„Rolul primarului este sa-si faca localitatea mai locuibila”, Ken Livingstone, primarul Londrei

Pe masura apropierii de integrarea in structurile europene, si in Romania parghiile de decizie ale autoritatilor locale tind sa se inmulteasca, in detrimentul celor detinute de parlament si guvern. Am realizat un top al celor mai eficienti primari pentru a constata in ce masura sefii localitatilor fac fata responsabilitatilor stabilite de actualele legi ale administratiei. Am fost sprijiniti in demersul nostru de Institutul pentru Politici Publice, de Federatia Autoritatilor Locale, de Asociatia Municipiilor din Romania si de Administratie.ro.

Criteriile EVZ

> veniturile proprii ale localitatii, pe cap de locuitor, in 2004, conform cifrelor oferite de www.ipp.ro;
> actiunile gospodaresti remarcate;
> etica relevata de monitorizarile de presa;
> numarul de mandate detinute si procentul de voturi;
> transparenta decizionala data de rezultatele anchetei IPP.

Au mai primit voturi

11. Gheorghe Ciuhandu - Timisoara, PPCD
Timisorenii l-au votat pentru a treia oara. Este acuzat ca de cand a preluat conducerea PPCD nu mai are vreme pentru problemele locale.
12. Tudor Pendiuc - Pitesti, PSD
A refacut centrul orasului, dar este acuzat ca dupa trecerea la fostul partid de guvernamant a favorizat clientela politica.
13. Ion Lungu - Suceava, PNL
A realizat lucrari de asfaltare, de introducere a gazului metan si alimentare cu apa.
14. Andrei Chiliman - sect. 1, Bucuresti, PNL
A cerut in justitie anularea contractelor dubioase de inchiriere a spatiilor comerciale in principalele piete.

15. Constantin Sava - Urziceni, Ialomita, PNL
A redus impozitele locale cu 50%, a demarat un program PHARE pentru infrastructura.
16. Madalin Teculescu - Sf. Gheorghe, Ialomita, PD
A fost ales ca primar PNTCD in 2000, a implementat programe SAPARD.
17. Temistocle Diaconu - Padureni, Vaslui , PSD
A dotat centrele culturale din comuna si scolile, coordoneaza activitatea unui ansamblu folcloric.

18. Nicolae Moldovan - Beclean, Bistrita Nasaud, PSD
A refacut din temelii imobile aflate in paragina, a reparat puntea de peste Somesul Mare.
19. Adrian Solomon - Faraoani, PSD
S-a luptat sa aduca in comuna mai multe proiecte SAPARD. Este primar din 1990.
20. Mircea Gutau - Ramnicu Valcea, PD
A devenit popular in municipiu datorita promptitudinii cu care a asfaltat strazile marginase.

Pragmaticul: Zanfir Iorgus - Mangalia

Are 48 de ani, se afla la al treilea mandat, fiind ales cu 61,71% in 2004. Apartenenta politica: PSD din 2003, fost la PNTCD. In 1983, a absolvit Facultatea de Constructii Navale de la Galati. Este casatorit cu Mariana si are un baiat student. In timp, si-a construit o imagine favorabila, prin participarea la diverse evenimente mediatice cu impact national.

A dovedit un pragmatism dus pana la cinism. In cele trei mandate ale sale a schimbat cu totul fata orasului. Mangalia a devenit, din punct de vedere turistic, una dintre cele mai importante localitati de pe litoral. La capitolul venituri proprii pe cap de locuitor, anul trecut, Callatisul a fost pe primul loc in tara, dupa sectorul 1 din Bucuresti. Este considerat un oportunist, migrand de la o extrema la alta a scenei politice si aliindu-se cu cei mai influenti si controversati oameni politici din judet.

Prevazatorul: Nicolae Misu- Liesti, Galati

Are 53 de ani, se afla la al doilea mandat, cu 53,34% fiind ales in 2004. Apartenenta politica: PSD.
Este absolvent al Academiei Militare Tehnice, Artilerie si Rachete, in 1975. Este casatorit si are un baiat de profesie inginer. Spune ca tot ce-si doreste de la viata acum este un nepot. Locotenent-colonelul in rezerva si-a salvat comuna de la inundatii, construind un dig pe Siret, intre 2001 si 2002.

In 2002, se arata preocupat de refacerea fondului bibliotecii din comuna si solicita sprijin in acest sens postului public de radio. Dupa inundatiile din aceasta vara i-a ajutat pe sinistratii din Timis si din alte localitati galatene. Pentru eforturile pe care le-a facut in sprijinirea altor localitati lovite de viitura, a primit laude din partea guvernului si s-a propus avansarea sa la gradul de colonel.

Popularul: Mircea Hava - Alba Iulia

Are 50 de ani, se afla la al treilea mandat, fiind ales in 2004 cu 71,57% . Apartenenta politica: PD
A absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala. Este casatorit si are doi copii. A mai fost primar numit intre 1991 si 1992. Spectatorii la meciurile echipei de fotbal Apulum, cand aceasta juca in divizia A, l-au remarcat drept unul dintre cei mai vehementi suporteri prezenti pe stadion.

Este considerat un primar popular in Transilvania, obtinand peste 71% din voturi la alegerile de anul trecut, desi candida pentru al treilea mandat. La nivel national, a fost declarat cel mai bun primar de municipiu pe 2004, fiind premiat de presedinte. S-a luptat sa aduca in municipiu un program european pentru alimentare cu apa, in valoare de peste sase milioane euro. A redat localnicilor zonele Cetatii Medievale ocupate de unitatile militare.

Tenacele: Ilie Vlad - Prundu Bargaului, Bistrita Nasaud

Are 58 de ani, se afla la al treilea mandat, ales in 2004, cu 59,12%. Apartenenta politica: PNL
Absolvent al Institutului Politehnic Iasi, Facultatea de Electrotehnica (1971). Este casatorit cu Ileana si are un baiat absolvent de Electronica. A lucrat ca inginer la Bucuresti si in Libia. In 1991 s-a intors la Prundu Bargaului.

Adept al refacerii "in integrum" a proprietatii private, inginerul Ilie Vlad a devenit primar al comunei in 1996. A reusit sa reziste presiunilor politice de a parasi partidul si nu a fost implicat in scandaluri de coruptie. In timpul celor noua ani de cand e la conducerea primariei, a demarat programe sociale si s-a specializat in intocmirea de programe cu finantare europeana. Impreuna cu o alta localitate din Italia, a pus bazele unui muzeu al hartiei unic in Transilvania.

Sportivul: Cristian Anghel - Baia Mare

Are 55 de ani, se afla la al patrulea mandat, fiind ales cu 52% in 2004. Apartenenta politica: PNL
Este licentiat al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica, promotia 1974, doctor in mecanica tehnica si doctorand in Managementul Sectorului Public. Este casatorit si are doi copii. A fost jucator si capitan al echipei de baschet Ramira Baia Mare. Este pasionat de fotbal, bridge, matematica si raliuri tehnico-aplicative.

A castigat fara emotii alegerile, chiar si atunci cand a candidat impotriva propriului partid. Dupa un conflict cu un ziarist local, Cristian Anghel a fost acuzat ca a pus la cale cenzurarea acestuia, oferind conditionat unui contract de publicitate postului de televiziune unde ziaristul isi tinea emisiunea.

Meticulosul: Tudor Stafie - Husi, Vaslui

Are 59 de ani, se afla la primul mandat, cu 53,94% in turul al doilea. Apartenenta politica: PNL
A absolvit Facultatea de Medicina Iasi, promotia 1970. Este specialist in medicina interna, ecografie si imagistica medicala. Este casatorit si are un fiu absolvent si el de medicina.

Este la primul mandat, un medic care si-a propus un alt mod de viata pentru concetatenii sai. Dupa ce ani la rand locuitorii orasului au fost bantuiti de frig prin case, primarul Stafie si consiliul local au contractat un credit de 23 de miliarde pentru a trece centralele pe gaze, salvand astfel sistemul de termoficare al orasului. A pus ordine si in celelalte regii locale, iar cand orasul a ramas fara apa rece din cauza datoriilor acumulate in anii anteriori a rezolvat rapid situatia de criza. Nu a fost implicat in scandaluri de coruptie.

Inginerul: Mircia Muntean - Deva

Are 42 de ani, se afla la al treilea mandat, fiind ales cu 57% in 2004. Apartenenta politica: PNL
Este inginer de profesie, absolvent al Politehnicii din Timisoara. Este casatorit si are doi copii. Spune ca pasiunile sale sunt inotul si poezia. Are o relatie buna cu investitorii straini, a reabilitat fatadele blocurilor din centru, a refacut drumurile din oras si a construit o telegondola cu care incearca sa atraga turistii din cetatea Devei.

A fost invinuit ca a instrainat ilegal terenuri din proprietatea statului, dar nu a fost declansata urmarirea penala impotriva sa. Castigarea alegerilor inca din primul tur i-a oferit ocazia de a contraataca anuntand ca porneste actiune in justitie impotriva celor care i-au adus acuzele.

Longevivul: Ioan Marcus - Santandrei, Bihor

Are 39 de ani, se afla la al cincilea mandat, fiind ales cu 95,4% in 2004. Apartenenta politica: PD
A absolvit Facultatea de Constructii de Masini din cadrul Universitatii Oradea. Este casatorit si are doi copii, un baiat de 14 ani si o fata de 15. "In ‘90, a fost o nebunie. M-am trezit cu multimea la mine acasa si aproape ca m-au luat pe sus sa fiu primar. La varsta de 24 de ani, cat aveam atunci, a fost o mare provocare", povesteste cel mai longeviv primar din judetul Bihor.

Conform cifrelor de buget, veniturile proprii ale comunei sunt de circa 2,5 milioane de lei pe cap de locuitor. Este considerata una dintre cele mai bogate comune din Bihor si, dupa declaratiile prefectului, este singura din judet care nu a avut probleme in aplicarea Legii fondului funciar. La Santandrei functioneaza asociatii agricole, abatoare, mai multe fabrici si intreprinderi.

Nou-venitul: Liviu Negoita - sector 3, Bucuresti

Are 43 de ani, se afla la primul mandat, fiind ales cu 66,02% din turul al doilea. Apartenenta politica: PD
Este absolvent de Drept si a activat ca avocat in Baroul Bucuresti. A fost deputat din 1996 pana anul trecut. Are ca pasiune pescuitul. I s-a vehiculat numele intr-un scandal sexual in care s-a disculpat cu formula: "La avansuri am raspuns ca orice barbat necasatorit...".

Inchiderea centrului istoric al Bucurestiului pentru lucrari de restaurare a fost un gest curajos, care i-a adus si multe critici. A continuat si actiunile de demolare a constructiilor amplasate ilegal. A realizat investitii serioase in infrastructura, in spatii verzi, in locuri de joaca si a amenajat mai multe parcari. Desi in campanie a promis ca va incerca sa rezolve problema locuintelor, deocamdata nu a demarat nici un proiect important.

Klaus Werner Johannis este ilustrarea ideii ca romanilor le trebuie mai multi nemti

Povestea a inceput in anul 2000, cand conducerea Forumului German i-a cerut inspectorului scolar Klaus Johannis sa candideze pentru postul de primar al Sibiului. A acceptat, fara a-si acorda vreo sansa - sau poate tocmai de aceea. Populatia de origine germana - urmasii sasilor care au ridicat burgul - mai reprezinta doar 1,6% din sibieni. Si totusi, locuitorii orasului si-au dorit un "neamt" ca edil. Klaus Johannis a uimit pe toata lumea castigand, in 2000, din primul tur.

Pana in 2004 a coabitat cu un consiliu local dominat de PSD. La scrutinul local de anul trecut insa, locuitorii nu numai ca l-au reales cu o majoritate zdrobitoare (88,7%), dar i-au si dat un consiliu cu o larga majoritate detinuta de Forumul German.
Klaus Johannis a absolvit Liceul Brukental din Sibiu si Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Carmen, sotia sa, este profesoara de engleza.

Pe timpul primului mandat de primar, numarul locurilor de munca si al investitiilor in municipiu a crescut exponential. Zona turistica a orasului a fost modernizata in proportie de 70%, iar Sibiul ar putea deveni, in 2007, capitala culturala europeana.
Spune ca nu si-a dorit niciodata sa plece din tara, asa cum au facut-o deja cei mai multi dintre etnicii germani, printre care si parintii sai.

"Un primar in conflict cu centrul nu are nici o sansa"

Va este mai bine ca primar acum decat pe timpul guvernarii PSD?

Cu certitudine, in acest mandat mi-e mai usor sa abordez problemele Sibiului in relatia cu guvernantii.

Vi s-au pus bete-n roate in guvernarea trecuta?

Au fost cateva sincope, dar cred ca le-am depasit.

S-a spus ca ati facut compromisuri cu fostul partid de guvernamant pentru a avea un mandat mai linistit.

Cred ca este o analiza facuta la viteza. Pentru un primar, starea orasului este inainte de orice. De aceea cred ca este important sa gaseasca forme de colaborare, indiferent de culoarea guvernului. Un primar aflat in conflict cu centrul nu are nici o sansa sa reuseasca in ceea ce-si propune pentru orasul sau.

Dupa alegerile generale din iarna s-a vorbit despre dumneavoastra ca despre un posibil premier. V-a facut cineva vreo propunere in acest sens?

A fost o discutie teoretica la nivel local, nu venita de la Bucuresti, dar niciodata nu am luat in calcul o asemenea varianta.

Cum vedeti viitorul administratiei locale?

De curand, am fost in cateva tari in care s-au discutat modificari legislative, am fost cooptat si in cercul de lucru pentru Codul roman de procedura administrativa, unde am avut o anumita pozitie.
Cred ca legislatia are nevoie de foarte multe imbunatatiri, unele fundamentale, altele de detaliu. De exemplu, exista institutia primarului si institutia primariei. Cea din urma este o entitate de drept public fara personalitate juridica, fapt care produce foarte multe complicatii. In Legea administratiei locale se stipuleaza sarcini care pot fi si care nu pot fi delegate, lucru care nu se stabileste intr-o lege, ci este numai decizia primarului.

Sibiul a fost propus sa devina capitala culturala europeana pentru 2007. Mai derulati si alte proiecte importante. Nu credeti ca se acumuleaza o presiune prea mare?

In buna masura, aceasta presiune pozitiva a fost creata de noi pentru ca nu ne-a obligat nimeni sa ne angajam pentru a deveni capitala culturala europeana. In 2006 vom fi evaluati si daca toate merg bine, vom fi nominalizati.

Cum comentati acuzatiile care vi se aduc in privinta cauzei de retrocedare in care este implicata familia dv.?

Anumite persoane au tot interesul ca aceste cauze sa se judece sub o anumita presiune publica, dar eu nu voi face nici un fel de comentarii pana cand justitia nu se va pronunta definitiv, mai ales ca eu nici nu sunt parte in proces.

Considerati ca va incadrati in cliseul vehiculat despre nemti, adica muncitor, meticulos si bautor de bere?

Nu cred in cliseele etnice, dar probabil ca in anumite puncte corespund, in sensul in care ma implic in treburile pe care le fac.

Oaspeti de seama ai Sibiului

Printul Charles si Marele Duce de Luxemburg au fost printre oaspetii importanti de care a avut parte Sibiul in ultimii ani. Mostenitorul tronului britanic si-a aratat preocuparea pentru restaurarea cetatilor sasesti. Ducele de Luxemburg a venit personal si apoi si-a trimis reprezentanti pentru a sprijini proiectul "Sibiu - capitala culturala europeana". De altfel, daca Sibiul va fi nominalizat, va deveni, in 2007, capitala culturala europeana impreuna cu capitala Marelui Ducat. Imediat dupa alegerile de anul trecut, parlamentul german i-a conferit lui Klaus Johannis o medalie onorifica.

Lider mondial

Se poate si la Tirana!

Edi Rama (39 de ani), edilul capitalei albaneze Tirana, a fost desemnat cel mai bun primar din lume in 2004 de site-ul worldmayor.com.
Inainte de a ajunge primar, Rama a fost publicist si profesor la Academia de Arte din capitala Albaniei.
In 1997 a fost batut bestial de adversarii sai politici. A plecat la Paris, dar s-a intors un an mai tarziu.
A fost ales in 2000, cand a castigat candidand ca independent sprijinit de Partidul Socialist. A facut din primarie una dintre putinele institutii incontestabil democratice din Albania, a pornit actiuni care au diminuat nivelul de saracie al locuitorilor capitalei, nu a fost implicat in scandaluri de coruptie.

Mentorul

Urbanistul desavarsit

Dem I. Dobrescu a fost primar al Bucurestiului intre 1929 si 1934. In anii ‘20 ai secolului trecut, haosul urbanistic al Bucurestiului parea ireversibil. Se vehicula tot mai mult construirea unei noi capitale. Unul dintre cei care s-au impotrivit ace-stui proiect a fost primarul Dem I. Dobrescu, care in cei cinci ani de mandat a sistematizat orasul cum nu o facuse niciun alt edil pana la el.

A creat parcuri noi - Snagov si Baneasa -, a amenajat Herastraul de azi, a asanat lacurile din nordul capitalei, a deschis primele stranduri si a gandit existenta unui "metropolitan al orasului" pe sub Dambovita, ceea ce peste aproape jumatate de veac avea sa se concretizeze in proiectul metroului. In zona Salii Polivalente de astazi a gandit construirea unei statiuni de schi.

Pariul nostru

Invingatorul dinozaurilor

Alin Nica este primar in comuna Dudestii Noi, judetul Timis. Are 24 de ani, a castigat in 2004 functia de primar in comuna nou-infiintata, la cateva zile dupa ce si-a dat licenta in cadrul Politehnicii din Timisoara. A reusit dizolvarea consiliul local, dupa ce mai multe initiative i-au fost blocate. Are un proiect de transformare a comunei in cartier rezidential al Timisoarei, oras aflat la 12 km distanta.

Pentru repararea drumurilor, introducerea internetului in scoala si infiintarea unui cabinet veterinar, el a propus vanzarea unor terenuri de la marginea comunei, incercand astfel sa nu mai astepte bani de la consiliul judetean. Reusita sa depinde de modul in care va gestiona conflictul cu fostii lideri ai comunei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.