In articolele noastre precedente am scris pe larg despre modul in care Securitatea incerca pe toate caile sa obstructioneze activitatea ziaristilor de la postul de radio Europa Libera (E.L.) . Azi, vom dezvalui doua actiuni ale postului de radio de
In articolele noastre precedente am scris pe larg despre modul in care Securitatea incerca pe toate caile sa obstructioneze activitatea ziaristilor de la postul de radio Europa Libera (E.L.) . Azi, vom dezvalui doua actiuni ale postului de radio de la Munchen care au pus in mare dificultate grupul Eterul de la Bucuresti. Apelul venit din Germania Federala catre ofiterii de Securitate, carora li se cerea sa transmita postului de radio informatii despre modul in care actionau serviciile secrete romanesti, a creat o asa panica la Bucuresti, incat a fost data alarma generala. Mai ales ca omul care semna “Securistul dezamagit” a transmis E.L. informatii despre actiuni si sedii secrete.
(Foto: Dumitru Mazilu, omul care l-a instruit la Baneasa pe “Securistul dezamagit”)

Alarma generala la Bucuresti

La 5 februarie 1981 s-a dat alarma generala. Imediat, colonelul Mircea Stefanescu, loctiitorul sefului Directiei de Informatii Interne, ordona inspectoratelor teritoriale o verificare atenta a rezervistilor pentru preint ampinarea unor importante scurgeri de informatii. Totodata, se preconiza si verificarea cadrele active din toata tara. Insa respectiva actiune era doar pentru urechile sefilor cei mari. Practic, era imposibil de realizat.
Ordinul colonelului Stefanescu venise in urma difuzarii, la 2 februarie 1981, a primului episod dintr-un serial al postului de radio Europa Libera. Tema, mai mult decat fierbinte pentru Bucuresti: activitatea Departamentului Securitatii Statului.
Cert e ca intregul grup operativ Eterul, cel care se ocupa de contracararea Europei Libere, a fost luat prin surprindere. E totusi surprinzator acest fapt. Ori poate ca Securitatea din acea perioada crede ca era singura beneficiara a sloganului: “Turnati aici!”. Serialul in sine nu a adus dezvaluiri fulminante, dar a aratat unor observatori atenti cum se comporta serviciile speciale romanesti in asemenea situatii.

Actiuni si sedii deconspirate de E.L.

O alta operatiune pentru depistarea unui ofiter de Securitate care transmitea informatii postului de radio Europa Libera a fost declansata in ianuarie 1985. Atunci, E.L. a difuzat trei scrisori semnate “Securistul dezamagit”, socotite de catre grupul Eterul “ostile si calomnioase” la adresa regimului comunist de la Bucuresti. Insa nu doar asta era motivul pentru care fusese declansata operatiunea de cautare a sursei de informatii, cat mai ales faptul ca “Securistul dezamagit” deconspirase metode de lucru ale Securitatii, precum si adresa unor sedii acoperite. Ulterior, capii serviciilor speciale au raportat conducerii superioare de partid ca “tradatorul” a fost descoperit. Numele sau era Vladimir Funduc. Nu mai activa in Securitate, in cadrul caruia fusese ofiter, inca din decembrie 1964. Povestea lui este destul de nebuloasa. Dupa ce a fost dat afara din Securitate din cauza unor abateri disciplinare, omul a devenit un protestatar. Acesta ar fi fost motivul pentru care Funduc a fost varat in puscarie, in 1982, sub acuzatia de parazitism. Precizam ca, atunci cand regimul dorea sa regleze conturile cu o anumita persoana, fara a-i aduce acuzatii de ordin politic, pentru ca nu dadea bine in exterior, o acuza de parazitism - pe atunci infractiune.

Elevul lui Dumitru Mazilu, de la Baneasa

Ciudat e totusi ca Securitatea l-a scos tap ispasitor in aceasta poveste tocmai pe unul care reusise sa plece din Romania in 1984, cu un an inainte ca E.L. sa transmita scrisorile “Securistului dezamagit”. Nu-i exclus ca lui Vladimir Funduc sa-i fi fost pusa in carca toata aceasta actiune, tocmai pentru ca nu se mai putea verifica daca intr-adevar el e sursa informatiilor. Dar sa revenim.
Imediat dupa ce ofiterii Grupului Eterul au ajuns la concluzia ca Vladimir Funduc este autorul scrisorilor in care erau deconspirate sedii secrete ale Securitatii, a fost facuta o minutioasa ancheta. Primele concluzii aratau ca, dupa ce absolvise ASE-ul, Funduc devenise ofiter in urma unui curs urmat la scoala Securitatii de la Baneasa, iar ce-l care il initiase in tainele ”agenturilor secrete” a fost nimeni altul decat Dumitru Mazilu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.