Reactivarea fostului presedinte PSD Adrian Nastase a devenit o prioritate pentru sustinatorii sai, care doresc sa-l vada dupa Consiliul National intr-o pozitie solida in fruntea partidului. Prezent la dezbaterea "Stanga romaneasca, prezent si perspec
Reactivarea fostului presedinte PSD Adrian Nastase a devenit o prioritate pentru sustinatorii sai, care doresc sa-l vada dupa Consiliul National intr-o pozitie solida in fruntea partidului. Prezent la dezbaterea "Stanga romaneasca, prezent si perspective", Nastase a dat semnalul inceperii campaniei electorale, atacandu-l pe Traian Basescu si dand mesaje de nemultumire fata de lentoarea actiunilor conducerii centrale. Vasile Dancu, reprezentant al grupului de la Cluj, pare sa marseze pe ideea revenirii lui Nastase intr-o pozitie cheie. In schimb, Geoana crede ca fostul premier nu are nevoie de o functie pentru a vorbi si incearca sa pastreze ierarhia stabilita de ultimul Congres.
Surse social-democrate ne-au declarat ca in partid s-a creat un curent tot mai puternic, care cere un rol central pentru Adrian Nastase. "Momentan tatonam terenul. Presedinte al Consiliului National, care este o functie moarta in acest moment, sau sef peste departamente poate fi o solutie pentru aducerea lui Adrian Nastase in prim plan. Nu mai poate ramane un simplu membru", au precizat surse din PSD. Fostul presedinte al social-democratilor nu ramane dator taberei care il sustine si arata ca este pregatit sa joace un rol mai activ in fruntea partidului. El a lansat ieri, cu ocazia dezbaterii despre viitorul stangii, atacuri directe la adresa presedintelui Basescu, dar a lasat sa se inteleaga ca este nemultumit si de lentoarea actiunilor lui Geoana. "Scopul lui Basescu este de a distruge PSD sau de a-l reduce la o valoare minima pentru a il putea controla", a sustinut Nastase. El a spus ca este extrem de ingrijorat de comportamentul sefului statului, care denota escaladarea fenomenului totalitar. "Am impresia ca trebuie sa examinam mai atent lucrurile, altfel devenim un Pakistan al Europei de Rasarit", a afirmat fostul lider al PSD.
Duel intre fostul si actualul presedinte
Rolul de principal adversar al presedintelui Basescu asumat de Nastase ar putea fi atu-ul sau in fata lui Mircea Geoana, in cazul in care amandoi vor intra in cursa pentru Presedintie. De altfel, fostul premier a declarat recent la o emisiune TV ca va accepta aceasta nominalizare din partea partidului, daca ii va fi ceruta. "Mai avem 150 de zile pana la alegerile locale. Trebuie sa mutam discutia din teoretic in practic", si-a inceput Nastase atacul voalat la adresa conducerii. El a acuzat dualitatea pozitiilor exprimate in ultima perioada de grupul din jurul lui Mircea Geoana. "PSD are de ales intre a i se supune lui Traian Basescu sau a i se opune", a spus transant Nastase. Pozitia sa a fost intarita de deputatul Radu Podgoreanu, care a acuzat conducerea centrala ca a lasat prea des impresia ca este dispusa la un troc politic. Nici grupul de la Cluj nu a ramas insensibil la pozitiile lui Nastase, aratand prin vocea lui Vasile Dancu ca este dispus sa-l ajute pe acesta sa revina intr-o functie cheie in partid. In schimb, Mircea Geoana a declarat ca va incerca sa foloseasca toate personalitatile din partid in competitia electorala. "Eu cred ca un om ca Adrian Nastase care are atatia ani de experienta politica nu are nevoie de un fotoliu sau de o strapontina pentru a putea sa vorbeasca cu autoritate si cu influenta in partid", a sustinut Geoana. El a respins practic ideea instalarii lui Nastase intr-o functie cheie, aratand ca pana la viitorul Congres lucrurile raman batute in cuie. (Cristian ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.