Un fost angajat al Sectiei de Drumuri Nationale Suceava i-a trimis ministrului Transporturilor Ludovic Orban si autoritatilor din acest domeniu mai multe denunturi in care dezvaluie o serie de fraude si acte de coruptie comise de un grup de interese
Un fost angajat al Sectiei de Drumuri Nationale Suceava i-a trimis ministrului Transporturilor Ludovic Orban si autoritatilor din acest domeniu mai multe denunturi in care dezvaluie o serie de fraude si acte de coruptie comise de un grup de interese care a actionat in interiorul Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), intre 1997 si 2000, sub protectia lui Traian Basescu, pe vremea cand acesta era ministru al Transporturilor si intre 2005 si 2007, sub ministeriatul PD al lui Radu Berceanu. Gheorghe Iacob a sesizat Politia si Parchetul asupra tuturor fraudelor pe care sustine ca le-a descoperit in activitatea unor functionari din ministerul condus de Basescu si apoi de Berceanu.
Speranta denuntatorului ca grupul de interese din AND va fi indepartat din Ministerul Transportului s-a naruit insa in data de 1 noiembrie 2006, cand ministrul Berceanu a numit-o pe Dorina Tiron (foto) in functia de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNAD). In lunile mai si septembrie 2007, dupa inlocuirea lui Berceanu de la Transporturi, Iacob s-a plans de musamalizarea sesizarilor sale catre Ludovic Orban catre noul director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNAD), Mihai Grecu, si catre seful Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava, Mihai Airinei. Intr-o sesizare de numai putin de 27 de pagini, cu sute de pagini-anexa (inscrisuri, acte etc.), fostul angajat al Sectiei de Drumuri si Poduri (SDN) Suceava l-a sesizat pe Orban ca oamenii fostului ministru Traian Basescu, coordonati de prietenul acestuia, ing. Danila Bucsa, in calitate de director al ADN, reusisera sa transforme Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi intr-un robinet financiar pentru un "grup de interese".
Promovata cu dosar la DNA
Conform lui Iacob, mana dreapta a ministrului Basescu, din acest grup de interese nelegitime face parte Doina Tiron, fosta sefa la SDN Suceava, ajunsa in 1999 director al DRDP Iasi. "Directorul DRDP Iasi, ing. Dorina Tiron, impreuna cu sotul sau, ing. mecanic Dumitru Tiron, au fost angajati la SDN Suceava cu sprijinul directorului general al AND, ing. Danila Bucsa", arata Iacob, care indica faptul ca "Dorina Tiron este nepoata sotiei lui Danila Bucsa". Surprins de ultima promovare profesioanala a Dorinei Tiron, cea din 1 noiembrie 2006, Iacob il atentioneaza pe Ludovic Orban ca "ministrul Radu Berceanu a numit-o pe Dorina Tiron in functia de director al CNAD fara sa stie ca aceasta, alaturi de fosta conducere a DRDP Iasi, are dosar penal la DNA, unde procuror sef este Daniel Morar". Tiron nu a rezistat mult pe functia de director al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri. Odata cu schimbarea din functie a ministrului Berceanu, la inceputul anului 2007, Tiron s-a retras in postul din care fusese anterior promovata tot de catre PD, in 1999, in acela de director al DRDP Iasi.
Gheorghe Iacob a dezvaluit si mecanismul prin care apropiata ministrului Transporturilor, Traian Basescu, a fost promovata in functii de conducere in cadrul AND de catre directorul Administratiei. "Ing. Danila Bucsa a trimis la sediul SDN Suceava toata conducerea de la Bucuresti si Iasi, pentru a-l scoate incompetent pe fostul sef al sectiei. Ceea ce s-a si intamplat. Chiar directorul ADN, Danila Bucsa, a fost de vreo trei ori la Suceava. Asa lucreaza grupurile de interese cand doresc sa faca loc cuiva. Ministrul Transporturilor, atunci, era domnul Traian Basescu, care dupa ce cunoscut-o pe Dorina Tiron prin directorul Bucsa, a sustinut-o. De atunci si pana in prezent, familia Tiron il aprovizioneaza cu lemne de foc si alte materiale pe socrul din Burdujeni-Suceava al lui Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei". Ministrul Orban a mai fost atentionat ca "ing. Dorina Tiron si ing. Dumitru Tiron au fost si sunt santajabili" si ca "acestia, impreuna cu grupul de interese, au cauzat un dezechilibru financiar Companiei, prin licitatii si contracte de lucrari suspecte".
Contracte frauduloase, firme protejate
Denuntatorul a prezentat si o lista cu firme si contracte in care s-au volatilizat bani publici. Un exemplu in acest sens este afacerea frauduloasa incheiata de SDN Suceava cu o firma favorizata, SC Dils Serv SRL, la ordinul directorului Dorina Tiron, sau cu SRL-ul unui patron de spalatorie auto, simpatizat de PD, pentru livrare de material antiderapant.
"Au fost inchiriate utilaje fara aprobarea DRDP Iasi si fara a se incheia contracte legale cu acea societate, cu toate ca sectia avea in dotare utilaje pentru acea operatiune, dar interesul a fost doar comisionul. Asa proceda si cu alte inchirieri, fara aprobari si fara analize de pret", se consemneaza in documentatia depusa la cabinetul ministrului Ludovic Orban. Si dupa 2004, odata cu revenirea la conducerea Ministerului Transporturilor si AND a oamenilor PD, directoarea Tiron si-a continuat afacerile cu grupul de interese, prin metoda "comison de 20%". Noul director al AND a fost sesizat sa verifice legalitatea contractului nr.C138, derulat intre 2005-2007, in contul si beneficiul SC Top Construct SRL. Este o firma infiintata intr-o comuna uitata de lume, Scheia (din jud. Suceava), si angajata de AND, prin intermediul directoarei Tiron, sa livreze material antioderapant (inclusiv transportul). Administratorul firmei, intrat in gratiile PD Suceava, care avea initial doar o spalatorie auto, in noua sa calitate de prestator servicii catre SDN Suceava, "a fost sfatuit de familia Tiron sa deschida doua balastiere si statii de sortare pentru a livra materiale la SDN Suceava si altor sectii din DRDP Iasi, pentru un comision de 20%", mai sustine Iacob, care a lucrat ca sofer multi ani in subordinea ing. Dorina Tiron. Acesta mai precizeaza ca materialul livrat pe bani grei din balastierele protejatului PD "este depozitat in mod necontrolat in curtea ALDP Iasi - filiala Suceava, de unde se poate fura fara opreliste nisip si pietris numai bun pentru fabricarea betoanelor de construit vile pentru grupul de interese".
Inspectori omeniti la Hanul Sucevita
Noului director al CNAD, Mihai Grecu, i se dezvaluie in sesizarea trimisa de catre Iacob si modul in care se musamalizau controalele dispuse de ministrul Basescu la institutiile conduse de protejatii sai din Administratia Nationala a Drumurilor.
"Toate controalele care veneau la SDN Suceava erau invitate la hanul Sucevita, unde patron este un prieten al familiei Tiron. Acolo se consumau multe bauturi pana cand membrii Corpului de control cadeau cu capul pe mese. Plata consumatiei o deconta SDN Suceava, din Fondul de Protocol. Binenteles ca rezultatele controalelor erau in favoarea familiei directoarei Tiron. Insa dupa ce s-a finalizat un astfel de control, in anul 1998, trebuia sarbatorit acel eveniment in interiorul DRDP Iasi. Numai ca totul s-a terminat tragic. Director al DRDP Iasi era ing. Radu Judele, un foarte bun prieten cu ministrul Traian Basescu. Cand directorul Judele se intorcea acasa de la distractia organizata la han, impreuna cu alti angajati ai directiei, acesta a intrat pe contrasens cu autoturismul institutiei si a avut astfel loc un grav accident rutier, in care au fost grav raniti cu ruptura de bazin si picioare fracturate, o doamna din echipa de control a domnului Basescu, aceasta decedand apoi; domnul director care a condus masina; sotia directorului Judele, care a fost lovita puternic la cap si bazin. Autoturismul DRDP Iasi a fost distrus in proportie de 80%, dar nu s-a cunoscut cine a platit pagubele", mai sustine Gheorghe Iacob. O alta fateta a musamalizarii controalelor trimise de la Bucuresti este indicata si prin faptul ca "inspectorii Corpului de control al ministrului Transporturilor veneau la Sectia din Suceava pentru a face verificari numai in biroul sefei Dorina Tiron si ea proceda in asa fel incat organele de control sa nu ia contact cu nimeni".
Fraudarea finantarilor oferite de Printul Charles
Fosta sefa PD a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri si protejata lui Traian Basescu, Dorina Tiron, mai este acuzata ca a patronat ilegalitati in construirea ilicita de catre SDN Suceava a unui camin social finantat de o fundatie a Printului Charles al Marii Britanii.
Actualul director al CNAD din Ministerul Transporturilor a fost sesizat si asupra modului ilegal in care s-au utilizat de catre SDN Suceava finantarile oferite de fundatia umanitara "FARA" a Printului Charles, ademenit intre 1997 si 2000, sa investeasca in judetul Suceava. "Prin abuz in serviciu contra intereselor publice, ca director al Sectiei de Drumuri Nationale Suceava, ing. Dorina Tiron, impreuna cu sotul sau si cu ing. Gheorghe Bejenaru, ambii sefi in cadrul sectiei, au participat aproape un an de zile, contra unor mari sume de bani, cu muncitori si utilaje de la SDN, la constructia Caminului Sf. Nicolae din cadrul Fundatiei FARA din Suceava, finantata in scop umanitar de Printul Charles. Ing. Bejenaru a recunoscut ca, la constructia acelui camin umanitar, a fost diriginte de santier, dupa orele de program de la SDN, desi acesta pleca de la SDN la santierul caminului la orele 9,00 dimineata. La Fundatia FARA, acesta raporta ca materialele de constructie le cumpara el, dar in realitate acestea erau sustrase de la SDN Suceava. Asa a procedat cu marea majoritate a materialelor depozitate la cantonul Iacobesti. S-a aranjat apoi cu politia si s-a constatat ca a avut loc un furt de materiale de constructie, furt ramas cu autori necunoscuti. A existat si un mic control de la minister, dar atunci s-a adus o factura din aprilie 1997, prin care se arata ca SDN ar fi inchiriat fundatiei un buldoexcavator, pentru o ora de lucru", se precizeaza in documentatia depusa la directorul CNAD, Mihai Grecu (foto).
Raspunsuri seci din partea presedintelui
Denuntatorul Gheorghe Iacob i-a facut doua surprize lui Basescu. A indraznit sa i se adreseze sefului statului cu doua petitii - trimise in anul 2005 si anul 2007, in care i se arata ce fapte de coruptie s-au petrecut la SDN Suceava si DRDP Iasi cand acesta era ministru al Transporturilor si o proteja pe directoarea Dorina Tiron. Iacob se plangea presedintelui ca fosta directoare a SDN Suceava
i-a desfacut abuziv contractul de munca si ca prin concursul unor judecatori incorecti din Suceava, care i-au ignorat probele din dosare, i se refuza acordarea unor drepturi salariale si reincadrarea, oficializandu-se astfel razbunarea fostei directoare Tiron impotriva celui care a acuzat-o de coruptie si frauda. In ambele petitii, desi erau adresate personal presedintelui Romaniei, cu fapte si acuzatii grave care il vizau ca demnitar al statului, Traian Basescu a refuzat sa-i raspunda omului. Iacob a primit de la Cotroceni doua raspunsuri, ca trase la xerox, prin care i se comunica sec ca ambele petitii au fost trimise la CSM. Iar CSM i-a raspuns cu sablonul: "Potrivit legii, Consiliul nu poate incalca principiul independentei judecatorilor". ZIUA a contactat telefonic, de mai multe ori, secretariatul directorului DRDP Iasi. Acesta insa a refuzat sistematic sa ne faca legatura cu ing. Dorina Tiron, pentru a raspunde zecilor de acuzatii extrem de grave formulate oficial la adresa sa de catre fostul ei angajat.
Hartuire si amenintari
Situatia in care se afla cel care a denuntat grupul de interese care a actionat sub ochii ex-ministrului Basescu este una dramatica. In data de 2 noiembrie 2007, fostul angajat al SDN Suceava s-a adresat sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava, Mihai Airinei, semnalandu-i ca "actualul director al DRDP Iasi, Dorina Tiron, mi-a spus ca nu am nici un drept de munca sau salarial, care mi-a fost incalcat din 1997 si pana in prezent, deoarece asa vrea dansa sa nu primesc nimic". In aceeasi petitie, se mai arata cum a fost tratat de directorul DRDP Iasi: "Mi-a spus ca, daca mai pomenesc ceva de grupul de interese, imi va distruge toata familia". "Datorita acestei hartuiri psihice m-am imbolnavit de diabet zaharat. Pe fratele meu, Constantin Iacob, desi a lucrat peste 20 de ani la SDN Suceava, familia Tiron nu s-a lasat pana nu l-a dat afara din serviciu". Iacob a aratat in instantele sucevene ca "in 1997 a fost dat afara abuziv din serviciu de directoarea SDN Tiron Dorina, de atunci ramanand pe drumuri".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.