Pana in prezent nu s-a resimtit pe piata romaneasca niciun impact direct al crizei creditelor ipotecare de pe pietele americane, insa este posibil sa se manifeste o aversiune fata de risc a investitorilor si unele intrari sa nu se mai realizeze, a de
Pana in prezent nu s-a resimtit pe piata romaneasca niciun impact direct al crizei creditelor ipotecare de pe pietele americane, insa este posibil sa se manifeste o aversiune fata de risc a investitorilor si unele intrari sa nu se mai realizeze, a declarat consilierul guvernatorului bancii centrale, Lucian Croitoru, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank. "Impactul crizei americane pe piata romaneasca nu s-a simtit direct, insa este posibil sa se manifeste o aversiune fata de risc si sa se reduca cantitatea de influxuri catre Romania", a spus Croitoru.
Totodata, acesta a mentionat ca la nivelul pietei europene increderea investitorilor este "un pic erodata", iar daca aceasta nu va fi recastigata este posibil ca criza sa se extinda si sa se resimta un impact si pe piata din Romania. Oficialul BNR spune ca pe piata americana punctul maxim al crizei s-ar putea resimti in 2009, tinand cont de faptul ca in 2004-2005 pe piata americana s-a inceput creditarea cu dobanda fixa pe primii 5 ani, apoi aceasta devenind variabila. Odata cu expirarea dobanzii fixe, clientilor le va fi greu sa isi ramburseze creditele. Croitoru spune ca schema cu dobanda introductorie nu reprezinta un pericol pe piata romaneasca atat timp cat sistemul este strict supravegheat.
In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, consilierul guvernatorului bancii centrale e de parere ca nivelul actual al leului in raport cu moneda europeana este unul mult mai sustenabil comparativ cu cel inregistrat in luna iunie. "In iulie nu era sustenabil. Ceea ce se intampla acum este mult mai sustenabil si prezinta o revenire in linie cu fundamentele economiei", a aratat acesta.
Intrebat daca banca centrala va interveni pe piata valutara pentru a stopa deprecierea monedei nationale, Croitoru a mentionat ca "BNR isi mentine obiectivul principal de a-si atinge tinta de inflatie, insa, dupa cum a spus si guvernatorul, banca centrala nu exclude o interventie pe piata valutara, ceea ce nu inseamna neaparat ca o va si face".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.