Ce a putut face domnul Basescu? Destul de putin...
Presedintele Romaniei este "persona grata" la Belgrad. El se diferentiaza de pozitia oficiala a Uniunii Europene, favorabila unui Kosovo independent (chestiune de zile, pare-se!); domnul Basesc
Ce a putut face domnul Basescu? Destul de putin...
Presedintele Romaniei este "persona grata" la Belgrad. El se diferentiaza de pozitia oficiala a Uniunii Europene, favorabila unui Kosovo independent (chestiune de zile, pare-se!); domnul Basescu este adeptul integritatii statului sarb si are motive sa fie! La limita - eventuala amputare teritoriala a Serbiei ar constitui un precedent de care Romania, cu o minoritate maghiara compacta in Transilvania, ar putea sa se teama, spun unii, in mod tendentios, desigur. In fapt, insa, Kosovo, cu o prezenta albaneza de 90 la suta, nu poate fi comparat cu Transilvania, ceea ce domnul Basescu a si subliniat, de altfel.
Ca urmare, interventia presedintelui roman in contenciosul sarbo-kosovar a avut, mai curand, un caracter gratios, un sprijin moral dat candidatului pro-occidental Boris Tadici, actualul presedinte al Serbiei, la alegerile prezidentiale de duminica, 3 februarie.
Ori, contracandidatul domnului Tadici este ultranationalistul filo-rus, Tomaslav Nikolici.
In primul tur de scrutin, Nikolici a obtinut o mica majoritate; pentru scrutinul de duminica, sondajele arata o majoritate mica dimpotriva pentru Tadici, adeptul reformelor, care si-a concentrat campania de apropierea de Occident. Adversarul sau, Nikolici, este insa sustinut de Rusia.
Rezumand, Uniunea Europeana promite Serbiei cooptarea, dar ii cere sa renunte la Kosovo iar Rusia ii promite integritatea dar ii cere sa intre in sfera ei de influenta. Intre aceste doua alternative se va alege, de fapt, duminica, mai mult decat intre Tadici si Nikolici... Ramane de vazut daca cei doi si-au explicat indeajuns pozitiile, caci miza este enorma... Deocamdata, Romania si presedintele ei sunt spectatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.