In topul celor mai spatioase arene de pe mapamond, batrinul continent ocupa doar locurile 8 si 10.



Pe stadionul Rungnado May Day din Phenianvin doar sustinatorii presedintelui Kim Jong-il Criza biletelor de acces la tu
In topul celor mai spatioase arene de pe mapamond, batrinul continent ocupa doar locurile 8 si 10.



Pe stadionul Rungnado May Day din Phenianvin doar sustinatorii presedintelui Kim Jong-il Criza biletelor de acces la turneele finale este strins legata de infrastructura, in Europa fiind preferata din ce in ce mai mult constructia unor stadioane de capacitati reduse, usor de ridicat si cu costuri acceptabile. Asa se face ca arenele cele mai spatioase de la Euro 2008, din Viena si Basel, au doar 50.000 de scaune, iar pe locul batrinului Stadion National din Bucuresti, care odinioara primea in tribune 80.000 de oameni, va fi inaltat un altul in care vor intra doar 55.000. De remarcat ca in Top 10 al celor mai mari stadioane din lume Europa este prezenta cu doar doua astfel de incinte, pe locurile 8 si 10. Camp Nou este cea mai mare arena a Europei, cu 98.787 de locuri, si, impotriva trendului continental, conducerea lui FC Barcelona l-a contactat deja pe arhitectul englez Norman Foster pentru a-i mari capacitatea cu 10.000 de scaune contra uriasei sume de 250 de milioane de euro. Top 10 este inchis de Noul Wembley (90.000 de locuri), cel mai scump stadion construit vreodata in lume (1,04 miliarde de euro, in 2007), care se poate mindri totusi cu faptul ca este cea mai mare arena acoperita de pe glob.

In mod normal, cel mai mare stadion ar fi Rungnado May Day, din capitala Coreii de Nord, Phenian, cu 150.000 de locuri, dar acesta este mai degraba folosit pentru paradele Partidului Comunist, iar cea mai mare afluenta de public, 190.000 de oameni, a fost consemnata la un meci de catch organizat de federatiile internationala si japoneza de wrestling. Asadar, topul stadioanelor in care se joaca fotbal cu regularitate e condus de Jawaharlal Nehru, din New Delhi, unde 130.000 de oameni pot vedea meciurile nationalei de fotbal a Indiei. Echipe de club importante ale tarii, precum East Bengal, Mohammedan SC sau Mohun Bagan AC, joaca pe a doua mare arena a lumii, Salt Lake (120.000 de locuri), construita la Calcutta. De altfel, jumatate dintre cele zece stadioane se afla in Asia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.