Ponderea romanilor in valul de emigranti catre Canada a scazut in 2007, dar se mentine la peste 1.000 de persoane care parasesc tara, in fiecare an, cu aceasta destinatie. De altfel, Romania detine locul cinci in lume in randul tarilor sursa de emig
Ponderea romanilor in valul de emigranti catre Canada a scazut in 2007, dar se mentine la peste 1.000 de persoane care parasesc tara, in fiecare an, cu aceasta destinatie. De altfel, Romania detine locul cinci in lume in randul tarilor sursa de emigranti pentru Canada, comunitatea romaneasca ajungand aici la aproape 150.000 de membri. Un aport la cresterea numarului de emigranti romani din Canada si-a adus si avocatul serban Tismanariu, membru in Baroul Montreal si in Asociatia avocatilor specializati in emigratie din Quebec, unul dintre liderii comunitatii romanilor de peste Ocean, care a consiliat foarte multe persoane aflate pe picior de plecare peste ocean

Domnule serban Tismanariu, cand si de ce ati emigrat in Canada?
- Pentru ca in Romania nu puteam sa ma realizez ca si profesionist. Terminasem Facultatea de Drept si lucram ca jurist la o intreprindere din Bucuresti. Nu intrevedeam nici o posibilitate de ascensiune in plan profesional, in conditiile in care aceste posturi erau controlate de partid. Nu spun ca am fost un dizident, dar nici nu am muri t de dragul comunistilor. Mi-am depus cererea de emigrare inainte de revolutie, mai cu seama ca mama era deja in Canada, si mi s-a aprobat cu titlu de reintregire a familiei. Tin minte ca am parasit Romania in ziua de 13 iunie 1990, inainte ca minerii sa navaleasca cu batele in Bucuresti.

- In acele zile v-a fost rusine ca sunteti roman?

- Nici vorba! M-a incercat doar un sentiment de neputinta in fata acelor barbarii, care aruncasera, din nou, Romania in neantul lumii a treia. intotdeauna am fost mandru de calitatea mea de roman. De altfel, la cateva luni de la sosirea in Canada, in preajma Craciunului, am fost invitat la o emisiune la un mare post TV din Montreal si am mers imbracat in port national - ie si curea lata. Nu am avut si itari, insa efectul a fost deosebit.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.