In ochii pictorilor, farmecul asezarii de la tarmul marii pare sa fi ramas neatins de trecerea timpului. Balcicul este si astazi, ca si in pe­rioa­da interbelica, un loc cu o incarcatura aparte pentru oamenii care lucreaza cu pe­ne&s
In ochii pictorilor, farmecul asezarii de la tarmul marii pare sa fi ramas neatins de trecerea timpului. Balcicul este si astazi, ca si in pe­rioa­da interbelica, un loc cu o incarcatura aparte pentru oamenii care lucreaza cu pe­ne­lul. Balcicul si-a inceput destinul pictural intr-o ipostaza solara, prin panzele pictorilor interbe­lici. Se poate spune ca farmecul nocturn al micii asezari isi astepta cu rabdare maestrul care sa-l ipostazieze. Si acest lucru s-a intamplat prin intalnirea dintre loc si sensibilitatea pasionata de mistere a pictoritei Marilena Murariu. “Paradoxal, pentru mine Balcicu e un loc care nu exista. El traieste in inima mea, desi exista si undeva pe harta. Mi-am propus inca de la inceput un dialog intre nocturn si diurn, dialog presarat cu acea parte misterioasa a Balci­cului. Pentru ca Balcicul este ve­chiul Dionisopolis, mi-am propus cumva sa plec de la misterele dio­nisiace si sa ajung pana in Balcicul de astazi.”
Cromatica tablourilor, dominata de nuante de verde ce merg pana la fosforescenta si de o paleta larga de tonuri de violet, luna, cerul de o profunzime indigo, pisicile ca animale ale noptii alimenteaza atmosfera onirica. Noaptea nu este una reala, asa cum nici Balcicul Marilenei Mura­riu nu este unul real. Este o noapte visata populata de cateva repere (casele, moscheea, copacii, vasele masive de lut, falezele inalte, plopii) pe care visul artistic le are in comun cu realitatea. Gama de nuante care compun o incandescenta subtila este una definitorie pentru artista. “Este o gama care ma defineste pe mine. Si in care ma misc cu multa usurinta, in care ma simt mult mai bine decat in gamele reci. Imi place sa pun anumite lumini care in context, in functie de dozaj, pot deveni misterioase.” Prezent la vernisaj, Tudor Octavian a apreciat ca este vorba despre o expozitie-eveniment, una dintre cele mai importante din ultimii ani. Expozitia artistei face parte dintr-un proiect al Elite Art Club UNESCO. “Fundatia are deschisa in Bucuresti, la Galeria Simeza, expozitia Marilenei Murariu, la Centrul Metropolitan al Primariei Sectorului 1 este deschisa expozitia tinerilor artisti de la Liceul Tonitza, si la Institutul Bancar Roman e deschisa inca o expozitie de grup”, ne-a declarat Mihaela Dra­gomir, presedinte al Elite Art.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.