O adevarata isterie imobiliara s-a declansat in comuna clujeana Jucu. De cand cu investitia Nokia in zona, preturile la terenuri au explodat. Ca in vremurile bune ale Caritasului, cine baga astazi un leu intr-o investitie imobiliara se asteapta sa s
O adevarata isterie imobiliara s-a declansat in comuna clujeana Jucu. De cand cu investitia Nokia in zona, preturile la terenuri au explodat. Ca in vremurile bune ale Caritasului, cine baga astazi un leu intr-o investitie imobiliara se asteapta sa scoata de opt ori mai mult in cateva luni. Asa a vrut sa faca si primarul de aici, care a sfårsit påna la urma in puscarie dupa un flagrant reusit. Pusese la cale o invårteala cu terenuri. Ramas la comanda, vicele Dorel Pojar vede in fiecare zi cum e sa semnezi ca primarul, pentru ca actele de vånzare-cumparare a terenurilor vin pe banda rulanta.

Daca intrebi in gara din Cluj cum faci ca sa ajungi la Jucu, oamenii se uita la tine ciudat: esti privit cumva ca si cautatorii de aur. Oamenii intai zambesc pisicher, apoi te lumineaza: „No, apai la Nokia se ajunge ori cu trenul, ori cu microbuze particulare”. Pe microbuze nici nu mai scrie ca destinatie Jucu, ci mai simplu: Nokia. Varianta cu trenul este cea mai pitoreasca. Cu mult inainte de a fi garat trenul la peron, oamenii se inghesuie bulu c intr-o zona restransa, pentru ca garnitura respectiva are numai trei vagoane in compunere. Majoritatea calatorilor sunt tineri liceeni sau studenti care fac naveta la Cluj. Trenul se urneste cu greu, iar pe geam, ca intr-un film derulat cu incetinitorul, poti vedea zeci, poate chiar sute de hale ce adapostesc investitii straine in te miri ce domeniu.

Vilele au crescut ca si ciupercile dupa ploaie
Imediat dupa Apahida, privelistea se schimba brusc: locul fabricilor este luat de sute de vile aflate in constructie. Rechinii imobiliari au mirosit imediat cum sta treaba si ca afacerea cu Nokia poate fi mai buna pentru ei decat pentru stat. Coastele dealurilor sunt pline de case nou-noute, moteluri sau restaurante. Terenurile pe care inca nu a crescut nici o vila au in schimb cate o placuta asezata cat mai vizibil pe care scrie simplu: De vanzare. In zona vilelor sunt si cele mai scumpe terenuri din Jucu: 100 de euro metrul patrat. Sergiu R., unul dintre cei care a cumparat un teren de mari dimensiuni in zona, spunea, mai in gluma, mai in serios, ca se asteapta la un castig de tip CARITAS.
Imaginea din Gara Jucu nu este una care sa prevesteasca acest bum economic: o halta prapadita, ramasa neschimbata din anii '60.

Primarul, arestat pentru un smen cu terenuri
Primaria din Jucu arata de parca era sarbatoare nationala sau cine stie ce alt eveniment festiv. Este o forfota continua. Localnicii vin cu tot felul de acte urgente la semnat, cum ar fi certificatul fiscal, valabil la notar pentru vanzarea terenului. In numai 30 de minute s-au semnat patru astfel de documente.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.