Sub acest titlu, rula prin anii '60 un film american, o comedie in care un profesor trasnit (interpretat, daca nu ma-nseala memoria, de Fred McMurray) inventase un soi de cauciuc cu proprietati miraculoase, printre care si aceea de a-l face, atasat d
Sub acest titlu, rula prin anii '60 un film american, o comedie in care un profesor trasnit (interpretat, daca nu ma-nseala memoria, de Fred McMurray) inventase un soi de cauciuc cu proprietati miraculoase, printre care si aceea de a-l face, atasat de incaltari, sa sara mai sus decat toti. De aici o serie de secvente de tot hazul - un meci de bashet de-a dreptul suprarealist, de pilda.
Acuma, daca e sa luam de buna ideea unor comentatori politici ca "domnul profesor" din convorbirea dintre Omar Hayssam si Ciprian Nastasiu data recent publicitatii de "Gardianul" este taman dl. Traian Basescu, nu ne putem stapani analogia cu profesorul din filmul american. La fel cu acela, si presedintele tarii vrea sa sara mai sus decat toti; inventeaza si Domnia-Sa tot felul de dracii, care lasa pe toata lumea cu gura cascata; manat de un demon al actiunii, nu poate sta o clipa locului. Insa spre deosebire de personajul de fictiune, dl Basescu, de la o vreme incoace, in aproape toate secventele in care e protagonist, nu mai are nici un haz; nici macar unul constitutional.
Mircea Cartarescu, oripilat ca noi toti de nesfasitul conflict dintre palate, ii soma deunazi pe cei doi principali "actanti" sa inceteze. Eu unul ma indoiesc ca va mai putea cineva sa-l opreasca pe Matelotul nostru Atomic de la aceasta sistematica actiune de distrugere a liberalilor. Iar pana la urma chiar de la autodistrugere. Nici macar NATO, cu summit-ul sau cu tot.
P.S. - Cel mai prost din toata afacerea asta iese, paradoxal, Virgil Magureanu. Nimeni n-o sa-i mai spuna "dom' profesor" dupa ce, in convorbirea lui Hayssam, Basescu i-a uzurpat titulatura. Pentru ca una e sa fii profesor pe axa Bucuresti-Giurtelec-Baia-Mare si alta pe axa Bucuresti-Damasc-Bagdad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.