Zeci de elevi din toata tara au fost transferati ilegal la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani pentru a putea obtine fraudulos diploma de bacalaureat. Creierul retelei, tolerata de ministrul Educatiei Cristian Adomnitei, este fostul director a
Zeci de elevi din toata tara au fost transferati ilegal la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani pentru a putea obtine fraudulos diploma de bacalaureat. Creierul retelei, tolerata de ministrul Educatiei Cristian Adomnitei, este fostul director al institutiei de invatamant, Tudor Gogancea. Acesta a fost denuntat la Ministerul Educatiei si chiar la Parchet de mai multi profesori care il acuza de fals si abuz in serviciu. Pana in prezent impotriva sa nu s-a luat insa nici o masura. Dimpotriva, Tudor Gogancea a fost promovat inexplicabil de ministrul Educatiei in functia de adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea. In momentul in care a semnat ordinul de numire in aceasta functie a lui Gogancea, Cristian Adomnitei cunostea in detaliu acuzatiile care i se aduc fostului director.
Ministerul Educatiei patroneaza o retea prin care liceeni din intreaga tara pot obtine fraudulos diploma de bacalaureat. Aceasta adevarata afacere, al carei centru se afla la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani, este tolerata chiar de catre ministrul Cristian Adomnitei. Transferuri ilegale, modificari de note in cataloage, masluirea de foi matricole, reexaminari cu pile sau presiuni la comisii, acesta este inventarul unor fapte extrem de grave petrecute in perioada 2004-2007 la Liceul Spiru Haret din Focsani si la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vrancea. Toate aceste ilegalitati, sesizate la Politie, Parchet si Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), il au ca protagonist principal pe fostul director al liceului, profesorul Tudor Gogancea. Un personaj care desi este acuzat de mai multi profesori de incalcarea grava a legii a fost promovat in urma cu cateva luni de ministrul Cristian Adomnitei, prin ordinul nr.1957/30 august 2007, in postul de inspector general adjunct la ISJ Vrancea.
Ordinul MECT de promovare a faptuitorului Albirea "cazierelor scolare"
Secretarul sef al Liceului Pedagogic din Focsani, Paulina Roscan, este unul dintre angajatii institutiei vrancene care au constatat si sesizat la MEdC existenta unei retele nationale de albire a "cazierelor scolare". Observand ca ISJ Vrancea si MEdC au musamalizat plangerile sale administrative, ce vizau transferurile ilicite ale mai multor elevi intre 2004 si 2007, Roscan a formulat o serie sesizari penale impotriva fostului director al liceului, promovat de curand de ministrul Adomnitei. Paulina Roscan a denuntat ilegalitatile savarsite la Liceul Spiru Haret, la ordinul si sub semnatura lui Tudor Gogancea. Concret, secretarul sef a refuzat, intre 2004-2007, sa consemneze in registrele scolare situatii false, in contul unor elevi cu probleme nerezolvate legal, asa cum voia fostul director al liceului, Tudor Gogancea. Conform declaratiei Paulinei Roscan, "in iulie a.c., cand ISJ nu se afla sub influenta directa a noului inspector general adjunct, o comisie mixta formata din reprezentanti MEdC si ISJ, fortata de realitatea falsurilor grosolane descoperite in cataloage si registre scolare, a fost nevoita sa constate modificari flagrante ale situatiei scolare din anul 2005-2006 a elevului transferat din Bacau (n.r. - Ana Maria Skowronski). Acele falsuri au fost savarsite ulterior datei de 18 iunie 2007, pentru a i se facilita intrarea in examenul de bacalaureat. Tot atunci acestei comisii mixte i-au fost supuse spre analize alte doua transferuri ilegale, sesizate de anumiti profesori ai liceului PSHF care au refuzat, ca si mine, sa devina complici la infractiunile grave prin care s-au operat falsurile din cataloage si registrele scolare".
Falsuri in catalog
La randul ei, profesoara Ligia Margareta Enache, in calitate de diriginte, a formulat un denunt penal la Parchetul Focsani impotriva aceluiasi director, acuzat de operarea de inscrisuri false in catalogul clasei a XI-a F pentru transferarea ilegala, intre 2005-2006, a elevului Andrei Calipar si a elevei Irina Andreea Toporas.
"De buna credinta, am preluat elevul la clasa mea, dar am vazut ca acesta nu indeplinea conditiile de legalitate pentru a fi transferat de la liceul din Bacau, care avea profil de matematica-fizica, la Liceul Pedagogic Focsani, cu profil de stiinte sociale", arata Enache. "Incalcarea normelor legale de transfer sunt multe: elevul bacauan Andrei Calipar avea media generala pe clasa a X-a de 7,36, iar ultima medie a clasei din Focsani este de 7,89; a venit cu media la purtare de 8,0, pe semestrul intai si era corigent la disciplina fizica, un obiect din trunchiul comun pe semestrul I la specializarea matematica-informatica, obiect care nu mai exista la specializarea de stiinte sociale, drept pentru care nu se mai putea incheia media pe semestrul II la liceul nostru, si nici media anuala; pentru deosebirile dintre programele pentru istorie de la cele doua licee, elevul nu a sustinut exemenul legal de diferenta", mai dezvaluie profesoara Enache. Aceasta a sesizat MEdC ca "a fost supusa unui tir de presiuni din partea directorului Gogancea, aflat in culpa dar sustinut de ISJ Vrancea, pentru a incheia elevului Andrei Calipar situatia scolara, in catalog". Si, mai grav, observand refuzul dirigintelui Enache de a aviza ilegalitatile din dosarul de "transfer", directorul a actionat direct in documentatia scolara: "Tudor Gogancea a recurs la fals, in catalogul clasei a XI-F, anuland mediile care nu corepundeau programelor celor doua liceee si refuzand, in acelasi timp, sa solicite profesorilor sa exemineze in timp util elevul, la disciplinele optionale ale liceului nostru, pentru a i se incheia, in mod legal, mediile pe semestrul I, astfel directorul consemnand in acel catalog medii anuale in loc de medii pe semestrul II, igorandu-se astfel legea care prevede ca media pe un semestru nu poate deveni medie anuala decat la educatie fizica". Finalizarea acestui dosar cu transfer ilegal si consemnari de medii false si date masluite in documentatia scolara MEdC a fost una stupefianta. "Desi situatia elevului Calipar era neclara la data de 20 septembrie 2006, am fost nevoita sa-l inscriu totusi, la sfarsitul catalogului clasei a XII-a F, in anul scolar urmator, 2006-2007, pentru ca acesta avea nedia generala incheiata de directorul Gogancea. Intr-o asemenea serie de grave ilegalitati se inscrie si transferul elevei Toporas Irina Andreea de la Colegiul Vasile Alecsandri din Galati, un asa-zis transfer operat in timpul vacantei intersemestriale al anului scolar 2006-2007, in clasa a XII-a F", se mai arata in denuntul depus la Parchet de Ligia Enache.
Transferuri nule
Fostul director Tudor Gogancea a fost denuntat la Parchetul Focsani si de profesoara Virginia Paraschiv care l-a acuzat de falsuri comise cu ocazia transferului unui alt elev cu probleme. Verificand realitatea datelor inscrise in catalogul clasei a XI-a C, la pozitia 18, pentru anul scolar 2004-2005, pentru elevul Iulian Lazar, profesoara Paraschiv a constatat "o succesiune de falsuri, imputabile dirigintelui clasei, prof. Tudor Gogancea".
Concret, Virginia Paraschiv a observat ca elevul de la un liceu din Fagaras, inscris de dirigintele Gogancea, nu era inmatriculat, conform legii, dar a fost trecut in catalogul Liceului Pedagogic (foto) ca si cum ar fi fost elevul acestei unitati scolare. "Elevul a fost strecurat cu buna stiinta in catalog, desi acesta a venit la Focsani fara respectarea procedurii de examen de diferenta la limba latina, ce trebuia sustinut anterior inscrierii sale in catalog. Nici dupa constatarea inscrisului fraudulos din catalog, facuta de ISJ Vrancea, elevul nu a promovat examenul de diferenta, dar - stupoare - acesta a ramas, in continuare, inscris in catalog", arata in denuntul sau profesoara Paraschiv. Culmea ilegalitatilor a fost atinsa la sfarsitul semestrului, cand, "dirigintele Tudor Gogancea, asistat de cosemnatorul Dumitru Sandulachi, directorul scolii, a eliberat o adeverinta care confirma incheierea situatiei scolare. Dar acest inscris este izbit de nulitate atata vreme cat elevul Lazar Iulian, de la Colegiul Stanca din Fagaras-Sibiu, nu a fost, de drept, elevul liceului Pedagogic din Focsani". Procurorii au mai fost sesizati asupra faptului ca "in coniventa cu directorul scolii, faptuitorul Tudor Gogancea, care a operat o grava ilegalitate, a creat precedentul periculos al emiterii unei diplome de absolvire a unui liceu, pe temeiuri false". "Pentru acoperirea acestor falsuri, dirigintele Gogancea s-a zbatut sa ajunga director al scolii, si a reusit, ca apoi sa devina inspector general adjunct la ISJ, facand presiuni asupra mea pentru a iesi la pensie", se mai plange profesoara Paraschiv.
Denuntat la Parchet, dar promovat de Adomnitei
Toate aceste ilegalitati sesizate in denunturile penale ale profesorilor de la Liceul Spiru Haret nu au avut nici o valoare pentru ministrul Educatiei Cristian Adomnitei (foto). Liberalul l-a promovat fara a avea vreo retinere pe Tudor Gogancea in functia de adjunct al inspectorului general al ISJ Vrancea. Acesta este acuzat in prezent ca se foloseste de functia pe care o detine pentru a scapa basma curata si pentru a-i intimida pe denuntatori determinandu-i sa-si retraga plangerile.
Grav este ca ministrul liberal al Educatiei cunoaste in amanunt ceea ce s-a intamplat la Liceul Spiru Haret din Vrancea, dar pana in prezent nu a luat nici o masura. Ba, mai mult, asa cum aratam mai sus, l-a promovat in functie chiar pe cel care este principalul acuzat. Cristian Adomnitei a fost informat de toate ilegalitatile comise chiar de catre una dintre profesoarele care
l-a denuntat pe fostul director la Parchet. "Am fost supusa unor frecvente ostracizari profesionale din partea directorului Tudor Gogancea, pentru a descarca, in registrul matricol, situatiile scolare ale unor elevi transferati ilegal. ISJ Vrancea, prin inspectorii Ioan Ionascu, Savel Mihailescu si Nicolae Florea, au efectuat, la 17 aprilie 2006, un asa-zis control, dar au dat un raspuns total neconcludent in privinta cazurilor semnalate. In ziua de 19 martie a.c., in urma unor verificari efectuate de o comisie MEdC, condusa de consilierul M. Olteanu, au fost semnalate multe incalcari ale legii in ceea ce priveste realizarea unor transferuri, dar nu s-a luat nici o masura", se arata intr-un memoriu adresat lui Cristian Adomnitei de catre secretarul sef al Liceului Spiru Haret din Focsani, Paulina Roscan.
Acuzatii se ascund
ZIUA a incercat sa stea de vorba cu inspectorul general adjunct al ISJ Vrancea pentru ca acesta sa raspunda acuzatiilor care i se aduc, insa Tudor Gogancea a fost de negasit. In schimb, jurista Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea, Manda Dumitrascu, care are cunostinta de gravele incalcari ale legii la Liceul Spiru Haret din Focsani si care este acuzata la randul ei ca a acoperit falsurile lui Gogancea, nu a vrut sa ne dea vreo declaratie. Singurul cu care am reusit sa stam de vorba este inspectorul general al ISJ Vrancea, Iordache Bostan. Acesta a recunoscut ca "sunt niste probleme la Liceul Pedagogic, dar ar fi bine ca ele sa se rezolve prin intelegerea celor implicati, si nu prin astfel de actiuni care nu fac bine imaginii invatamantului vrancean".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.