Expulzarea a doi preoti romani ai Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile din Republica Moldova este "un act de intimidare regretabil", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica. Autoritatile de

Expulzarea a doi preoti romani ai Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile din Republica Moldova este "un act de intimidare regretabil", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.

Autoritatile de la Chisinau au decis la sfarsitul lui 2007 expulzarea din Republica Moldova a doi preoti ai Mitropoliei Basarabiei originari din Romania pe motiv ca acestia, fiind cetateni romani, au incalcat regimul de sedere pe teritoriul moldovean.

Celor doi preoti li se reproseaza ca nu au permis de munca din partea autoritatilor centrale si autorizare din partea autoritatilor locale pentru a activa ca preoti in parohie.

Preotul Iulian Budescu, care din 2001 este paroh al bisericii din satul Manta, raionul Cahul, din sudul Republicii Moldova, a declarat ca a fost informat de politie despre o decizie a Ministerului de Interne prin care este obligat sa paraseasca in termen de zece zile teritoriul Republicii Moldova, cu interdictie de trei ani de a intra in tara. Preotul a fost avertizat ca, daca nu se va conforma deciziei, va fi expulzat cu forta de catre politie.

Iulian Budescu a declarat ca o masura similara a fost aplicata si parohului din satul Vadul-lui-Isac, raionul Cahul, si el cetatean roman, caruia granicerii moldoveni i-au interzis pe 29 decembrie sa revina din Romania in Republica Moldova.

Constantin Stoica a spus ca expulzarea preotilor este cu atat mai regretabila cu cat face parte dintr-o serie de acte de intimidare ale autoritatilor moldovene. Astfel, pe 28 decembrie, mitropolitul Basarabiei, IPS Petru Paduraru, a fost retinut la Vama Sculeni, cand se intorcea dintr-o deplasare de la Iasi. Mitropolitul a fost perchezitionat timp de doua ore de catre granicerii moldoveni si i s-a impus sa semneze un act prin care sa confirme ca nu detine asupra sa droguri.

"Este regretabil ca se intampla aceste lucruri, in conditiile in care Mitropolia Basarabiei este recunoscuta din 2001 si respecta toate principiile europene", a adaugat Stoica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.