Kosovo este indiscutabil problema cea mai delicata cu care este confruntat Ministerul de Externe de la Bucuresti dupa prabusirea comunismului in Europa de est, ca urmare a reorganizarii spatiului post-iugoslav. Spun aceasta intrucat marii aliati ai R
Kosovo este indiscutabil problema cea mai delicata cu care este confruntat Ministerul de Externe de la Bucuresti dupa prabusirea comunismului in Europa de est, ca urmare a reorganizarii spatiului post-iugoslav. Spun aceasta intrucat marii aliati ai Romaniei - in primul rand Statele Unite - dar si Uniunea Europeana din care Romania face parte, preconizeaza un Kosovo independent si albanez (mai curand sau mai tarziu...) in timp ce Federatia Rusa sustine integritatea Serbiei dand de inteles Romaniei ca are tot interesul sa se opuna oricarui precedent implicand revizuirea frontierelor... Intelegeti de ce! In fapt, nu exista nici o analogie intre Kosovo si Transilvania. In Kosovo, o majoritate albaneza de circa 90 la suta, "lipita" de frontiera Serbiei cu Albania.
In al doilea rand, Romania nu-si poate permite sa contracareze politica tarilor occidentale in Kosovo, fara a se dezice de integrarea ei vest europeana. Oricare ar fi simpatia traditionala a romanilor pentru sarbi si cu riscul de a calca regula care interzice revizuirea frontierelor fara acordul statului impricinat (recte al Serbiei). Altfel s-ar pune insa problema daca Serbia ar contesta cu succes la un for international amputarea care i se pregateste.
Are Serbia interes insa sa provoace pentru Kosovo un conflict acut? Dupa parerea mea, nu! Cu o populatie in mare parte albaneza si foarte saraca, Kosovo constituie mai curand un balast pentru modernizarea statului sarb caruia Uniunea Europeana ii promite, insa, in schimb primirea/aderarea rapida la spatiul comunitar.
Pericol de razboi nu exista. Premierul sarb Kostunica a reiterat pozitia tarii sale: "Serbia va declara nula si ilegala orice incercare de proclamare a independentei provinciei", excluzand insa posibilitatea unei interventii militare sarbe. Concluzia: Romania trebuie sa se situeze pe linia Uniunii Europene... Fara doar si poate!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.