Consultantul voia sa plece la Monaco pentru a-si prelungi actele de rezidentaAcuzat de spionaj in dosarul privatizarilor strategice, consultantul international Stamen Stancev a avut indrazneala sa ceara instantei permisiunea de a merge in Monaco pent
Consultantul voia sa plece la Monaco pentru a-si prelungi actele de rezidentaAcuzat de spionaj in dosarul privatizarilor strategice, consultantul international Stamen Stancev a avut indrazneala sa ceara instantei permisiunea de a merge in Monaco pentru doua saptamani. El si-a justificat solicitarea prin necesitatea prelungirii actelor de rezidenta, atat ale lui, cat si ale sotiei si celor doi copii, care au expirat la data de 19 octombrie 2007. Din acest motiv, sustine consultantul international in adresa inaintata instantei, este imperios necesar sa se deplaseze personal la Monaco. Un alt motiv pentru care a inaintat cererea ar fi faptul ca, in ciuda eforturilor depuse de sotia sa pentru prelungirea rezidentei, autoritatile din Monaco le-au pus in vedere ca in termen de o luna de zile, adica pana la 18 noiembrie a.c., sa depuna toate documentele necesare prelungirii termenului de rezidenta.
De altfel, sustine Stancev, unul dintre copiii sai urmeaza cursurile scolare la o institutie de invatamant din Monaco ("anularea rezidentei ar avea drept consecinta intreruperea studiilor"), iar sotia sa are afectiuni medicale. "Imi intemeiez aceasta solicitare avand in vedere si jurisprudenta CEDO", a mai spus consultantul international, precizand totusi ca prin cererea sa nu doreste revocarea masurii preventive, ci doar incuviintarea de a parasi teritoriul Romaniei pentru 15 zile.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au fost insa neinduplecati, in ciuda tuturor "problemelor" invocate de Stancev.
"S-a prorogat discutarea cererii formulate de Stamen Stancev dupa solutionarea recursului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie", ne-a informat ieri vicepresedintele Pavel Filip.Dosarul este inca la ICCJSolutionarea unor cereri si inceperea judecatii de fond in procesul privatizarilor din energie, la Curtea de Apel Bucuresti, sunt blocate deoarece dosarul se afla inca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
La inceputul lunii noiembrie, avocatii lui Stancev si Mihai Donciu au solicitat ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru clientii lor, considerand ca le sunt prejudiciate drepturile. Tot atunci, s-a cerut si suspendarea judecatii pana la solutionarea conflictului de competenta in aceasta cauza. Problema de competenta a fost ridicata la 4 septembrie, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, cand avocatii au ridicat exceptia necompetentei materiale, sustinand ca in acest dosar trebuia sesizata, pentru judecare, Inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ).
Argumentul avocatilor a fost ca ultima cerere de prelungire a mandatului de arestare preventiva pentru inculpati (masura revocata intre timp - n.r.) a fost inaintata instantei supreme, avandu-se in vedere calitatea ministrilor implicati in dosarul privatizarilor.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins exceptia invocata, iar avocatii lui Dorinel Mucea - fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) - si al lui Mihai Radu Donciu - fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei - au declarat recurs. Procurorul de sedinta a sustinut ca recursul este inadmisibil, motivand ca hotararile referitoare la competenta sunt definitive.
Dosarul a fost trimis Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care, la randul sau, a trimis cauza Completului de noua judecatori pentru rezolvarea conflictului de competenta ivit. Completul de noua judecatori a decis, in 29 octombrie, ca nu este competent sa stabileasca ce instanta poate judeca procesul.
Procesul privatizarilor a inceput in 20 aprilie doar cu acuzatii Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu, trimisi in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete. In cazul celor trei, instanta a stabilit, la primul termen de judecata, schimbarea masurii preventive de a nu parasi Capitala cu interdictia de a parasi tara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.