Un lingvist ar fi formulat altfel: romanii din sudul Dunarii nu au participat la standardizarea limbii romane pusa in practica de Mihai Eminescu. Iar un politolog ar fi spus ca romanii sud-dunareni nu au reusit sa participe pe de-a-ntregul la constru
Un lingvist ar fi formulat altfel: romanii din sudul Dunarii nu au participat la standardizarea limbii romane pusa in practica de Mihai Eminescu. Iar un politolog ar fi spus ca romanii sud-dunareni nu au reusit sa participe pe de-a-ntregul la construirea natiunii romane moderne - la fel, asa cum a fost ea proiectata de Mihai Eminescu. In tristetea romanului sud-dunarean am recunoscut tristetea basarabenilor - regretul si teama intrarii sub cizma imperiala care a facut tot posibilul sa-l sfasie pe Eminescu.
In mod semnificativ, "moldovenistii" de la Chisinau nu-l agreeaza deloc pe Mihai Eminescu. Constructul artificial al "moldovenismului" se fereste de Eminescu - in ciuda faptului ca acesta s-a nascut si a trait pe "mosia moldovana". Un Eminescu roman nu le este de trebuinta "moldovenizatorilor", care se folosesc pana la saturatie de minciuna, sustinand ca Miron Costin, Grigore Ureche sau Dimitrie Cantemir ar fi scris "moldoveneste" - cand de fapt tocmai autorii mentionati spun ca scriu romaneste. Vasile Stati - exclus inainte de 1989 din Uniunea Scriitorilor de la Chisinau pentru plagiat - este unul dintre dusmanii lui Eminescu de dincolo de Prut. Pentru Vasile Stati, Mihai Eminescu este "Invaluit de stupefiante politicianiste, sovine (sic!), de cele mai multe ori cade in pacatul deformarii istoriei, de pilda, atunci cand trateaza independenta inchipuita a Valahiei la 1875 (sic!), divagatiile sale privind toponimul Basarabia (...) Ametit de inchipuiri amplificate de sovinism politicastru (sic!), M. Eminescu cheama la razboi <<pentru sarmana Basarabie>>". Pentru a elimina aceste defecte profunde ale lui Eminescu, moldovenizatorul Stati recomanda "patrunderea in adancurile inepuizabile ale poeziei", lasand deoparte "inchipuirile poetului despre Basarabia".
La Bucuresti se manifesta o alta grupare inversunata impotriva lui Mihai Eminescu. Poetul ar fi fost mic, paros si bubat, cocosat, schiop si murdar, umbla prin bordeluri si curgea sifilisul de pe el. Toate acestea sunt scrise de adevarati pitici parosi si bubati, perfizi unsurosi cu aspect reptilian sau fete deformate de prognatism. Pana la urma nu ma intereseaza daca Eminescu a zacut opt ore pe zi prin bordeluri (nu pentru asta il iubim pe Toulouse-Lautrec) sau era incapacitat locomotor (la fel, nu acesta este motivul pentru care il citim pe Stephen Hawking). Eminescu a creat prin poezia sa limba romana actuala si a dat o directie politica Romaniei moderne. Acestea sunt motivele pentru care Eminescu are dusmani in prezent. Viziunea unei Romanii Mari se sprijina pe Eminescu in mare masura. Tocmai de aceea legatura dintre dusmanii lui Eminescu de la Bucuresti si dusmanii lui Eminescu de la Chisinau nu poate fi intamplatoare. Iar, in cursul acestui an, capitalul simbolic al poetului cu siguranta va fi asediat inca o data. Chisinaul a declansat cu un an in urma ofensiva anti-romaneasca pe care o continua intens si in acest an. In acest conflict moldovenistii vor castiga doar atunci cand vor reusi sa-l traduca pe Eminescu in "moldoveneste".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.