In luna aprilie anul acesta, Iulian Butnaru (foto) si Gheorghe Stambelu au dat concurs pentru ocuparea functiilor de director-adjunct la Directia de Supraveghere si Control Vamal, respectiv de sef al Directiei de Resurse Umane.

Concursurile pentru posturile din Vama au fost suspendate inca din luna septembrie a anului trecut, de instante. Intr-un proces intentat de Sindicatul National Vamal "Romvam", liderul sindical Vasile Lincu a acuzat ilegalitati in organizarea unor concursuri similare de catre fosta guvernare. ANV a organizat insa alte concursuri, in aprilie 2005, fara sa faca insa prea mare vilva. "Desi legea spune ca examenele trebuiau anuntate pe site-ul institutiei si la avizier, aceste anunturi nu au aparut decit pe site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP)", ne-a declarat Vasile Lincu.

In concurs au intrat Butnaru si Stambelu care si-au fost reciproc examinatori si, respectiv, examinati: pe 25 aprilie, cind s-a dat proba scrisa, si pe 28, cind au fost interviurile, Stambelu a fost in Comisia de examinare a lui Butnaru. O saptamina mai tirziu, a fost rindul lui Butnaru sa-l examineze pe Stambelu, fapte dovedite de avizele date de ANFP si confirmate de Butnaru.

Ionut Popescu n-a stiut unde sa caute

Fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu a spus, in urma cu citeva saptamini, ca remanierea sa i s-a tras din dorinta de a inlatura din Vami citiva sefi corupti. Ionut Popescu n-a dat nume, dar surse din anturajul lui au spus atunci insa ca printre cei pe care fostul ministru i-a chemat la el ca sa le ceara demisia s-au numarat Cristian Banu, seful Regionalei Bucuresti, si Iulian Butnaru, directorul-adjunct la Directia de Supraveghere si Control Vamal.

Cei doi nu si-au dat atunci demisia si sub pretextul ca sint functionari publici, ajunsi pe post prin concurs. Dupa ce Ionut Popescu a fost remaniat, Cristian Banu a fost demis, dar Butnaru a ramas, in continuare, pe functie. Ionut Popescu ar fi putut folosi, insa, un alt motiv pentru a scapa de unii dintre sefii din vama: modul in care au ajuns pe posturi. •

Ciuvica loveste din nou. La Vama

Potrivit Grupului de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, Gelu Stefan Diaconu, seful ANV, a respins solicitarea lui Ionut Popescu in ceea ce-l priveste pe Iulian Butnaru datorita unor interese comune mai vechi. Pina sa fie renumit la vama, Iulian Butnaru a fost actionar intr-o firma de consultanta alaturi de Camelia Sapunaru, sotia lui Nini Sapunaru, fost sef al Vamii. Din care firma a iesit, anul acesta, cind a fost numit director.

In acest timp, Gelu Diaconu era director in Ministerul Finantelor. GIP sustine ca Gelu Diaconu se afla intr-un evident conflict de interese pentru ca "firma lui Butnaru, F&C Consulting Cont SRL, se ocupa cu consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. De aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu".

Iulian Butnaru a infirmat ca s-ar fi aflat vreodata in relatii de afaceri cu actualul sau sef, Gelu Diaconu: "Nu am avut decit relatii profesionale cu domnul Diaconu, cu care ma cunosc de cind lucram amindoi in vama. Domnul Diaconu nu mi-a furnizat niciodata clienti pentru firma". Pina la inchiderea editiei, Gelu Diaconu nu a raspuns acestor acuzatii si nici nu a explicat cum au fost organizate concursurile.