Trei copii au fost citati de Primaria din Focsani in calitate de parati intr-un proces de evacuare. La 7 ani, Florina Lautaru nici nu stie sa buchiseasca actele trimise de Judecatorie, care ii cheama pe ea si pe alti doi frati minori in fata instan

Trei copii au fost citati de Primaria din Focsani in calitate de parati intr-un proces de evacuare. La 7 ani, Florina Lautaru nici nu stie sa buchiseasca actele trimise de Judecatorie, care ii cheama pe ea si pe alti doi frati minori in fata instantei. Reprezentantii Judecatoriei Focsani spun ca legea permite citarea copiilor, si ei fiind beneficiari ai locuintei date de Primarie.

Florina e in clasa I. Nu stie ce e aceea instanta, tribunal sau proces. Fratele ei Stefan e mai mare cu un an, iar George are 14 ani. Locuiesc alaturi de parinti intr-un bloc pentru persoane care au nevoie de ajutor, copiii fiind de doi ani beneficiari ai Centrului Educational de Zi pentru Copiii Exploatati prin Munca din cadrul DGASPC Vrancea. Desi familia Lautaru se afla pe drumul cel bun, toti copiii mergand la scoala si tatal avand un loc de munca stabil, Primaria a decis ca nu-i mai poate gazdui in fostul camin al unei intreprinderi din oras. Astfel ca a trimis citatii tuturor locatarilor, indiferent de varsta. "Cand am primit citatiile am ramas cu gura cascata, va spun sincer! Am inteles ca ne-au trimis noua, parintilor, si baiatului major citatiile pentru evacuare, dar la astia mici sa se trimita citatii n-am mai pomenit! Oricum, daca asa trebuia, asa am facut. N-am mai trimis copiii la scoala si i-am dus la proces!", spune mama copiilor, Liliana Lautaru.

DURA LEX. Secretarul Primariei Focsani, Eduard Corhana, a explicat: "Primaria a dat in judecata parintii si au fost trecuti si copiii in cererea de chemare in judecata, dat fiind ca sunt beneficiari. Nu stiu de varsta lor, dar acest lucru se poate remedia pe parcurs", a spus Corhana. Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Focsani, judecatorul Romica Holbea, a subliniat faptul ca, daca reclamantul a cerut in mod expres sa fie citate toate persoanele din familie, acest lucru a fost pus in aplicare pentru ca asa prevede legea. "In sens juridic, indiferent de varsta, e vorba despre o persoana. Daca e vorba despre minori, poate sta in judecata prin reprezentantul legal, un parinte, un tutore sau un curator", a declarat Holbea.

SANSA. George a inteles ca exista o viata mai buna, in care nu mai trebuie sa caute fier vechi pe strazi FARA CAMIN. Cei trei copii minori ai familiei Lautaru au avut o viata grea. Pana acum doi ani, cei trei pusti umblau pe strazile orasului dupa fier vechi si cupru. Locuinta a fost intotdeauna o problema pentru familia Lautaru. "Cu ani in urma locuiam intr-o casa de la Primarie, tot cu chirie. Dupa ce a luat foc, George, care era atunci in clasa I, a abandonat scoala. Primaria ne-a repartizat apoi o camera in care este acum

Biblioteca pentru Copii, unde am stat sapte ani. Acum un an ne-au evacuat de-acolo fara sa ne repartizeze o noua locuinta", povesteste mama. Au urmat vremuri grele, familia a locuit in caruta, pe campurile de la marginea orasului, apoi li s-a dat voie o perioada sa stea in vestiarul stadionului. Cea mai neagra perioada a fost cea in care au locuit la o ruda, intr-o camera insalubra. Scandalurile faceau parte din rutina zilnica.

SECHELE. Copiii au resimtit puternic lipsa unui camin. "Starea lor era jalnica, nu atat fizic, cat psihic. Din baietelul vesel si plin de viata care era inainte de toate aceste trambalari, Stefan devenise inchis in el si depresiv. Florina, mai micuta, statea agatata permanent de fustele maica-sii, iar George privea cu detasare stranie tot ce se intampla, de parca imbatranise dintr-o data", isi aminteste psihologul Centrului Educational de Zi. In cele din urma, Primaria le-a pus la dispozitie camera din caminul fostei intreprinderi. Copiii au avut o perioada buna, cu rezultate excelente la scoala. Acum viitorul le e din nou sub semnul intrebarii. "Nu ne-au mai facut contract. Ni s-a promis ca se rezolva totul, dar uite ca nu s-a rezolvat nimic si trebuie sa evacuam locuinta. Nu avem unde sa ne ducem. Nu stiu ce se va intampla cu noi", a spus Liliana Lautaru. ABSURDITATE. "Parata" Florina abia silabiseste cuvintele din citatia venita pe numele ei A TREIA SANSA. Conform psihologului Centrului Educational de Zi, unde copiii sunt inscrisi in cadrul programului "A doua sansa", familia Lautaru merita cu prisosinta o locuinta. Dintre multi alti parinti consiliati, sotii Lautaru au inteles ca fara a-si lasa copiii la scoala viitorul lor este compromis. Asa ca ei fac toate eforturile pentru a-i trimite sa invete. Copiii, la randul lor, sunt constiinciosi si inteligenti. In blocul in care locuiesc acum, fratii Lautaru sunt exceptia, cei mai multi dintre copii cersind sau prestand alte munci pentru a aduce un venit in familie. Tatal copiilor are un loc de munca si castiga salariul minim pe economie. "Daca evacuarea acestei familii se va pune in practica fara gasirea unei alternative, trei copii - recuperati in totalitate si in care se investeste cu folos pentru toata lumea si pe termen lung - vor ajunge de unde au plecat. Ei nu-si vor mai putea continua scoala, caci, daca locuiesti pe strada, nu-ti mai arde de lectii! Si vor pricepe ca normalul fluturat doi ani prin fata ochilor nu e decat o iluzie. Un vis transformat in realitate doar pentru copiii norocosi. Sau mai albi la fata", a conchis psihologul Centrului Educational de Zi din cadrul Protectiei Copilului Vrancea.
LA PROCES
"Cand am primit citatiile am ramas cu gura cascata, va spun sincer! Am inteles ca ne-au trimis noua, parintilor, si baiatului major citatiile pentru evacuare, dar la astia mici sa se trimita citatii n-am mai pomenit! Oricum, daca asa trebuia, asa am facut. N-am mai trimis copiii la scoala si i-am dus la proces!"
Liliana Lautaru
mama minorilor
DEGEABA
"Daca evacuarea acestei familii se va pune in practica fara gasirea unei alternative, trei copii - recuperati in totalitate si in care se investeste cu folos si pe termen lung - vor ajunge de unde au plecat. Ei nu-si vor mai putea continua scoala, caci, daca locuiesti pe strada, nu-ti mai arde de lectii!"
psiholog
Centrul Educational de Zi
"BENEFICIARI"
"Primaria a dat in judecata parintii si au fost trecuti si copiii in cererea de chemare in judecata, dat fiind ca sunt beneficiari. Nu stiu de varsta lor, dar acest lucru se poate remedia pe parcurs"
Eduard Corhana
secretarul Primariei Focsani

SANSÃ. George a inteles ca exista o viata mai buna, in care nu mai trebuie sa caute fier vechi pe strazi


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.