Romånia ocupa locul cinci in lume in ceea ce priveste numarul relicvelor sfinte existente pe teritoriul tarii, intr-un top dominat de Grecia, informeaza site-ul Biserica.org.
Conform acestei statistici, in tara noastra exista 102 moaste s
Romånia ocupa locul cinci in lume in ceea ce priveste numarul relicvelor sfinte existente pe teritoriul tarii, intr-un top dominat de Grecia, informeaza site-ul Biserica.org.
Conform acestei statistici, in tara noastra exista 102 moaste sfinte importante si icoane facatoare de minuni si 16 izvoare tamaduitoare. Realitatea este insa ca fiecare biserica detine sfinte moaste in antimis, fara de care nu se poate savårsi Sfånta Liturghie, in temelia sfåntului lacas de cult si in piciorul sfintei mese din altar.

Din punct de vedere teologic, moastele sunt semnul lucrarii Harului Duhului Sfant in lume. Ele sunt facatoare de minuni pentru cei care se inchina cu credinta lui Dumnezeu, a carei lucrare se manifesta si in sfintele moaste.

Tot teologii spun ca obiceiul pastrarii moastelor isi are inceputul in primele secole crestine, cand comunitatile care traiau intru Hristos au observat ca, in mod miraculos, unele trupuri ale credinciosilor trecuti la Domnul nu putrezeau, iar ramasitele lor erau inzestrate cu puteri miraculoase, adica faceau minuni. In vechime, episcopii purtau particele din aceste sfinte moaste in engolpioane.

Comertul cu relicve sfinte a inceput in secolul al XIV-lea
Aceasta realitate, fiind considerata un mesaj divin, a condus la un comert cu moaste sfinte, foarte la moda in Evul Mediu, mai ales in lumea ortodoxa.

In ceea ce priveste recunoasterea de catre Biserica a unor moaste si trecerea unor credinciosi in randul sfintilor nu se poate face decat daca sunt indeplinite cateva conditii: crestinul respectiv sa fi dus o viata intr-adevar curata, in credinta, trupul sau sa nu fi putrezit dupa trecerea la Domnul, sa fie bine mirositor, sa produca minuni, iar in jurul persoanei respective sa se creeze un adevarat cult.
Comertul cu relicve sfinte a inceput cam de prin secolul al XIV-lea, cand domnitorii si boierii ctitori de biserici cautau si cumparau moaste pentru a mari prestigiul ctitoriei. Comertul cu sfinte relicve se facea mai ales cu manastirile din Grecia.
Nu avem loc suficient pentru a enumera totalitatea relicvelor sfinte si moastelor importante existente pe teritoriul tarii noastre. Totusi, vom enumera cateva, lasand credinciosii sa completeze lista acestora.

Lemnul Sfintei Cruci si moaste importante


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.