Romania, Grecia si Bulgaria incearca sa formuleze o pozitie comuna in interiorul Uniunii Europene in privinta stabilizarii Balcanilor de Vest si a rezolvarii dosarului Kosovo. Ministrul de externe Adrian Cioroianu (foto) si omologii sai din Bulgaria
Romania, Grecia si Bulgaria incearca sa formuleze o pozitie comuna in interiorul Uniunii Europene in privinta stabilizarii Balcanilor de Vest si a rezolvarii dosarului Kosovo. Ministrul de externe Adrian Cioroianu (foto) si omologii sai din Bulgaria si Grecia au cerut sambata accelerarea apropierii Serbiei de UE, subliniind insa ca nu este vorba despre concesii facute Belgradului in schimbul Kosovo. La finalul unei reuniuni de la Atena, sefii diplomatiei celor trei tari au subliniat intr-un comunicat comun „necesitatea apropierii Serbiei de UE“ prin „semnarea rapida a acordului de stabilizare si asociere“. Summitul european din decembrie 2008 ar putea apoi decide „acordarea statutului de candidat“ Serbiei, se arata in textul citat de AFP. Cei trei ministri au avertizat impotriva oricarei legaturi intre aceasta evolutie si problema Kosovo, provincie sarba separatista cu majoritate albaneza.
„Niciunul dintre noi nu spune Serbiei ca perspectiva europeana este o compensatie pentru Kosovo, (...) nu vrem sa o punem in fata unei asemenea dileme“, a subliniat ministrul grec de externe Dora Bakoyannis.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.