Dumitru Lupuleasa, presedintele CFR, a declarat ieri ca proiectele de Contract-cadru si Norme metodologice pentru anul urmator nu schimba nimic esential in sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite, mentinand in continuare doua me
Dumitru Lupuleasa, presedintele CFR, a declarat ieri ca proiectele de Contract-cadru si Norme metodologice pentru anul urmator nu schimba nimic esential in sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite, mentinand in continuare doua mecanisme care nu au nimic de-a face cu beneficiul pacientilor, respectiv plafoanele la farmacii si negocierile de adaosuri comerciale la medicamentele pentru unele boli cronice. "CFR sustine ferm si argumentat, de cativa ani, eliminarea plafoanelor si renuntarea la acest mecanism de asa-zisa "negociere" de adaosuri comerciale, insa, si de aceasta data, propunerile au ramas fara ecou. Suntem decisi ca, dupa ani de zile de negocieri interne sterile, sa ne adresam Comisiei Europene pentru rezolvarea acestei situatii. Consideram ca sunt incalcate elementare reguli de concurenta si nu vedem ca s-ar face nici un pas inspre rezolvarea acestei situatii unice in lume. Argumentul autoritatilor ca lipsa informatizarii sistemului de sanatate nu permite eliminarea plafoanelor nu sta in picioare, atata timp cat nici macar acolo unde sistemul informatic unic integrat va fi implementat incepand cu anul viitor, nu se prevede eliminarea plafoanelor, ci mentinerea acestora", a mai spus Lupuleasa. Si Clara Elena Popescu, vicepresedintele CFR, sustine ca, desi fondul de medicamente creste de la an la an, alocarea acestuia pe farmacii ramane netransparenta, dupa criterii si interese care nu au legatura cu pacientii si nevoile acestora.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.