei, pentru prevenirea aparitiei unor cazuri de gripa aviara, anunta, in urma cu o saptamana, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur.

In tara noastra, influenta aviara nu a mai evoluat din anul 1942, cand a fost cunoscuta sub denumirea de "boala de Filaret". Influenta aviara este o boala virala, care afecteaza frecvent pasarile acvatice si cele migratoare. Infectarea pasarilor domestice se realizeaza direct, pe cale respiratorie si digestiva sau indirect, prin apa, aerul, furajele, etc., contaminate de pasarile infectate, iar mortalitatea poate ajunge pana la 100 la suta din efectiv.

Virusul poate trece de la pasari la animale, in aceasta faza putand afecta si oamenii. Se poate suspiciona gripa aviara pe baza caracterelor epidemiologice, a semnelor clinice (digestive si respiratorii) si a leziunilor. Diagnosticul de certitudine se pune numai pe baza examenului de laborator. Deoarece maladia are un grad mare de contagiozitate, ea se incadreaza in categoria bolilor care necesita o monitorizare si o interventie rapida pentru reducerea numarului de imbolnaviri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.