Evenimentul Zilei duce o campanie suspecta de promovare a companiei Alenia Aeronautica, cea care urmeaza sa livreze avioane fortelor noastre aeriene. De luni bune, "oficiosul" face reclama, chiar si mascata, unei firme care este controlata de Silvio
Evenimentul Zilei duce o campanie suspecta de promovare a companiei Alenia Aeronautica, cea care urmeaza sa livreze avioane fortelor noastre aeriene. De luni bune, "oficiosul" face reclama, chiar si mascata, unei firme care este controlata de Silvio Berlusconi (foto). Avioanele care urmeaza sa fie livrate Romaniei - C-27 J Spartan - si care sunt ridicate in slavi in paginile Evz, prezinta grave disfunctionalitati semnalate deja in Bulgaria si Grecia. Din aceste cauze, conducerea Ministerului Apararii Nationale ezita sa semneze contractul cu Alenia.
Santajul lui Berlusconi
Totusi, pe langa reclama din Evenimentul, compania italiana beneficiaza si de sprijinul anumitor grupuri de interese din tara noastra si Peninsula care exercita presiuni asupra MAp pentru parafarea intelegerii. Conform unor documente ale serviciilor secrete intrate in posesia ZIUA, acestea profita din plin de criza existenta in relatiile dintre Romania si Italia. In schimbul semnarii contractului cu Alenia, se promite imbunatatirea imaginii romanilor in Italia prin intermediul presei controlate de patronul companiei producatoare a avioanelor C - 27 J Spartan, Silvio Berlusconi. Iar dupa cum se stie, ziarele si posturile de televiziune ale fostului premier italian lanseaza cele mai virulente atacuri la adresa conationalilor nostri. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut in urma cu doua zile cand o televiziune a lui Berlusconi a instigat la crima. Postul tv a prezentat, incalcand orice regula a audiovizualului, pozitia patronului unui local devastat de romani care sustinea ca singura modalitate prin care problema violentelor conationalilor nostri poate fi rezolvata este sa se raspunda cu aceeasi masura.
Contracte pe spinarea romanilor haituiti
Alenia Aeronautica, companie ce apartine grupului Finmeccanica detinut de Silvio Berlusconi, este pe cale sa profite din plin de situatia extrem de tensionata existenta in momentul de fata intre Romania si Italia. Astfel, conducerea Ministerului Apararii Nationale este supusa unui adevarat santaj, conform unor documente ale unuia dintre serviciile secrete romane, facandu-se presiuni pentru semnarea contractului de achizitionare a celor sapte avioane de transport militar C-27 J Spartan, desi la nivelul MAp exista nemultumiri serioase privind performantele aparatelor de zbor. Potrivit aceluiasi raport intrat in posesia ZIUA, in schimbul parafarii intelegerii cu MAp, mai multe personaje direct interesate de aceasta afacere, promit ca tara noastra va avea parte de o imbunatatire a imaginii in Italia. Lucru care se va face prin intermediul presei controlate de fostul premier italian Silvio Berlusconi. Cel care se afla in spatele companiei Alenia Aeronautica. Asa cum spuneam, in favoarea Aleniei pune umarul din plin si cotidianul Evenimentul Zilei, cunoscut sub denumirea de "oficiosul" datorita servilismului sau fata de presedintele Traian Basescu. Dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza, ziarul patronat de Michael Ringier promoveaza puternic compania si interesele acesteia prin articole publicitare, platite cu zeci de mii de euro, dar si prin materiale "impartiale" care fac referire la Alenia Aeronautica. Astfel, spre exemplu, in urma cu ceva timp, Evenimentul Zilei a prezentat o stire despre Alenia Aeronautica care continea insa informatii care nu interesau in mod special cititorii, dar care aveau scopul de a pune intr-o lumina favorabila compania italiana. Si de a influenta astfel, intr-o masura mai mare sau mai mica, decizia Ministerului Apararii cu privire la Alenia Aeronautica. Concret, "oficiosul" anunta ca o instanta a Curtii de Apel Bucuresti a dat "unda verde contractului de 220 de milioane de dolari, prin care MAp urmeaza sa achizitioneze, de la compania Alenia Aeronautics, sapte avioane militare de transport, C-27J Spartan". De asemenea, in cadrul aceluiasi mic articol, EvZ precizeaza ca "Alenia a mai castigat o cursa, de data aceasta pentru noul avion de transport tactic ce va intra in dotarea armatei SUA". O informatie care practic nu intereseaza majoritatea cititorilor Evz, dar care scoate in evidenta performantele companiei italiene. Si care nu are ca scop decat incercarea de influentare a deciziei MAp privind incheierea contractului cu Alenia Aeronautica. Mai mult, informatia referitoare la dotarea armatei SUA cu avioane Alenia nu are nici un alt element cum ar fi numarul aparatelor de zbor sau pretul de achizitie.
Publicitate mincinoasa pentru concurenti
Legaturile dintre Alenia Aeronautica si Evenimentul Zilei sunt adanc inradacinate. Dupa cum ZIUA a dezvaluit, "oficiosul" a primit de-a lungul timpului sume importante de bani din partea companiei italiene.
O parte semnificativa din acestea a intrat in conturile Evz cu ocazia desfasurarii licitatiei pentru achizitionarea avioanelor la care au participat Alenia Aeronautica si EADS/CASA. Tinand cont de faptul ca o jumatate de pagina alb-negru in cadrul paginilor redactionale costa aproximativ 2400 de euro, o jumatate de pagina color in cadrul paginilor redactionale EvZ 3825 de euro, iar o caseta pe prima pagina, de 28 cmp, 1030 de euro, este lesne de dedus cati bani au primit cei de la Evenimentul de la Alenia. Conform surselor noastre, este vorba despre zeci de mii de euro. Mai grav este ca, asa cum ziarul nostru a dezvaluit, pe langa jocurile facute de fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde in favoarea italienilor, oficiosul nu numai ca a primit publicitate de la Alenia, dar a si dus o campanie furibunda impotriva concurentilor de la EADS/CASA. Asa stau lucrurile in cazul reclamei din pagina 14 a editiei Evz din data de 26 ianuarie 2007, cand se afirma, total fals, ca "Raspunzand integral cerintelor Fortelor Aeriene Romane, Alenia Aeronautica a castigat licitatia oferind pretul cel mai scazut (n.r. - licitatia fusese contestata)". De asemenea, in editia din 5 februarie, intr-un articol din pagina 4 scris in sprijinul Alenia, "oficiosul" a comis o grava greseala, concurentii de la EADS/CASA fiind trecuti intr-un tabel cu o oferta de pret nereala.
Avion nefunctional de 50 de milioane de euro
In momentul de fata, potrivit unor surse citate de Mediafax, MAp si compania italiana Alenia Aeronautica au incheiat negocierile in vederea contractului pentru achizitia a sapte avioane de transport mediu-curier C-27J Spartan, urmand sa se stabileasca doar data semnarii acestuia.
Cu toate acestea, conform informatiilor pe care le detinem, capii MAp sunt inca indecisi in ceea ce priveste parafarea contractului. Asta din cauza gravelor disfunctionalitati aparute la avioanele C-27 J Spartan in alte state. Aspect despre care cei de la Evenimentul Zilei nu au scris nici macar un rand. Astfel, dupa sosirea primului avion produs de Alenia, seful fortelor aeriene din Bulgaria si-a exprimat mai multe nemultumiri cu privire la dotarile si performantele aparatului de zbor. In acest sens, intr-un interviu acordat presei bulgare, seful fortelor aeriene sustine ca avioanele achizitionate, pe langa faptul ca au sosit cu intarziere, prezinta lipsuri majore de echipamente. Cum ar fi cel pentru zborul de noapte si sistemul de harti digitale, echipamente ce ar urma sa fie instalate ulterior. Conform specialistilor, aceasta situatie face ca aeronava sa nu fie functionala mai mult de o jumatate de an.
Si in Grecia au existat probleme cu "spartanul" italienilor. Trei avioane produse de Alenia Aeronautica si livrate Greciei au fost oprite de la zbor din cauza unor defectiuni majore. Conform presei din Grecia, intr-o corespondenta dintre conducerea Alenia si sefii fortelor aeriene elene constructorul italian a afirmat: "Fabricantul admite ca aeronavele au defecte serioase si promitem remedierea acestora".
Aceeasi situatie se poate repeta si in cazul nostru. Mai ales ca la nivelul conducerii MAp exista deja temeri ca termenele de livrare cerute prin caietul de sarcini nu vor fi respectate de italieni. Mai mult, specialisti din minister considera ca echipamente foarte importante din dotarea avionului nu se regasesc in calculul pretului declarat, respectiv de aproximativ 50 de milioane de euro.
"Strategia succesului"
Un alt articol asa-zis impartial, dar care ridica in slavi compania Alenia din grupul Finmeccanica al lui Silvio Berlusconi a aparut in paginile Evenimentului Zilei in data de 24 septembrie 2007. Sub titlul "Primul Suhoi care nu merge la razboi", "oficiosul" anunta aparitia unui nou avion rusesc Superjet 100. In cadrul acestui material gasim insa un capitol care atrage atentia. Sub titlul "Strategia succesului", cotidianul din trustul Ringier sustine ca producatorii rusi ai avionului Suhoi au gasit cheia castigului dupa ce s-au asociat cu Alenia Aeronautica. "Experienta nefericita a esecurilor suferite in Occident cu avioanele sovietice destinate pasagerilor Tupolev si Iliusin i-a determinat pe rusi sa cedeze, in luna iunie a acestui an, 25% din capitalul Avioane Civile Suhoi companiei italiene Alenia, ce face parte din Grupul Finmeccanica. In august, cele doua companii asociate au infiintat un joint venture, Superjet International, cu sediul la Venetia.", scriu cei de la oficiosul Cotrocenilor. Iata, astfel, doar doua articole in care cei de la Alenia Aeronautica sunt ridicati in slavi de catre Evenimentul Zilei.
Bani si de la PPE
De publicitate in paginile "oficiosului" a beneficiat din plin si grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni, al carui membru este si formatiunea condusa de Silvio Berlusconi, patronul de la Finmeccanica, grupul din care face parte Alenia. In editia din 10 decembrie 2006, sub titlul "PPE-DE saluta Romania Europeana", se face lobby si pentru partidul lui Basescu. "In ultimul an, parlamentarii grupului nostru au lucrat excelent cu observatorii romani ai Partidului Democrat, Uniunii Democrate Maghiare din Romania si Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Am remarcat ambitia, inteligenta si imaginatia romanilor si ne-am convins ca sunt partenerii pe care ni-i dorim", se arata in reclama. Interesant este ca, intamplator sau nu, Sorin Frunzaverde, personaj important in PD si numarul unu pe listele candidatilor la alegerile europarlamentare, era la acea vreme si este in continuare omul de legatura dintre PD si PPE. Acelasi Sorin Frunzaverde este si cel care, in calitate de ministru al Apararii, i-a incredintat, in prima faza, contractul privind cele sapte avioane Spartan firmei Alenia Aeronautica. In urma unei licitatii care a fost contestata de concurentii de la EADS/CASA.
Romania facuta praf de trustul lui Berlusconi
Ipoteza conform careia in schimbul semnarii contractului cu Alenia Aeronautica se promite imbunatatirea imaginii Romaniei in Italia, prin intermediul presei controlate de Silvio Berlusconi, este foarte plauzibila daca ne gandim la pozitia din prezent a ziarelor si a televiziunilor fostului premier. Astfel, este de notorietate faptul ca cele mai virulente atacuri la adresa romanilor au loc in publicatiile si la televiziunile patronate de Berlusconi. Ultimul caz de acest gen a avut loc chiar in urma cu doua zile, dupa ce un grup de romani au devastat un bar. In cazul in care MAp va semna contractul cu Alenia, potrivit documentelor intrate in posesia noastra, asemenea pozitii vor disparea din ziarele si televiziunile lui Berlusconi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.