Procesul de integrare a strainilor in societatea italiana prezinta primele sale "deficiente", subliniate de sentimentul crescand intoleranta, mai ales fata de romani si de persoanele de etnie roma, releva raportul anual pe 2007 al centrului italian d
Procesul de integrare a strainilor in societatea italiana prezinta primele sale "deficiente", subliniate de sentimentul crescand intoleranta, mai ales fata de romani si de persoanele de etnie roma, releva raportul anual pe 2007 al centrului italian de cercetari socio-economice Censis. Cel de-al 41-lea raport anual referitor la situatia sociala din Italia semnaleaza faptul ca societatea italiana incepe sa devina intoleranta fata de imigranti, desi in anii precedenti se subliniase buna capacitate a autoritatilor de la Roma de a gestiona activitatile de gazduire si integrare a acestora.
Potrivit raportului - care mentioneaza, printre altele, tendinta de fragmentare excesiva a competentelor in materie de imigratie, intre diversele institutii ale statului - xenofobia vizeaza in special comunitatile romaneasca si roma, in urma unor "episoade de o cruzime extrema, care i-au avut ca protagonisti pe cetatenii straini provenind din Europa de Est" si a cresterii "sentimentului de nesiguranta colectiva". Potrivit Mediafax, intoleranta a fost alimentata, partial, si de cresterea exponentiala a numarului romanilor din Italia, de 260 la suta in ultimii cinci ani (mai precis, de la 95.039 de persoane in 2002, la 342.200 in 2006). Romanii au devenit, astfel, a treia comunitate din Italia, desi cifrele organizatiei neguvernamentale Caritas mentioneaza 555.997 de romani stabiliti pe teritoriul italian, ceea ce ar insemna ca ei reprezinta cea mai mare comunitate straina din aceasta tara.
In topul infractionalitatii
In paralel, romanii se situeaza in fruntea "clasamentului" persoanelor denuntate pentru diverse infractiuni, in perioada 2004-2006. Ei reprezinta 37 la suta din strainii denuntati pentru furturi din buzunar, 29,8 la suta din cei denuntati pentru furturi de autoturisme, 26,9 la suta - furturi din magazine si locuinte, 15,4 la suta - infractiuni violente, de tipul omorului, 16,2 la suta - violente sexuale. Cresterea numarului cetatenilor romani denuntati este insotita de o crestere paralela a numarului detinutilor de origine romana din inchisorile italiene. In luna iunie a acestui an, ei erau in numar de 2267, reprezentand 5,2 la suta din totalul detinutilor si 14,5 la suta din numarul detinutilor straini. Cu toate acestea, raportul reaminteste ca cea mai mare parte a infractiunilor savarsite pe teritoriul italian sunt comise de straini fara drept de sedere, asa cum erau si multi dintre romani, inainte de aderarea tarii la UE. Institutul semnaleaza necesitatea aplicarii unei noi politici, imbunatatite, in materie de reglementare a fluxurilor migratorii si semnaleaza faptul ca termenii "rom, roman, tigan, nomazi, persoane fara drept de sedere, imigranti, se amesteca in limbajul politicienilor si al mass-media, influentand perceptia populatiei". (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.