Socialistii europeni estimeaza o prezenta de 15%Potrivit ATLE, unu din patru romani nu stie cu cine sau daca va vota
In Bulgaria, prezenta la urne a fost de 26%Partidele mai au doar cateva zile ca sa ii convinga pe romani sa mearga la vot pe 25
Socialistii europeni estimeaza o prezenta de 15%Potrivit ATLE, unu din patru romani nu stie cu cine sau daca va vota
In Bulgaria, prezenta la urne a fost de 26%Partidele mai au doar cateva zile ca sa ii convinga pe romani sa mearga la vot pe 25 noiembrie. Ultimele estimari arata ca prezenta va fi foarte redusa.
Vicepresedintele PES, Jan Marinus Wiersma, afirma ca, din rapoartele detinute de PES, participarea romanilor la alegerile europarlamentare din data de 25 noiembrie va fi in jur de 15%. In opinia sa, aceasta participare slaba ar trebui pusa pe seama luptelor politice interne. Un sondaj realizat de IMAS la sfarsitul lunii trecute arata ca 2 din 3 romani vor merge la vot pentru Parlamentul European.
„Din rapoartele noastre a reiesit ca participarea la vot pentru alegerile europarlamentare in Romania va fi undeva la 15%. Sper ca politicienii sa foloseasca ultima saptamana pentru a vorbi oamenilor despre ce se face la nivel european. Siguranta si stabilitatea de aici pot veni", a spus Wiersma, citat de Mediafax. Declaratia a fost facuta miercuri seara, la o intalnire cu jurnalisti romani, desfasurata la Strasbourg.
Oficialul PES si-a exprimat speranta ca Europa sa fie pe agenda tuturor politicienilor romani in aceasta perioada, apreciind ca este primul astfel de vot pentru romani si "ar trebui sa fie important pentru ei". "Luptele politice nu sunt bune pentru alegerile europene. Aici este vorba despre rolul Romaniei in Europa si nu altceva. Acest lucru trebuie inteles foarte bine“, a subliniat Wiersma. De mentionat este faptul ca PES sustine PSD in aceasta campanie, intrucat eurodeputatii social-democrati in PE vor face parte din grupul socialistilor europeni.Dezinteres similar si in NM10Dezinteresul pentru alegerea eurodeputatilor nu este tipic romanilor. La ultimele alegeri pentru desemnarea reprezentantilor cetatenilor statelor membre in Parlamentul European, in 2004, a fost inregistrata cea mai mica participare la vot din intreaga istorie a alegerilor europene. Iar cele zece state membre care au aderat in 2004 au fost cele mai dezinteresate. La nivelul Uniunii Europene, participarea la vot a fost de 45,5%, in timp ce in cele zece noi state membre media a fost de doar 26%.
De exemplu, in Slovacia s-au prezentat la urne doar 16,7% dintre cei cu drept de vot, in Polonia 20,4%, iar in Cehia 27%.
In Bulgaria, scrutinul a avut loc in luna mai 2007, iar prezenta la urne a fost de 26%.25% dintre romanii cu drept de vot sunt nehotaratiPotrivit unui sondaj dat ieri publicitatii de Asociatia pentru transparenta si libertate de expresie (ATLE), daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 33,5% dintre romani ar vota Partidul Democrat, 25% Partidul Social Democrat si, pe locul 3, Partidul National Liberal cu 9,5%. Mai trec pragul electoral Partidul Romania Mare, cu 5,9% si Partidul Noua Generatie, cu 5,5% din optiuni. Potrivit sursei citate, UDMR ar intruni 4,9% din optiunile electoratului, urmat fiind indeaproape de PLD, cu 4,7% si PC, cu 4,5%. De remarcat ca 25,3% dintre cei chestionati au declarat ca nu sunt inca hotarati cu cine vor vota. Studiul a fost realizat in perioada 6 - 11 noiembrie 2007. Volumul esantionului a fost de 1081 de persoane din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Marja de eroare este de ± 3%. Potrivit unui sondaj IMAS dat publicitatii saptamana trecuta Partidul Democrat este pe primul loc in preferintele electoratului la alegerile pentru Parlamentul European, cu 37%, urmat fiind de PSD, cu 18%, si PNL, cu 16%. Pe locul patru s-ar situa PNG cu 8%, pe cinci, UDMR si PRM cu cate 6 procente. 26% dintre subiecti au afirmat ca sunt nehotarati sau nu merg la vot. Sondajul a fost realizat in perioada 10 - 22 octombrie 2007, pe un esantion de 1.226 de persoane, cu o marja de eroare de 2,8%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.