>> Din bucataria straina, restaurantele chinezesti au intrecut in popularitate localurile arabesti, fiind depasite doar de cele italienesti.

>> Chiar daca restaurantele chinezesti au o imagine mondiala de localuri pentru orice buzunar, in
>> Din bucataria straina, restaurantele chinezesti au intrecut in popularitate localurile arabesti, fiind depasite doar de cele italienesti.

>> Chiar daca restaurantele chinezesti au o imagine mondiala de localuri pentru orice buzunar, in Romania sunt inca scumpe.


CRITERII
A) Mancare B) Servicii C) Pret D) Ambianta E) Locatie

In Bucuresti, doar doua localuri chinezesti au preturi de restaurant popular (Harbin si restaurantul fara nume din "Europa"), restul fiind scumpe ca orice alt restaurant cu specific exotic.

Dintre bucatariile din Asia, cea chinezeasca s-a impus cel mai bine pe piata mondiala: restaurantele chinezesti si-au facut peste tot in lume renume de localuri foarte ieftine, motiv pentru care au devenit foarte populare prin serviciul de livrare la domiciliu. Romania pare sa urmeze acest trend. Daca in Bucurestiul dinainte de 1989 exista doar un singur restaurant chinezesc, de mare lux, Qian Bao, in anii '90 au inceput sa apara mai multe astfel de restaurante, pentru ca, dupa 2000, ele sa explodeze; la ora actuala, bucataria chinezeasca este a doua bucatarie straina, ca numar de localuri, din Romania, dupa cea italieneasca - si oricum, inaintea celei arabesti, care a dat mult inapoi in fata invaziei asiatice. Dar chiar daca in lume restaurantele chinezesti si-au facut un brand din politici care sparg piata cu preturile mici, nu acelasi lucru se spune despre Bucuresti, unde preturile de pe meniuri sunt destul de piperate, cu mult peste restaurantele populare cu specific romanesc.

Dragon House Minion
1Restaurantul are servire si prezentare de restaurant de top. E foarte aerisit, cu o multime de locuri si de separeuri. Amenajarea e de bun gust, in special la intrare, cu patrate aurii care marcheaza din loc in loc in loc peretii, cu un brau de fier negru in spirale patrate in zona care te coboara la subsol. Servirea e buna, chelnerii sunt respectuosi si tacuti, umpland tot timpul paharele. stiu sa treaca neobservati, ceea ce e o calitate. La aperitive, foarte bune sunt salata de alge (gust pal de mare, cu o sugestie de usturoi) si puiul cu susan si castraveti. Supa iute acrisoara de calamar e interesanta prin gustul de ghimbir care se insinueaza in buchetul gustului puternic de peste. Bolul e minuscul insa. Orezul crocant e preparat impecabil, pocnind in gura. Puiul cu alune e de asemenea o reusita, legumele fiind fierte foarte putin, atat cat sa-si lase sucul. Pork & vegetables, poate cel mai puternic hit al bucatariei chinezesti, e cum il nimeresti - uneori se mai intampla ca legumele sa fie prea fierte si gustul de tocanita romaneasca, alteori are savoarea de acasa. Preturile sunt mari.

Nan Jing
2Situat in interiorul Hotelului Minerva. Singurul restaurant chinezesc dinainte de 1989, dar reamenajat si facand fata concurentei. Chelneri amabili, care explica rabdatori mancarurile. Bucatarie chinezeasca romanizata. Foarte bune supa de porumb dulce acrisor, surprinzator de consistenta (10 lei), si preparatele de mare (fructe, creveti, scoici, calamar) - nu trebuie ratat salaul cu muguri de bambus. Muzica oldies but goldies. Preturi mari (cam 100 lei doua persoane), iar portiile sunt mici.

Qian Bao
3Restaurant chinezesc "de cartier", din zona Dristor, cu bucatar si patron chinez. Foarte popular, spre week-end se recomanda rezervare. Amenajare spre kitsch, dar mancaruri bine gatite cu preturi bune. Specialitatile pe plita incinsa si sosurile sunt delicioase. Supa acrisoara iute, pestele crizantema, orezul Yangzhou isi fac banii. Exotica si ieftina vodca de orez (60 de grade) servita intr-un vas in care se macereaza ginseng, doi serpi si o soparla dragon. O masa consistenta urca spre 40 de lei. Harbin
4Restaurant fara pretentii, dar ieftin si cu bucatarie foarte buna. Aspect neglijent spre murdar, servire dezlanata. Preturile sunt cam la o treime fata de restaurantele din Amzei, iar portiile mari, consistente: o masa pe saturate e 20-30 de lei. Cum e foarte popular, trebuie rezervare pentru fiecare zi. Recomandate: specialitatile pe plita, supa dulce-acrisoara, "Deliciul lui Budda".

Tushin
5Restaurant "de parter de bloc", pitoresc ca ABC-urile din anii 90. Amenajare naiva, avand simplitatea kitsch-ului: tonuri de roz si rosu, evantaie si lampioane de hartie. Bucataria amesteca profilul chinezesc cu cel mongol (bucatarul e mongol). Preturi medii spre mari, dar portiile sunt si ele mari. Supa, orezul cu carne de miel si oaia tushin sunt remarcabile. O masa urca spre 50 lei.

Restaurantul din "Europa"
6Nu are nume. Cel mai ieftin restaurant chinezesc si probabil cel mai genuin, mancarea fiind preparata pentru chinezii care lucreaza in angro. Se mananca pe saturate cu 10-20 de lei. Restaurantul are aspect de cantina, uneori cu musama pe masa si cu meniu al zilei. Trebuie incercate algele, puiul cu sos dulce acrisor, felurile de orez si bananele caramelizate.

Pekin
7Deschis din 1992 - impresionant atunci, mediocru acum. Cel mai mult la acest restaurant impresioneaza locatia - la etajul 1 al unei cladiri din pasajul Villacros. Nici amenajarea nu e de lepadat, peretii fiind pictati cu pasteluri rupestre. In rest, preturi mari si bucatarie mediocra. Avand putine locuri, necesita rezervare.

Templul Soarelui
8Inegal de la un capat la altul - are trei locatii, foarte diferite intre ele (Lascar, Eminescu, Dumitru Onciul). Cunoscatorii prefera locatia originala de pe Vasile Lascar, chiar daca aici nu mananci de doua ori aceeasi mancare (sunt mai multi bucatari care se rotesc). Aspect si servire neglijenta, in ciuda preturilor mari.

Yin Yang
9Lant de restaurante specializate pe livrare la domiciliu, take-away sau catering. Are insa si un mic restaurant. Preturi mici, dar mancare modesta, ca de fast food oriental. Nerecomandat, in ciuda preturilor: puiul si porcul in jur de 14 lei, mancarurile fara carne 11 lei, iar orezul 10 lei (scump).

WuXing

10Cel mai popular restaurant cu livrare la domiciliu din Bucuresti: masinile sale albe sunt omniprezente pe strazile Bucurestiului. Bucatarie proasta, cu gust de mancare de avion incalzita la microunde. Preturi mici, pe masura bucatariei, dar mai mari totusi decat la alte restaurante cu livrare la domiciliu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.