In timp ce o gramada de institutii ale statului se straduiesc sa puna capat contrabandei si traficului de tigari, inspectorii de la Finante din Caras-Severin au dat doua amenzi in doi ani, iar cei din Mehedinti nici nu stiu ca pot face acest lucru.

In timp ce o gramada de institutii ale statului se straduiesc sa puna capat contrabandei si traficului de tigari, inspectorii de la Finante din Caras-Severin au dat doua amenzi in doi ani, iar cei din Mehedinti nici nu stiu ca pot face acest lucru. Pe de alta parte, pe cand comisarii Garzii Financiare din Timis si Mehedinti dau amenzi de sute de mii de euro si cer suspendarea activitatii firmelor implicate in traficul de tigari, colegii lor din Caras-Severin nu se inghesuie sa dea sanctiuni.

In ultimii doi ani, inspectorii Finantelor Publice din Timisoara au controlat patru firme: Le Dome Tabacco International, European Tabacco, R&M Tabacco International si RTD Tabacco. Au fost amendate numai ultimele doua, cu 167.500 RON. Toate cele patru firme sunt controlate de sirianul Zaher Iskandarani prin Nadra Sror - mama sa, Omar Jamil - nepot, Samir Jamil - verisor, carora li se alatura si contabilul Vasile Panican, omul sau de incredere inca de la inceputul anilor '90. La ora actuala, numai Le Dome Tabacco International functioneaza, celelalte fie si-au intrerupt temporar activitatea in 2007, fie au devenit insolvabile. Zaher Iskandarani, bun prieten cu Omar Hayssam si apropiat al liderilor pesedisti, si-a construit o fabrica de tigari la Sacalaz, langa Timisoara, ajungand cunoscut in urma contrabandei cu tigari sau contrafacerii unor marci de tigari cunoscute cu materii prime aduse din China si Indonezia, dar si cu tutun din Liban, livrat tot de o firma a familiei lui Iskandarani. Sirianul a fost condamnat pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda, instigare la contrabanda.

Pe langa firmele acestuia, in 2007, cei de la Finante au mai amendat cu 74.000 RON patru indivizi care vindeau tigari netimbrate.

DOUA AMENZI IN DOI ANI. Daca inspectorii timiseni au avut ceva activitate in acest domeniu, in judetele Caras-Severin si Mehedinti situatia e dezastruoasa. Inspectorii caraseni le-au tinut isonul celor de la Politia de Frontiera din judet, care nu au intocmit nici un dosar penal intr-un an pentru trafic sau contrabanda cu tigari. Astfel in tot judetul, cei de la Finante au sanctionat doar doua persoane in doi ani. Amenzile au fost "usturatoare": cate 15 RON de persoana, in schimb le-au fost confiscate 1.350 de pachete cu tigari netimbrate, in valoare de 1.400 RON. Directia Generala a Finantelor Publice Mehedinti nici macar nu stie ca are atributii in acest domeniu, dupa cum reiese din precizarea lui Ion Cupa, directorul executiv al institutiei: "Intrebarile cu privire la valorificarea de tigari in judetul Mehedinti va rugam a le adresa institutiilor care verifica astfel de aspecte, respectiv organelor Garzii Financiare si Politiei".

GARDA FINANCIARA. Este de departe institutia care ii arde la buzunar pe traficanti, pentru simplul fapt ca poate da amenzile cele mai mari, maximum fiind de un miliard de lei vechi. Cu toate acestea, tot judetul Caras-Severin e in coada listei, pentru ca, din ianuarie si pana la sfarsitul lunii octombrie 2007, comisarii Garzii au confiscat putin peste 16.000 de pachete si au dat amenzi contraventionale de circa 30.000 €, marcile de tigari confiscate fiind Marble, Ronson si Bond. Foarte putin, daca comparam rezultatele lor cu cele ale colegilor de la Timis, care in aceeasi perioada au verificat 125 de operatori economici si 34 de persoane fizice neautorizate, valoarea totala a amenzilor fiind de aproape 335.000 €. Au fost confiscate in jur de 73.000 de pachete cu tigari nemarcate sau marcate necorespunzator: Memphis, Ronson, Ronhill, Monte Carlo, VP International, Temp, Winston, L&M, Plugarul, Marble, LD. Si la Mehedinti au fost sanctionate sapte firme, trei persoane fizice autorizate si 22 de indivizi. S-au dat sase avertismente, 26 de amenzi in valoare de 180.000 €, noua suspendari ale activitatii de comercializare a produselor accizabile pe perioade cuprinse intre una si trei luni, fiind confiscate 50.504 pachete cu tigari in valoare de peste 46.000 €, marcile fiind: Ronson, Park, Ashima, Strand, Marble, Ronhil, Davidoff, L&M, Assos, Marlboro, Winston, Plugarul, Floyd, Brass etc. Fata de 2006, in Mehedinti, numarul confiscarilor a crescut 473% cantitativ si 1.064% valoric.

AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR. In ultimii doi ani, ANV a suspendat sase autorizatii de antrepozitare vamala, respectiv una in anul 2006 la biroul vamal Nadlac, iar anul trecut - trei la biroul Moravita si doua la cel de la Portile de Fier. Autorizatiile de comercializare in regim duty-free sunt eliberate de Ministerul Economiei si Finantelor. Pentru ca marfurile care au regim duty free sa nu fie vandute ilegal, ANV a propus Ministerului Economiei si Finantelor modificarea Ordinului ministrului nr. 1397/2002, astfel incat magazinele duty free sa fie obligate sa pastreze in fotocopie sau original la dispozitia birourilor vamale, acolo unde functioneaza, timp de trei ani toate documentele care atesta felul si cantitatea marfurilor comercializate in regim de duty-free prin acel magazin; anularea autorizatiei daca din cauza firmei care adminsitreaza magazinul nu se pot face controale vamale; suspendarea autorizatiei daca firma are datorii la bugetul de stat sau la cel comunitar ori daca refuza sa prezinte documentele financiar-contabile solicitate organelor de control, pe care acestea le-au cerut, sau daca exista date incomplete pe documentele care atesta vanzarea marfurilor in regim duty-free pana la refacerea acestora. ANV a mai propus si s-a pus in aplicare, pentru a se descuraja traficul de tigari, ca mijlocul de transport folosit la astfel de activitati sa fie retinut pana la plata amenzii, iar daca sunt folosite mijloace de transport modificate in scopul disimularii marfurilor sau bunurilor, se confisca mijlocul de transport astfel modificat. De la 13 octombrie 2007, de cand a intrat in vigoare aceasta reglementare, pana la 25 octombrie fusesera confiscate deja zece autoturisme, printre care si Audi 4.

MINISTERUL DE FINANTE. Legislatia nationala care reglementeaza comercializarea marfurilor in regim duty-free a fost in atentia expertilor Uniunii Europene inca din 2004 atat la Subcomitetul nr. 8 Romania - Uniunea Europeana "Vama, Impozitare, Droguri si Spalarea banilor", cat si ulterior la Comitetul de Aderare UE - Romania. Romania s-a angajat atunci sa reanalizeze legislatia, astfel incat sa corespunda cerintelor UE. "In prezent, activitatea de comercializare a marfurilor in regim duty-free se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free, precum si in baza Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1397/2002. Subliniem ca exista preocupari pentru elaborarea unor noi norme de organizare, de functionare si control vamal al activitatii de comercializare a marfurilor in regim duty-free, care sa asigure o aliniere cu prevederile Codului Fiscal", se arata intr-o adresa trimisa de Biroul de Presa al ministerului. Ordonanta de Urgenta 104 din 5 septembrie 2002 are exact o fila, fata verso, si este semnata numai de fostul prim-ministru Adriran Nastase si de fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu. La 22 octombrie 2002 a aparut si Ordinul 1397 al ministrului de Finante, prin care s-au aprobat normele de organizare, functionare si control vamal pentru comertul prin duty-free. Conform acestor norme, se pot vinde marfuri in regim duty-free in "Cantitati destinate uzului personal". Cantitatile destinate uzului personal sunt definite astfel: "cantitatile care sunt destinate folosirii la un nivel rezonabil pentru consumul individual, familial sau cadouri, fara a fi utilizate in scopul vanzarii". Tocmai aceasta vaga definitie si lipsa specificarii unei cantitati exacte a marfurilor care pot fi cumparate din duty-free creeaza probleme, iar uzul personal la nivel rezonabil tine mai degraba de o dezbatare filozofica, decat de o lege care ar trebui sa fie foarte exacta.

POLITIA SE PREZINTA. Combaterea activitatilor ilegale de pe piata produselor de tutun a fost expusa intr-o prezentare realizata de Inspectoratul General al Politiei Romane in septembrie 2007. Din datele Politiei rezulta ca, potrivit estimarilor marilor producatori de tigarete, o crestere cu 30% a contrabandei cu tigarete in perioada 2006-2009 ar cauza pierderi la bugetul de stat de aproximativ 1,5 miliarde €. Din 2006 pana in august 2007, Politia Romana a confiscat tigarete in valoare de aproape 4.000.000 €. Conform politistilor, fenomenul s-a dezvoltat in perioada 2004-2006, pe fondul existentei duty-free-urilor, aproximativ 50% din piata ilegala avand aceasta sursa, fenomen favorizat de diferenta de pret a tigarilor de pe piata interna si cea a statelor vecine, paritatea pretului mediu per pachet de tigarete dintre Romania - Ucraina si Romania - Moldova fiind de 1/4, respectiv 1/5. Exista mai multe metode de a comite infractiuni legate de importul, exportul si valorificarea de tigari sau produse din tutun: introducerea in tara prin alte locuri decat cele destinate controlului vamal; importul sub acoperirea unor firme-fantoma de la care nu s-au putut incasa taxele si impozitele datorate statului; comercializarea tigarilor declarate in tranzit vamal; importul de tigari prin modalitatea "capac", care inseamna ca in documente vamale si de transport sunt precizate alte produse, iar tigarile sunt ascunse fie in ambalajele acestor produse, fie camuflate in spatele lor; prelucrarea si productia clandestina de tigari contrafacute in fabrici legale sau ilegale; importul sau exportul ilegal de tigari cu complicitatea lucratorilor vamali, comisionari vamali; exportul ilegal (mascat) de tigari cu destinatia tari din Uniunea Europeana; comercializarea ilegala a tigarilor nemarcate sau marcate cu timbre false; lichidarea fictiva a stocurilor de tigari din magazinele duty-free.

DOSARE. Conform politistilor, contrabanda este de doua feluri: micul trafic de la granita si grupurile organizate. In perioada 2006-2007, din 482 de infractiuni vamale, 179 reprezentau contrabanda, fiind cercetate 154 de persoane, printre acestea numarandu-se si functionari publici. Prejudiciul adus prin incalcarea Codului Vamal a fost de peste 500.000 €, iar in cadrul Actiunii Carpati, care a demarat in 2007, s-au constatat peste 40 de infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala, amenzile date fiind de peste 700.000 €. In 2007, la DIICOT Timisoara, Mehedinti si Caras-Severin sunt in lucru 16 dosare legate de contrabanda cu tigari, iar la structura centrala de la Bucuresti, sase. "Referitor la numarul de rechizitorii intocmite de serviciile/birourile teritoriale, precizam ca informatia este doar partiala, deoarece pana in prezent nu am primit toate datele necesare in acest sens, motiv pentru care precizam ca au fost solutionate prin rechizitoriu un numar de 12 dosare", a mentionat procurorul Codrut Olaru, seful DIICOT, la sfarsitul anului trecut.

O problema de sanatate In 2006, in Uniunea Europeana au fost confiscate peste 156 de milioane de pachete cu tigari. Pe de alta parte, tigarile contrafacute au dus la o pierdere de venit a bugetului comunitar de 469.000.000 €. Potrivit Comisiei Europene, aceasta este o estimare destul de prudenta, pentru ca, daca tigaretele ar fi fost trimise catre un stat membru cu impozite mari, cifrele s-ar fi dublat. Concluzia Comisiei este ca tigarile contrafacute nu ii pot interesa numai pe fumatori, ci si pe cei care nu au aceasta pasiune. De aceea, Comisia Europeana a stabilit ca va incepe sa priveasca acest subiect din perspectiva sanatatii si sigurantei populatiei, mai degraba decat din perspectiva pierderilor datorate taxelor. Controalele vamale reprezinta doar o solutie, dar Comisia considera ca este nevoie de mai mult efort pentru a ataca problema "direct la sursa", facand referire la un raport legat de comertul cu bunuri contrafacute, care a fost prezentat la Summit-ul G8.
Conform acestui document, in lume ar fi circulat in 2006 marfuri contrafacute in valoare de 200 de miliarde de dolari. Proiect finantat de Foundation Open Society Institute - Zug


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.